Τοποθέτηση του Θανάση Μπαλάσκα για το VAN του Δημοκρίτου μετά από παράπονα Συλλόγων

Με αφορμή το Δελτίο Τύπου του Συλλόγου Πευκακίων «η Αναγέννηση» με θέμα «Κεραίες Κινητής Τηλεφωνίας», αλλά και τις πολλές ερωτήσεις που δέχομαι από συνδημότες μου τελευταία, θέλω να επισημάνω τα ακόλουθα.

Τον Σεπτέμβριο του 2019 όταν κατείχα τη θέση του άμισθου Συμβούλου στο Δήμο Αγίας Παρασκευής κατέθεσα στο γραφείο του Δημάρχου εικοσασέλιδη έκθεση με θέμα «Μη ιονίζουσα ακτινοβολία εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Αγίας Παρασκευής».

Στην έκθεση αναλύονταν το νομικό πλαίσιο που ίσχυε (και εξακολουθεί να ισχύει) για την προστασία του κοινού από την μη ιονίζουσα ακτινοβολία, παρουσιάζονταν τα συμπεράσματα παλαιοτέρων μετρήσεων ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας εντός των γεωγραφικών ορίων του Δήμου Αγίας Παρασκευής, αναφέρονταν οι ακριβείς θέσεις όλων των κεραιών κινητής τηλεφωνίας στο Δήμο μας, ενώ στο τέλος υπήρχαν προτάσεις που μπορούσαν να υλοποιηθούν κατά τη διάρκεια της τρέχουσας δημαρχιακής θητείας.

Μια από αυτές τις προτάσεις ήταν η υπογραφή συμφώνου συνεργασίας μεταξύ της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ) και του Δήμου Αγίας Παρασκευής που περιελάμβανε την παράδοση ενός ειδικά διαμορφωμένου οχήματος μέτρησης ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας μαζί με όλο τον επιστημονικό και βοηθητικό εξοπλισμό, αλλά και την επιμόρφωση προσωπικού του Δήμου που θα υλοποιούσε το πρόγραμμα.

Παρά τις λογικές καθυστερήσεις που υπήρξαν λόγω του ξεσπάσματος της πανδημίας, η πρόταση υλοποιήθηκε και έτσι τον Οκτώβρη του 2020 παραδόθηκε στο Δήμο Αγίας Παρασκευής το όχημα.

Ήταν μια επιτυχία για το Δήμο μας, καθώς με την χρήση του θα αυξάνονταν το επίπεδο επιτήρησης των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων και θα εμπεδώνονταν το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών. Υπεύθυνοι για το πρόγραμμα λειτουργίας του οχήματος του κινητού σταθμού μέτρησης είναι η ΕΕΑΕ σε συνεργασία με τον Δήμο.

Στο πρόγραμμα αυτό λαμβάνονται υπόψη και αιτήματα πολιτών που υποβάλλονται στην ΕΕΑΕ και τη Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων του Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ή αιτήματα άλλων φορέων που υποβάλλονται μέσω της Δικτυακής Πύλης του ΕΠΗΠ. Δεδομένου ότι πέρασαν τέσσερις μήνες από την παράδοση του οχήματος, αλλά ακόμα δεν έχει ξεκινήσει κάποια καμπάνια μετρήσεων, παρακαλώ προσωπικά το Δήμαρχο κ. Βασίλη Ζορμπά να δώσει την κατάλληλη «ώθηση» προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία.

Είναι κάτι το οποίο οι φορείς και οι κάτοικοι της πόλης επιθυμούν. Είναι κάτι για το οποίο τόσο ο ίδιος, όσο και ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος κ. Αργυρός δούλεψαν προκειμένου να υλοποιηθεί.

Ευχαριστώ.

Αθανάσιος Ι. Μπαλάσκας

Υποδιευθυντής 1ου ΓΕ.Λ. Αγίας Παρασκευής

Φυσικός – Ραδιοηλεκτρολόγος Α’ Μ.Sc. Ηλεκτρονικής Φυσικής και Τηλεπικοινωνιών