Απάντηση της Περιφέρειας Αττικής στην ανακοίνωση των 9 επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων της αριστεράς του Β/Τ Αθηνών

Με αφορμή την κοινή ανακοίνωση των επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων μερίδας της αριστεράς του Βόρειου Τομέα Αθηνών (σ.σ. δημοσιεύεται στο τέλος του άρθρου) με επίκεντρο τις ευχαριστίες των Διοικήσεων των Δήμων προς την Περιφέρεια Αττικής για τη συμβολή της στην αντιμετώπιση των πρόσφατων συνεπειών από την επέλαση της κακοκαιρίας «Μήδεια», η Διοίκηση της Περιφέρειας έχει να επισημάνει τα εξής:

Η Περιφέρεια Αττικής και ο Περιφερειάρχης Γ. Πατούλης έχουν αποδείξει μέχρι σήμερα έμπρακτα, τόσο ότι τιμούν τους δημάρχους της Αττικής πάνω από κομματικές ταυτότητες, όσο και ότι βρίσκονται στο πλευρό τους όποτε απαιτείται ακόμα και πέραν των αρμοδιοτήτων της Περιφέρειας, για την ασφάλεια της ζωής των πολιτών.

Είναι πραγματικά απορίας άξιο και αναδεικνύει την μικροψυχία ορισμένων, πώς οι εκπρόσωποι αντιπολιτευόμενων παρατάξεων της αριστερής πτέρυγας στους Δήμους Αμαρουσίου, Κηφισιάς, Μεταμόρφωσης, Νέας Ιωνίας και Χαλανδρίου, εμφανίζονται να μην γνωρίζουν το πεδίο αρμοδιοτήτων του α’ βαθμού τοπικής αυτοδιοίκησης και επίσημα ολισθαίνουν σε αναφορές του τύπου «αυτονόητη συμπεριφορά της Περιφέρειας που αποτελεί υποχρέωσή της».

Προς ενημέρωση, λοιπόν, των εκπροσώπων των δημοτικών παρατάξεων που φαίνεται να μην έχουν ξεκάθαρη γνώση του πεδίου ευθύνης α’ και β’ αυτοδιοίκησης, να επισημάνουμε ότι στις αρμοδιότητες της Περιφέρειας Αττικής ήταν να διασφαλίσει την προσβασιμότητα του κεντρικού οδικού δικτύου που αποτελεί και την αποκλειστική της ευθύνη. Οι εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες που δημιούργησε η «Μήδεια», κατέστησαν αναπόφευκτο να υπερβούμε τις νόμιμες αρμοδιότητές μας ανταποκρινόμενοι σε κάθε αίτημα Δήμου για να συνδράμουμε στο έργο τους και αυτό πράξαμε. Κόντρα στις φωνές του άκαρπου αντιλόγου, οι άμεσα εμπλεκόμενοι γνωρίζουν και αναγνωρίζουν τη σημαντική συνδρομή της Περιφέρειας Αττικής, πέραν των αρμοδιοτήτων μας, σε μια προσπάθεια να επανέλθουν οι πόλεις τους σε ρυθμούς κανονικότητας το ταχύτερο δυνατόν.

Η εξασφάλιση χώρου στο ΟΑΚΑ για την απόθεση από οκτώ Δήμους του Βορείου Τομέα του τεράστιου όγκου των σπασμένων δέντρων και κλαδιών, που τη διαχείριση και απομάκρυνσή τους συντονίζει η Περιφερειακή Ενότητα Βορείου Τομέα με τη συνδρομή του ΕΣΔΝΑ, να υπενθυμίσουμε ότι εξίσου ΔΕΝ αποτελεί αρμοδιότητα της Περιφέρειας Αττικής αλλά η στήριξη που προσφέρει στις αρμόδιες υπηρεσίες των Δήμων κάθε άλλο παρά αυτονόητη είναι.

H Περιφέρεια μαζί με τους Δήμους της Αττικής έχουν δημιουργήσει μια ισχυρή συμμαχία ευθύνης πάνω από κομματικά συμφέροντα με στόχο την αποτελεσματική προστασία των πολιτών.

Ο μικρόψυχος λαϊκισμός και η ανέξοδη κριτική κάθε άλλο παρά ωφελούν τους πολίτες που εκπροσωπούν οι εν λόγω παρατάξεις.

// // //

Ολόκληρη η κοινή ανακοίνωση των 9 επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων μερίδας της Αριστεράς του Βόρειου Τομέα Αθηνών

Να προστατεύσουν το κύρος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Είδε πρόσφατα το φως τη δημοσιότητας δελτίο τύπου της Περιφέρειας Αττικής όπου αναφέρεται ότι:

“…σε επιστολές τους προς τον Περιφερειάρχη οι δήμαρχοι Κηφισιάς Γ. Θωμάκος, Αμαρουσίου Θ. Αμπατζόγλου, Φιλοθέης Ψυχικού Δ. Γαλάνης, Ηρακλείου Ν. Μπάμπαλος, Χαλανδρίου Σ. Ρούσσος, Ν. Ιωνίας Δ. Θωμαΐδου, Λυκόβρυσης Πεύκης Τ. Μαυρίδης και Μεταμόρφωσης Σ. Σαραούδας, εκφράζουν τις ευχαριστίες τους για την συμβολή της Περιφέρειας Αττικής στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που είχαν να διαχειριστούν και σχετίζονταν με τις πτώσεις δέντρων και τις τεράστιες ποσότητες χιονιού στα τοπικά οδικά δίκτυα.”

Η συντονισμένη αποστολή τέτοιων επιστολών για την αυτονόητη συμπεριφορά της Περιφέρειας Αττικής, (που αποτελεί και υποχρέωσή της), είναι πράξη υποτίμησης για την Πρωτοβάθμια Τοπική Αυτοδιοίκηση και την Αυτοτέλειά της. Δείχνει παντελή έλλειψη εκτίμησης στις δυνατότητες της τοπικής αυτοδιοίκησης Ά βαθμού.

Είναι ανεπίτρεπτο οι Δήμαρχοι του Βόρειου Τομέα να εντάσσονται στους επικοινωνιακούς σχεδιασμούς του κ. Πατούλη και να χρησιμοποιούνται ως ασπίδα για την απόκρουση της κριτικής που δέχεται η διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής.

Απαιτούμε από τους Δημάρχους να προστατεύουν το κύρος του θεσμού που υπηρετούν.

Οι επικεφαλής των δημοτικών κινήσεων:

Αμαρουσίου 

  • Διακολιού Μαίρη  Μαρούσι Αδέσμευτη Φωνή
  • Μαγιάκης Λευτέρης Ενότητα Ανατροπή και ‘Εργο για το Μαρούσι

Ηρακλείου Αττικής

  • Κουτρούλης Κυριάκος ΠΝΟΗ Ηράκλειο
  • Τζίβα Αιμιλία Δίκτυο Πολιτών Ηρακλείου

Κηφισιάς

  • Παπάζογλου Αγγελική Κοινωνία Παρούσα

Μεταμόρφωσης

  • Καραβάκος Βασίλης Συμμαχία Πολιτών για τη Μεταμόρφωση
  • Πεπαρίδης Δημήτρης Μαζί για τη Μεταμόρφωσης

Νέας Ιωνίας

  • Κανλής Χρήστος Ενότητα για τη Νέα Ιωνία

Χαλανδρίου

  • Λαπιέρης Σωτήρης Χαλάνδρι Ενάντια