Ελασσόνα: Ισχυρός μετασεισμός 5,9 Ρίχτερ

Περίπου 5 χιλιόμετρα βορειότερα του αρχικού σεισμού το επίκεντρο – Νέα δόνηση 5,1 Ρίχτερ λίγο πριν τις  9:30 το βράδυ – Aναφορές για ζημιές σε κτίσματα που είχαν ήδη χτυπηθεί από το χθεσινό σεισμό – Στο πλαίσιο της μετασεισμικής ακολουθίας η δόνηση, δήλωσε στο protothema.gr o Άκης Τσελέντης – Ανησυχία για τις επιπτώσεις εξέφρασε ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος 

Ισχυρή σεισμική δόνηση σημειώθηκε στις 8:38 το βράδυ της Πέμπτης στην περιοχή της Ελασσόνας.

Σύμφωνα με την αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, ο σεισμός είχε μέγεθος 5,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Το επίκεντρο εντοπίζεται 16 χλμ. νοτιοδυτικά της Ελασσόνας και το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 11,3 χιλιόμετρα.

Screenshot59

Στα 5,9 Ρίχτερ δίνει την ένταση του σεισμού και το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο με επίκεντρο 17 χλμ. δυτικά του Τυρνάβου και εστιακό βάθος στα 11 χιλιόμετρα.

Screenshot_2021-03-04_205527


Η νέα ισχυρή δόνηση έγινε αισθητή στην ευρύτερη περιοχή. Κάτοικοι του Βόλου βγήκαν και απόψε στους δρόμους, στις πλατείες και στην παραλία. Στα Τρίκαλα ο νέος σεισμός έγινε αισθητός σε όλη την περιοχή και ο κόσμος βγήκε στους δρόμους. Λόγω του νέου σεισμού ο Δήμος Τρικκαίων ανακοίνωσε ότι δεν θα ανοίξουν τα σχολεία την Παρασκευή. Πληροφορίες αναφέρουν πτώσεις βράχων από τις κορυφές των Μετεώρων και προς το παρόν δεν έχουν αναφερθεί ζημιές σε οικίες. Ο σεισμός έγινε αισθητός και στην Καρδίτσα και σε όλο τον θεσσαλικό κάμπο.

Ακολούθησαν και άλλες δονήσεις, με ισχυρότερη στις 9:23 το βράδυ, έντασης 5,1 Ρίχτερ με επίκεντρο 21 χλμ. Δυτικά Νοτιοδυτικά της Ελασσόνας και βάθος 10,4 χιλιόμετρα.

metaseismos51


Για ενεργοποίηση άγνωστου κλάδου του ρήγματος που έδωσε τον χθεσινό σεισμό στην Ελασσόνα μίλησε το protothema.gr ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής γεωλογίας στο ΕΚΠΑ, Ευθύμιος Λέκκας. «Είναι ξεχωριστός σεισμός μ’ αυτή την έννοια, αλλά παραμένει στη μετασεισμική ακολουθία. Παρακολουθούμε με πολλή προσοχή την εξέλξη, ιδιαίτερα στην περιοχή βόρεια του χωριού Αμούρι». Όπως είπε ο κ. Λέκκας που βρίσκεται απόχθες στην Ελασσόνα, υπάρχουν κάποιες πρώτες αναφορές για ζημιές, κυρίως σε κτίσματα που είχαν ήδη χτυπηθεί από το χθεσινό σεισμό.

Όπως δήλωσε στο protothema.gr o διευθυντής του γεωδυναμικού ινστιτούτου Άκης Τσελέντης η δόνηση εντάσσεται στο πλαίσιο της αναμενόμενης μετασεισμικής ακολουθίας.

Βορειότερα σε σχέση με το επίκεντρο του χθεσινού σεισμού είναι το επίκεντρο της σημερινής δόνησης. «Ενεργοποιήθηκε ρήγμα βορειότερα, στο Κεφαλόβρυσο Ελασσόνας. Πάμε επί τόπου να δούμε τις συνέπειες, αλλά ανησυχούμε πολύ», λέει στο protothema.gr ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός.

Ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι δεν αναμένει να υπάρξει μεγαλύτερος μετασεισμός από αυτόν. Ωστόσο, ο κ. Παπαδόπουλος πρόσθεσε ότι έχει μεγάλη ανησυχία για τις επιπτώσεις της αποψινής δόνησης σε μια «πληγωμένη περιοχή».

Εικόνες μετά από τον νέο ισχυρό σεισμό στη Λάρισα:

Ο κόσμος μετά τον σεισμό στην Τρίγωνη πλατεία

Πηγή: .protothema.gr