ΣΕ ΗΧΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ! Ένα μουσικό αφιέρωμα στο 1821 από την Περιφέρεια Αττικής

Η Περιφέρεια Αττικής τιμά την Εθνική Επέτειο και τα 200 χρόνια από την Εθνεγερσία «ΣΕ ΗΧΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ!..», με μια μεγάλη συναυλία που θα μεταδοθεί διαδικτυακά την Πέμπτη 25η Μαρτίου ώρα 13.00, από το κανάλι της στο Youtube (https://www.youtube.com/channel/UCJf8zh4FzNEhvGUZPt70cfw) και τη σελίδα της στο Facebook (https://www.facebook.com/PerifereiaAttikis)

Πρόκειται για ένα εορταστικό αφιέρωμα με τα πλέον αντιπροσωπευτικά τραγούδια και σκοπούς από την Ήπειρο, τη Θεσσαλία, τη Ρούμελη, τον Μοριά και τη Μακεδονία, που προβάλλουν τον ρόλο και τη σημασία της μουσικής στον απελευθερωτικό Αγώνα των Ελλήνων. Ιστορικά και κλέφτικα τραγούδια που λειτούργησαν ως ισχυρά σύμβολα και σημεία αναφοράς για την εθνική ταυτότητα και τη συλλογική μνήμη και που εξακολουθούν να συγκινούν και να εμπνέουν τους Νεοέλληνες.

Στο πρώτο μέρος της συναυλίας, η Περιφέρεια Αττικής υποδέχεται τον κορυφαίο δεξιοτέχνη της μουσικής μας παράδοσης, τον «πατριάρχη» του ελληνικού κλαρίνου Πετρο-Λουκά Χαλκιά. Στο συγκρότημά του συμπράττουν ο σταθερός συνεργάτης του στο τραγούδι Αντώνης Κυρίτσης και οι μουσικοί Γιώργος Μαρινάκης (βιολί), Νικόλας Αγγελόπουλος (λαούτο) και Πέτρος Παπαγεωργίου (ντέφι).

Στο δεύτερο μέρος της συναυλίας, συμμετέχει η κομπανία του εξαιρετικού δεξιοτέχνη στο κλαρίνο Δημήτρη Κώτσικα, με τον τραγουδιστή Ηλία Γάκο και τους μουσικούς Γιώργο Κώτσικα (βιολί), Νικόλα Αγγελόπουλο (λαούτο), Μάρκο Τζιούκαλια (τρομπέτα), Γιάννη Αρβανιτάκη και Γιώργο Τσίγγανα (τρομπόνι) και Πέτρο Παπαγεωργίου (κρουστά).

Την καλλιτεχνική επιμέλεια έχει ο Λάμπρος Λιάβας, καθηγητής εθνομουσικολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης επισημαίνει σχετικά: «Η Περιφέρεια Αττικής τιμά την εθνική επέτειο και μουσικά, μέσα από τους παραδοσιακούς μουσικούς ήχους απ’ όλα τα μέρη της Ελλάδας. Θέλω να ευχαριστήσω θερμά τους εμβληματικούς καλλιτέχνες του δημοτικού μας ήχου για την παρουσία τους αυτή την ιερή ημέρα. Δυστυχώς η πανδημία δεν μας επιτρέπει αυτή τη στιγμή να τιμήσουμε την Επέτειο όπως θα θέλαμε, ωστόσο μόλις μας το επιτρέψουν οι συνθήκες θα υλοποιήσουμε το εορταστικό πρόγραμμα που σχεδιάζουμε για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση, με άξονες την Ιστορία, την Παιδεία, την Ψυχαγωγία και την Επιστήμη. Καλή απόλαυση».

Η μαγνητοσκόπηση της συναυλίας θα παραμείνει προσβάσιμη στο κανάλι της Περιφέρειας στο Youtube, για μουσική ψυχαγωγία αλλά και για εκπαιδευτική και καλλιτεχνική χρήση απ’ όλους τους ενδιαφερόμενους στην Ελλάδα και τη Διασπορά.