Πέτσας: “Πριν το Πάσχα στη Βουλή ο νέος Εκλογικός Νόμος για τους ΟΤΑ”

Ότι ο νέος Εκλογικός Νόμος για τους ΟΤΑ θα κατατεθεί πριν από το Πάσχα, ώστε αμέσως μετά να ακολουθήσει η ψήφισή του από τη Βουλή, τόνισε μεταξύ άλλων στη συνέντευξή του στον Τ/Σ Mega και τους δημοσιογράφους Ντίνο Σιωμόπουλο και Στέλλα Γκαντώνα, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας.

Για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργο Καραϊβάζ

«Η ελευθερία του Τύπου και η ελευθερία της έκφρασης είναι πολύ σημαντικοί πυλώνες της Δημοκρατίας μας. Είναι, λοιπόν, αυτονόητο ότι η καταδίκη πρέπει να είναι ομόθυμη. Όπως είναι αυτονόητο ότι η υπόθεση διερευνάται και ότι θα πρέπει να βρεθούν οι δράστες. Δυστυχώς, στο πολιτικό παιχνίδι, τα μέσα ενημέρωσης και οι δημοσιογράφοι πολλές φορές στοχοποιούνται. Πρέπει, όμως, να μένουν έξω από αυτό και οι δημοσιογράφοι να αφήνονται απερίσπαστοι να κάνουν τη δουλειά τους.»

Για το άνοιγμα των οικονομικών και των κοινωνικών δραστηριοτήτων

«Κατά την επίσκεψή μου στην Πάτρα, η συνεργασία που είχα τόσο με τον Δήμαρχο της πόλης και την Αυτοδιοίκηση όσο και με τον επιχειρηματικό κόσμο ήταν άψογη. Και κρίνοντας από το αποτέλεσμα της επίσκεψης, νομίζω ότι βρέθηκε μία διέξοδος, δόθηκε η οικονομική στήριξη, αλλά και εξηγήσαμε με σαφήνεια τους λόγους που οδηγούν μία περιοχή όπως είναι η Αχαΐα, ή η Κοζάνη ή η Θεσσαλονίκη να παραμείνουν κλειστές κάποιες δραστηριότητες, ενώ σε άλλες περιοχές της χώρας είναι ανοικτές. Όταν, δηλαδή, την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε μία σταθεροποίηση ή και πτωτική τάση στην Αττική, ήταν διαφορετική η κατάσταση σε σχέση με μία περιοχή, όπως η Αχαΐα, όπου η τάση ήταν εκθετική. Πλέον και η Αχαΐα και η Θεσσαλονίκη, βάσει και των χθεσινών στοιχείων, παρουσιάζουν μία πολύ καλύτερη εικόνα. Δυστυχώς, δεν συνέβη το ίδιο και με την Κοζάνη που παρέμεινε κλειστή. Είναι ένα δυναμικό φαινόμενο, το παρακολουθούμε συνεχώς, οι επιστήμονες δίνουν τα στοιχεία στην Κυβέρνηση και η Κυβέρνηση προχωρά, κάθε φορά, στις αποφάσεις, με γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας.

Οι “βαλβίδες αποσυμπίεσης” περιλαμβάνουν ένα σταδιακό -όχι απότομο- άνοιγμα της οικονομίας και της κοινωνικής δραστηριότητας. Αυτή είναι και η στρατηγική που ακολουθεί η Κυβέρνηση, πάντα με τη σύμφωνη γνώμη των Ειδικών. Έχουμε προχωρήσει, λοιπόν, σε κάποια σταδιακά ανοίγματα, όπως έγινε με το λιανεμπόριο ή με τα Λύκεια από αυτή τη Δευτέρα. Είμαι αισιόδοξος ότι όσο πηγαίνουμε προς το Πάσχα και όσο ενισχύεται ο εμβολιασμός με πολλές χιλιάδες εμβόλια, καθημερινά, χτίζουμε το τείχος ανοσίας που χρειάζεται για να ανοίξουμε, κάποια στιγμή, με ασφάλεια και τις υπόλοιπες δραστηριότητες. Βλέποντας, πάντως, την εξέλιξη των διασωληνωμένων συμπολιτών μας σε σχέση με την ηλικία τους, καταλαβαίνουμε όλοι πόσο καθοριστικός παράγοντας είναι το εμβόλιο, καθώς παρατηρούμε ότι έχει μειωθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό το ποσοστό των μεγαλύτερης ηλικίας συμπολιτών μας που διασωληνώνονται. Θέλω να ελπίζω ότι όσο προχωράει ο εμβολιασμός, θα μπορέσουμε να έχουμε ακόμα πιο ήπια συμπτώματα σε όσους νοσούν και ότι δεν θα χρειάζονται ούτε εισαγωγή, ούτε φυσικά διασωλήνωση.  

Οι εβδομάδες κοντά στο Πάσχα είναι κρίσιμες για τη συσσώρευση στοιχείων και τότε είναι που θα είμαστε σε θέση να πάρουμε κάποιες αποφάσεις. Είναι δεδομένο ότι στις 14 Μαΐου θα ανοίξουν οι τουριστικές δραστηριότητες και περιμένουμε σταδιακά και πάντοτε με μέτρα προστασίας να αρχίσουμε να υποδεχόμαστε τους πρώτους επισκέπτες στη χώρα μας. Επομένως, τόσο οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις όσο και άλλοι περιορισμοί πρέπει να εξεταστούν και υπό αυτό το πρίσμα. Γιατί δεν μπορείς να πείσεις τον πολίτη σου να πράξει κάτι πολύ συγκεκριμένο, όταν από έναν πολίτη μίας άλλη χώρας ζητάς κάτι διαφορετικό. Είναι πολύ σημαντικό, δηλαδή, το μήνυμα που στέλνουμε κάθε φορά. Αυτό, όμως, που πρέπει να κρατήσουμε, είναι ότι, μέχρι τότε, έχουμε ακόμα έναν μήνα μπροστά μας και καλούμε όλους να συνεχίσουν να τηρούν τα μέτρα. Η απελευθέρωση των διαπεριφερειακών μετακινήσεων είναι στις προθέσεις μας, όμως οι αποφάσεις θα παρθούν λίγο πριν από το Πάσχα, με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα.»

Για τον νέο Εκλογικό Νόμο για τους ΟΤΑ

«Έχουμε ήδη ψηφίσει τον Νόμο για το ΑΣΕΠ, στις αρχές της χρονιάς και αυτή την εβδομάδα ψηφίζεται το Νομοσχέδιο για τον Εσωτερικό Έλεγχο, που αποτελεί μία πολύ σοβαρή μεταρρυθμιστική τομή. Ο νέος Εκλογικός Νόμος για τους ΟΤΑ αναμένουμε ότι θα κατατεθεί πριν από το Πάσχα, ώστε αμέσως μετά να ακολουθήσει η ψήφισή του. Αποτελεί μία σοβαρή αλλαγή. Επαναφέρουμε την Κυβερνησιμότητα στους Δήμους, η οποία είχε τρωθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό από τον Νόμο Σκουρλέτη, που οδηγούσε σε ακυβερνησία, άρα και σε αδυναμία του εκλεγμένου Δημάρχου και του εκλεγμένου Δημοτικού Συμβουλίου να υλοποιήσουν το πρόγραμμα για το οποίο είχαν εκλεγεί από τους δημότες τους. Προχωράμε, επίσης, σε αλλαγές, οι οποίες σχετίζονται με την καλύτερη λειτουργία των Δημοτικών και των Περιφερειακών Συμβουλίων, όπως τη λελογισμένη μείωση του αριθμού των Δημοτικών και Περιφερειακών Συμβούλων, τη θέσπιση ορίου εισόδου 3% για το Δημοτικό ή Περιφερειακό Συμβούλιο, ανάλογο και με τις εθνικές εκλογές και την επαναφορά της πενταετούς θητείας για τους Δημάρχους και τους Περιφερειάρχες.»