“Λαϊκή Συσπείρωση”: Η Ευάλωτη κοινωνική ομάδα των ΡΟΜΑ

Αντί η κυβέρνηση να ενισχύσει το δημόσιο σύστημα Υγείας,  να επιτάξει μεγάλες ιδιωτικές μονάδες Υγείας ώστε να εξασφαλιστούν η ασφαλής νοσηλεία και η αποσυμφόρηση των δημόσιων νοσοκομείων, στέλνει τα ΜΑΤ στον καταυλισμό των Ρομά μετά τις εξελίξεις με την εμφάνιση κρουσμάτων. Τα Κέντρα Υγείας στο Κάτω Χαλάνδρι, όπως και στην Αγία Παρασκευή είναι υποστελεχωμένα. Όμως η υγεία δεν είναι ατομική ευθύνη ούτε η υγειονομική περίθαλψη εμπόρευμα.

Οι Ρομά αποτελούν μια ευάλωτη κοινωνική ομάδα που εξαιτίας των κακών συνθηκών διαβίωσης βρίσκεται ακόμα πιο εκτεθειμένη στον ιό. Από το Δεκέμβρη του 2019 υπάρχει τυπικά το πρόγραμμα μετεγκατάστασης των Ρομά από το οποίο με ευθύνη της κυβέρνησης και της Περιφέρειας δεν έχει εκταμιευτεί ούτε ένα ευρώ.

Να παρθούν άμεσα μέτρα προστασίας:

§  Πλήρης ιατροφαρμακευτική περίθαλψη με τη διάθεση του αναγκαίου προσωπικού για την καθημερινή παρακολούθηση της υγείας των κατοίκων του καταυλισμού. Να υπάρχει σε μόνιμη βάση κινητή μονάδα Υγείας.

§  Να ενισχυθεί τώρα η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας  με όλο το απαραίτητο υγειονομικό προσωπικό.

§  Να εξασφαλιστεί η τροφοδοσία αλλά και η παροχή ειδών πρώτης ανάγκης προς τους κατοίκους της συνοικίας. Να παρασχεθούν δωρεάν μάσκες, αντισηπτικά, γάντια, χλωρίνες και σαπούνια.

§  Κανένας εργαζόμενος να μη μείνει απλήρωτος, να εξασφαλιστεί ειδική άδεια για όσο χρειαστεί.

Ένταξη των Ρομά στην εργασία, σε μια κοινωνία όπου η εργασία θα αποτελεί δικαίωμα για όλο τον πληθυσμό. Εξασφάλιση στέγης και όρων ζωής που θα ανταποκρίνονται στις δυνατότητες της εποχής μας.

ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

Δημοτικοί σύμβουλοι- Ανδρέας Γκιζιώτης-Γιώργος Τσιμπουκάκης