Εισήγηση για συνάθροιση στην αυλή του Ιόλα πλειοψηφικά απορρίφθηκε από το Δ.Σ.

Το ζήτημα της παραχώρησης του εξωτερικού χώρου του κτήματος Ιόλα απασχόλησε έντονα την πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (21/4/2021). Ένα θέμα που εισηγήθηκε ο Δήμαρχος κ. Βασίλης Ζορμπάς ως κατεπείγον μιας και η συλλογικότητα είχε προγραμματίσει την εκδήλωση για την Κυριακή 25/4/2021.

Το αίτημα ήταν για τη διάθεση του χώρου στους πολίτες την Κυριακή για περίπατο, για ένα «άνοιγμα γνωριμίας» όπως αναφέρθηκε στην εισήγηση. Επίσης, επιπλέον διάθεση του χώρου κάποιες ώρες του Σαββάτου για να προβούν σε καθαρισμό του χώρου, όπως προέκυψε κατά τη συζήτηση.

Θετικοί στις τοποθετήσεις τους ως προς τη διάθεση του χώρου υπήρξαν ο Δήμαρχος κ. Βασίλης Ζορμπάς, καθώς και οι επικεφαλής κ.κ. Γιάννης Σταθόπουλος, Ανδρέας Γκιζιώτης και Μελίνα Αλεφαντή.

Υποστήριξαν πως εφόσον σε καθημερινή βάση υπάρχουν συγκεντρώσεις ανεξέλεγκτες σε πλατείες, όπου το κράτος στην ουσία δεν μπορεί να παρέμβει, στη συγκεκριμένη περίπτωση θα πρέπει να παραχωρηθεί ο χώρος εφόσον τηρηθούν όλες οι οδηγίες για την αποφυγή μετάδοσης του ιού. Τονίστηκε δε ότι η εν λόγω συλλογικότητα ζήτησε ευγενικά και με όλους τους τύπους το χώρο, ενώ όπως είπε ο κ. Ζορμπάς, ο καθένας θα μπορούσε να σπάσει το λουκέτο και να εισχωρήσει στο κτήμα Ιόλα. Εξήγησε βέβαια ο κ. Ζορμπάς, ότι εφόσον δέχτηκε το αίτημα ήταν υποχρεωμένος να το εισάγει στο Δ.Σ. και ο καθένας μπορεί να πάρει την δική του απόφαση, χωρίς ούτε αυτός να χρειαστεί να δώσει «γραμμή» στα στελέχη της δημοτικής του ομάδας. Εκείνος όμως ξεκαθάρισε ότι ήταν θετικός υπέρ του ανοίγματος του χώρου.

Σύμφωνα με τον κ. Γκιζιώτη θα έπρεπε να υπάρχουν πιο πολλοί ανοιχτοί χώροι για να εκτονώνεται ο κόσμος. Και όχι μόνο όσον αφορά το άνοιγμα του κτήματος Ιόλα, αλλά και τους αύλιους χώρους των σχολείων. Με την αυστηρή τήρηση όμως των μέτρων προστασίας. Τόνισε δε πως «το πρόβλημα είναι ουσιαστικά αν έχει το δικαίωμα μια συλλογικότητα που δεν μας ταιριάζει να πάρει το χώρο του Ιόλα» και το ζήτημα τελικά παίρνει πολιτική διάσταση ανάλογα με τη θέση που κρατάει ο καθένας σε τέτοια ζητήματα.

Εν ολίγοις στηρίχθηκαν στο ότι η βασική μετάδοση του ιού γίνεται σε εσωτερικούς και όχι σε εξωτερικούς χώρους.

Ο Αντίλογος

Ιδιαίτερα έντονες ήταν οι αντιδράσεις που προέκυψαν, όχι μόνο από την υπόλοιπη αντιπολίτευση, αλλά και από όλους τους παρόντες δημοτικούς συμβούλους της δημοτικής Αρχής.

Έτσι οι επικεφαλής κ.κ. Γιώργος Οικονόμου, Γιάννης Μυλωνάκης και Αλέξανδρος Μουστόγιαννης, καθώς και οι Αντιδήμαρχοι Γιάννης Αργυρός, Βασίλης Σάρκουλας και Ελένη Δάβαρη επικεντρώθηκαν στα εξής βασικά ζητήματα:

  • Ο Ε.Ο.Δ.Υ., σύμφωνα με ενημέρωση του κ. Γιάννη Αργυρού, έχει ήδη απαγορεύσει εκδήλωση του Δήμου στο χώρο του Ιόλα λόγω της πανδημίας. Οπότε, αφού αρθεί η απαγόρευση αυτή, αφού τελεστεί η εκδήλωση που είχε προγραμματίσει ο Δήμος ώστε να ανοίξει ο χώρος για τους δημότες, κατόπιν να παραχωρείται σε συλλογικότητες, κ.λπ.
  • Σύμφωνα με διάγγελμα του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στις δημόσιες συναθροίσεις οφείλεται η αύξηση των κρουσμάτων.
  • Η παραχώρηση για συνάθροιση – εκδήλωση αυτή τη στιγμή απαγορεύεται. Άρα δεν μπορεί το Δ.Σ. να αναλάβει ευθύνες που εκ του νόμου δεν είναι δυνατόν να αναληφθούν και να παρανομήσει, όπως είπε και ο κ. Οικονόμου.
  • Δεν είναι σαφές πόσα άτομα θα συμμετέχουν και τι περιλαμβάνει ακριβώς η δράση. Επίσης δεν υπάρχει δυνατότητα να ελεγχθούν απόλυτα για την τήρηση των μέτρων κατά της διασποράς του κορωνοϊού. Τίθεται θέμα τήρησης των υγειονομικών πρωτοκόλλων.
  • Ήρθε το θέμα ως κατεπείγον λίγες μέρες πριν, ενώ η συλλογικότητα θα μπορούσε να περιμένει λίγες εβδομάδες, να υπάρξουν οι συνθήκες ώστε να επιτραπεί η παραχώρηση.
  • Η ανακοίνωση-πρόσκληση της συλλογικότητας κυκλοφορούσε πολύ πριν συζητηθεί και λάβει την έγκριση του Δ.Σ.. Υπάρχει θέμα τάξης.
  • Τονίστηκε έντονα από τον κ. Μυλωνάκη η ιδιότητα του γιατρού για τους νυν και πρώην Δημάρχους που ήταν θετικοί στην παραχώρηση του Ιόλα. Δεν μπορεί το δημοτικό συμβούλιο να νομιμοποιήσει την κατάχρηση που γίνεται από τους πολίτες (σ.σ. αναφερόμενος στις γνωστές συναθροίσεις σε εξωτερικούς χώρους).
  • Όσον αφορά τη δυνατότητα να σπάσουν το λουκέτο και να εισέλθουν, όπως ειπώθηκε αυτό δεν μπορεί να το εμποδίσει ο Δήμος.
  • Τίθεται θέμα ασφάλειας, αφού δεν θα υπάρχει παρουσία της δημοτικής Αρχής και υπάρχει η πιθανότητα να εισέλθουν παρανόμως μέσα στο κτίριο και ενδεχομένως να συμβεί κάποιο ατύχημα. Για το λόγο αυτό ο κ. Σάρκουλας  ως Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών δήλωσε ότι δεν μπορεί να το ψηφίσει.  
  • Το κτήμα Ιόλα είναι κλειστός χώρος και για συγκεκριμένη χρήση.

Το τελικό αποτέλεσμα της συζήτησης του θέματος ήταν να καταψηφιστεί με μόνες θετικές ψήφους αυτές των κ.κ. Σταθόπουλου, Γκιζιώτη, Αλεφαντή, Γκόνη, Αϊδίνη, Δημητρίου. Να επισημάνουμε δε ότι ενώ ορισμένους δημοτικούς συμβούλους τους βλέπαμε παρόντες κατά την συζήτηση του θέματος, την ώρα της ψηφοφορίας ήταν απόντες.

Είναι γεγονός όπως έγινε παραδεκτό στη συνεδρίαση του Δ.Σ., ότι όλοι οι πολίτες έχουμε πιεστεί εξαιτίας της πανδημίας και τον αναγκαστικό εγκλεισμό στις οικίες μας. Είναι επίσης παραδεκτό ότι κανείς δεν είναι αντίθετος στις εκδηλώσεις που πραγματοποιούν οι συλλογικότητες. Όμως οι συνθήκες παγκοσμίως είναι ιδιάζουσες και εφόσον η πλειοψηφία των πολιτών έκανε υπομονή και τήρησε τα μέτρα έως τώρα, μπορεί να περιμένει λίγο ακόμη. Ήδη η κυβέρνηση σταδιακά απομακρύνει το lockdown δίνοντας περισσότερη ελευθερία κινήσεων στους πολίτες.