Μονόδρομος η λύση για το αμαξοστάσιο

(Photo: East Kilbride News)

Γράφει η Λένα Μαρκή

Ένα σοβαρό πρόβλημα των τελευταίων ετών που καλείται να λύσει άμεσα η δημοτική Αρχή Ζορμπά είναι αυτό του αμαξοστασίου των απορριμματοφόρων του Δήμου. Με το θέμα αυτό έχουμε ασχοληθεί αρκετές φορές στο πρόσφατο παρελθόν. Είναι δε σε όλους γνωστό, ότι η υπηρεσία που στεγάζεται στο οικόπεδο της οδού Παναγούλη βρίσκεται υπό έξωση από τους νόμιμους ιδιοκτήτες, άσχετα αν πήρε μια παράταση αναπνοής με δικαστική απόφαση.

Τα οχήματα, τα γραφεία και οι εργαζόμενοι πρέπει να βρουν χώρο επανεγκατάστασης από … χθες.

Απ’ ότι φαίνεται η λύση βρέθηκε και είναι η πλέον πρόσφορη από πολλές απόψεις.

  • Διαθέτει τα απαιτούμενα τετραγωνικά μέτρα
  • Είναι εκτός οικιστικού ιστού
  • Είναι μέσα στα διοικητικά όρια της πόλης
  • Και όπως φαίνεται δεν υπάρχουν σοβαρές αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Ο λόγος για το μεγαλύτερο τμήμα του οικοπέδου στην οδό Λαυρίου 22 που στεγάζεται η εταιρεία COPA CAR.

Λ. Λαυρίου 22

Τα στοιχεία

Στην δεύτερη πρόσκληση ενδιαφέροντος που έγινε από το Δήμο (η πρώτη υπήρξε άκαρπη) για την ανεύρεση έκτασης ικανής για την μεταφορά και στάθμευση των απορριμματοφόρων, υπήρξε εκδήλωση ενδιαφέροντος από συγκεκριμένη εταιρεία η οποία προσφέρει χώρο για μίσθωση. Η έκταση αυτού είναι 2.000 τ.μ. περίπου, στην Λ. Λαυρίου 22 και το ζητούμενο μίσθωμα ανέρχεται στις 4.000€ μηνιαίως. Είναι χώρος επίπεδος και ασφαλτοστρωμένος. Η δε εταιρεία διαθέτει όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Κατά την εξέταση της πρότασης από τις υπηρεσίες του Δήμου διαπιστώθηκε πως ο ακριβής χώρος για χρήση είναι έκτασης 1100 – 1200 τ.μ. που τον καθιστά ανεπαρκή για τις ανάγκες του αμαξοστασίου.

Τη λύση έδωσε η εν λόγω εταιρεία μισθώνοντας το όμορο οικόπεδο στην Λ. Λαυρίου 24, που διαθέτει ισόγειο κατάστημα εμβαδού 58,50 τ.μ. και ακάλυπτο χώρο περίπου 2 στρεμμάτων. Στο συμφωνητικό αναφέρεται ρητά ότι θα χρησιμοποιηθεί ως χώρος στάθμευσης (πάρκινγκ) κάθε είδους  αυτοκινήτων  – φορτηγών  –  δικύκλων – σκαφών – τροχοβιλών – (κλπ. τροχοκινούμενων). Οι εκμισθωτές συμφωνούν και παραχωρούν στην μισθώτρια το δικαίωμα και την δυνατότητα να επιτρέπει σε αυτήν να υπεκμισθώνει (υπενοικιάζει) περαιτέρω ελεύθερα το μίσθιο ακίνητο σε οποιονδήποτε υπομισθωτή, φυσικό ή νομικό πρόσωπο ιδιωτικού ή δημοσίου δικαίου ή σε οποιαδήποτε εταιρεία που κρίνει αυτή κατάλληλο και με όρους και συμφωνίες που αυτή κρίνει.

Έτσι επανέρχεται με νέα πρόταση προς το Δήμο που περιλαμβάνει:

  • Το ιδιόκτητο οικόπεδο έκτασης 1100-1200 τ.μ.
  • Το ήδη μισθωμένο όμορο οικόπεδο ακάλυπτης έκτασης 2 στρεμμάτων και κτηρίου 58,50 τ.μ.

Όσον αφορά το μίσθωμα προσφέρεται ως εξής:

  • 1000€ μηνιαίως για τον υπενοικιαζόμενο χώρο και
  • 3.500€ μηνιαίως (νέα μειωμένη προσφορά) για τον αρχικό χώρο

Συνολικά 4.500€ μηνιαίως.

Η πρόταση αυτή ελέγχθηκε από το Δήμο, ζητήθηκε και η άποψη των Διευθύνσεων Καθαριότητας και Διαχείρισης Οχημάτων και Τεχνικών Υπηρεσιών που θα χρησιμοποιούν το χώρο και για την εκτίμηση απαιτούμενων εργασιών διαμόρφωσης. Και στη συνέχεια εισάγεται ως 1ο θέμα ημερήσιας διάταξης στη 14η συνεδρίαση του Δ.Σ. στις 5-5-2021.

Λ. Λαυρίου 22

Η απόφαση είναι μονόδρομος …

Αν θυμηθούμε ότι προηγούμενη πρόταση της δημοτικής Αρχής για χρήση του ιδιόκτητου χώρου επί των οδών Παναγούλη 16, Κανάρη και Παύλου Μελά, (Ο.Τ. 235) εκτάσεως 1.971,95 τ. μ., για την μετεγκατάστασης των υπηρεσιών Πρασίνου, Αυτεπιστασίας και του Διοικητικού Προσωπικού της Καθαριότητας, απορρίφθηκε εντόνως από την αντιπολίτευση και ξεσήκωσε αντιδράσεις από τον τοπικό σύλλογο. Αιτιολογία της απόρριψης ήταν ότι βρίσκεται μέσα στον οικιστικό ιστό και θα υπάρχει μεγάλη όχληση για τους περίοικους.

Αν υπολογίσουμε ότι, η πίεση που ασκείται από τους ιδιοκτήτες του τωρινού αμαξοστασίου είναι μεγάλη.

Αν λάβουμε υπόψη ότι η πρόταση της Λ. Λαυρίου είναι η μοναδική μετά από δύο προσκλήσεις ενδιαφέροντος.

Τότε καθίσταται σαφές ότι η ανωτέρω προσφορά είναι η μοναδική κατάλληλη στα όρια του Δήμου Αγίας Παρασκευής για την μετεγκατάσταση του αμαξοστασίου. Και ως τέτοια πρέπει να κριθεί και να λάβει ομόφωνη απόφαση.

Πιστεύοντας ότι τα χρονικά περιθώρια δεν επιτρέπουν μικροπολιτικά παιχνίδια και αφού όπως διαφαίνεται η απόφαση είναι μονόδρομος, οι πολιτικοί παράγοντες της πόλης καλούνται να δώσουν άμεση λύση.

Μια λύση υπέρ των εργαζομένων που επί του παρόντος βρίσκονται σε έναν ακατάλληλο χώρο και στην αβεβαιότητα του που θα βρεθούν από μέρα σε μέρα. Μια λύση για τους περίοικους που επί σειρά ετών εισπράττουν το θόρυβο και τη δυσοσμία από τα απορριμματοφόρα. Μια λύση για το δήμο, που έχοντας τακτοποιήσει αυτό το ζήτημα, θα μπορεί να συνεχίσει τη λειτουργία του και να επικεντρωθεί στα υπόλοιπα σοβαρά μέτωπα.