Προβλήματα στα σύνορα του δήμου –> Μια αξιόλογη πρόταση από τον Γιώργο Οικονόμου

Γιώργος Οικονόμου και λόφος Τσακού (ένα από τα ανοικτά ζητήματα με τους όμορους δήμους)

Γράφει η Λένα Μαρκή

Η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου στις 5 Μαΐου 2021 ανέδειξε πολλά ενδιαφέροντα θέματα, με πρωτοπόρα αυτά της πλατείας Αγίου Ιωάννη και της καθαριότητας του δήμου. Όμως, εξαιτίας αυτών παραλίγο να διαφύγει της προσοχής μια πολύ σημαντική πρόταση που έγινε από την αντιπολίτευση.

Στο αρχικό μέρος των ερωτήσεων – δηλώσεων λαμβάνοντας το λόγο ο επικεφαλής της «Νέας Αρχής για την Αγία Παρασκευή», κ. Γιώργος Οικονόμου, αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Αγία Παρασκευή στα σύνορά της. Ζητήματα και θέματα της πόλης με τους όμορους δήμους, όπως είπε.

Ενδεικτικά αναφέρθηκε στα θέματα που προκύπτουν με τα διοικητικά όρια στο λόφο Τσακού με το δήμο Παπάγου-Χολαργού, στην Γαρηττού με το δήμο Χαλανδρίου και σε αυτό που πιθανά θα υπάρξει αν γίνει η μετεγκατάσταση του αμαξοστασίου στη Λ. Λαυρίου με τον εκεί όμορο δήμο Παιανίας. Αντιμετωπίζοντας όλα αυτά τα ζητήματα με μια σφαιρική ματιά και απευθυνόμενος προς το δήμαρχο πρότεινε τη δημιουργία μιας Διαπαραταξιακής Επιτροπής που θα δει όλα αυτά τα θέματα.

Σκοπός θα είναι να δοθεί μήνυμα προστασίας του συμφέροντος της πόλης και των δημοτών, κατά τον κ. Οικονόμου. Έτσι θα μπορέσουμε «να δούμε αυτά τα θέματα και να διαβουλευτούμε, να βρούμε λύσεις και τρόπους συνεννόησης με τους όμορους δήμους», όπως τόνισε. «Για όλα αυτά τα χρονίζοντα θέματα που έχουν βαλτώσει περιμένω μια σχετική πρωτοβουλία», είπε απευθυνόμενος στο Δήμαρχο.

Είναι γεγονός ότι όπου και να στραφεί το βλέμμα τα όρια με τους γύρω δήμους είναι προβληματικά. Πέραν των όσων ανέφερε ο κ. Οικονόμου μην ξεχνάμε ότι στην προηγούμενη απογραφή οι κάτοικοι του τριγώνου της οδού Τρικάλων προσμετρήθηκαν στο δήμο Παιανίας ενώ ανήκουν στην Αγία Παρασκευή. Στα σύνορα με το Χαλάνδρι δεν μπορεί να γίνει ανάπλαση δρόμων γιατί δεν είναι ξεκάθαρο σε ποιον δήμο ανήκουν οι δρόμοι. Για τον λόφο Τσακού έχουμε αναφερθεί πάμπολλες φορές και έχει γίνει θέμα στο δημοτικό συμβούλιο άλλες τόσες. Παρά τις όποιες κινήσεις που έγιναν ή σχεδιάστηκαν το αποτέλεσμα παρέμεινε το ίδιο ασαφές.

Σαφώς η πρόταση του κ. Οικονόμου φαίνεται να είναι η ιδανική προσπάθεια επίλυσης των προβλημάτων. Μια επιτροπή αποτελούμενη από άτομα με ανάλογες γνώσεις που θα δει σφαιρικά και θα ασχοληθεί μόνο με τα συγκεκριμένα θέματα. Θα έρθει σε επικοινωνία με τους όμορους δήμους και θα προτείνει λύσεις. Μια επιτροπή που θα ακολουθήσει έναν συγκεκριμένο στρατηγικό σχεδιασμό και με συγκεκριμένο πλαίσιο κινήσεων.

Και φυσικά διαπαραταξιακή, γιατί το πρόβλημα αφορά όλους και όλοι μαζί μπορούμε να το λύσουμε, σε μια κοινή προσπάθεια.

Θεωρώ ότι δεν μπορεί να υπάρξει αντίρρηση από τις υπόλοιπες παρατάξεις (συμπολίτευση & αντιπολίτευση) γιατί τουλάχιστον έως τώρα δεν υπήρξαν διαφορετικές απόψεις πάνω σε αυτά τα θέματα. Ο κ. Ζορμπάς θα μπορούσε άμεσα να ενεργοποιήσει αυτή την πρόταση, ώστε να κερδηθεί όσο περισσότερος χρόνος γίνεται.

Όσον αφορά τον κ. Οικονόμου, διαφαίνεται ότι ως νέος στον πολιτικό στίβο της Αγίας Παρασκευής έχει μια διαφορετική οπτική. Έχει τη δυνατότητα να αποφύγει την πεπατημένη και να οδηγηθεί σε καινοτόμες κινήσεις και δράσεις και σε αντιμετώπιση των υφιστάμενων προβλημάτων με στρατηγικό σχεδιασμό. Σε αυτό θα έχει σύμμαχο την εμπειρία του από τις διάφορες επιτελικές θέσεις που κατείχε σχετικές με τη σχεδίαση, τον προγραμματισμό, τη χρηματοδότηση και την υλοποίηση των πάσης φύσεως υποδομών της Πολεμικής Αεροπορίας και των Ενόπλων Δυνάμεων. Η στάση του στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου μας κάνει να σκεφτούμε ότι  έχει εγκλιματιστεί με το δημοτικό περιβάλλον. Ακολούθησε τακτική ήπιων τόνων και έδειξε ότι είναι σε θέση να προβάλει έναν διαφορετικό τρόπο επίλυσης θεμάτων διαχρονικών, αλλά και παροδικών.