Ανοιχτή Συνέλευση- Να ανοίξει ο κήπος της βίλας ΙΟΛΑ!

Πριν από λίγες ημέρες το δημοτικό συμβούλιο της πόλης απέρριψε το αίτημα της Ανοιχτής Πρωτοβουλίας Κατοίκων για τους Δημόσιους Χώρους να ανοίξει για δυο πρωινά ο κήπος της βίλας Ιόλα . Σκοπός της Πρωτοβουλίας ήταν να καθαριστεί ο χώρος και να μπορέσουν οι κάτοικοι της πόλης να περπατήσουν και να συζητήσουν για το μέλλον του. Ο Δήμαρχος Ζορμπάς, ενώ αρχικά είχε αποδεχτεί το αίτημα (κάτι που οδήγησε και στην δημοσιοποίηση του γεγονότος), έφερε τελικά το ζήτημα στο δημοτικό συμβούλιο, όπου ,παρά τη δική του θετική στάση, καταψηφίστηκε. Ως Ανοιχτή Συνέλευση Κατοίκων Αγίας Παρασκευής στηρίζουμε τις δράσεις της Πρωτοβουλίας, στην όποια άλλωστε κάποιοι από εμάς συμμετέχουν, και με κανένα τρόπο δεν θέλουμε να υποκαταστήσουμε τις διαδικασίες της. Επειδή όμως το ζήτημα της βίλας Ιόλα μας έχει απασχολήσει ήδη από το 2009 και επειδή έχουμε οργανώσει στο παρελθόν αρκετές δράσεις και εκδηλώσεις εκεί θα θέλαμε να πούμε δυο λόγια για το θέμα.

Ήταν η πρώτη φορά μετά το 2017, όταν δηλαδή ο Δήμος αγόρασε την βίλα, που το δημοτικό συμβούλιο αρνήθηκε σε κάποια συλλογικότητα την πρόσβαση στον χώρο. Βέβαια κάθε φορά που το θέμα έμπαινε υπήρχαν φωνές που ήταν αντίθετες. Αυτή τη φορά επικαλέστηκαν την πανδημία και την απαγόρευση εκδηλώσεων. Τί κι’ αν η Ανοιχτή Πρωτοβουλία πρόβαλε ως βασικό επιχείρημα ότι δεν ζητά να γίνει κάποια εκδήλωση αλλά να ανοίξουν περισσότεροι δημόσιοι χώροι ώστε να υπάρχουν περισσότερες διέξοδοι για τον κόσμο; Είναι προφανές ότι για μια μερίδα δημοτικών συμβούλων (ορισμένοι μάλιστα από τους οποίους είχαν καταψηφίσει την αγορά της βίλας από τον Δήμο) ο Ιόλας είναι ένα άβατο στο οποίο δεν μπορεί να μπαίνουν αυτόβουλα οι «παρακατιανοί» κάτοικοι. Και αυτό γιατί μόνο αν εδραιωθεί η αντίληψη του άβατου θα μπορούν να υλοποιήσουν τον σχεδιασμό τους. Που δεν είναι άλλος παρά η εμπορευματοποίηση του χώρου όποιο όνομα κι’ αν διαλέξουν να του δώσουν (μουσείο, πολιτιστικό κέντρο, τοπόσημο). Θα πληρώνουμε δηλαδή για να μπούμε σε ένα χώρο που αγοράστηκε με δικά μας χρήματα.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι οι ίδιοι ακριβώς που ήταν τώρα αρνητικοί αντιδρούσαν στο άνοιγμα του Ιόλα από τη συνέλευσή μας και το 2018. Και είναι οι ίδιοι ακριβώς που επιλέγουν την εμπορευματοποίηση κάθε δημόσιου χώρου. Είναι αυτοί που διευκόλυναν τις αυθαιρεσίες του εργολάβου- ιδιοκτήτη καφέ στο κτήμα Σιστοβάρη. Είναι αυτοί που επιθυμούν διακαώς να μπουν τραπεζοκαθίσματα στην πάνω πλατεία. Είναι τέλος αυτοί που υποστήριζαν πέρυσι τέτοιες μέρες την ανεκδιήγητη (και εντέλει αποτυχημένη) απαγόρευση συναθροίσεων στην ίδια πλατεία. Προς απογοήτευσή τους εμείς θα είμαστε εδώ διασφαλίζοντας πως η τέχνη, ο πολιτισμός, οι βασικές ανάγκες και επιθυμίες των κατοίκων, η αξιοπρεπής διαβίωση, δεν θα αποτελούν προνόμιο λίγων ούτε πεδίο για τεχνοκρατικές business

Η απόκτηση της βίλας Ιόλα από τον Δήμο θα έχει πραγματική χρησιμότητα για την πόλη μόνο αν οι κάτοικοί της νιώσουν τον χώρο δικό τους. Η φυσιογνωμία του επομένως πρέπει να είναι όσο πιο συμπεριληπτική γίνεται. Η τέχνη και ο πολιτισμός αλλά και οι απλές καθημερινές ανάγκες των ανθρώπων, η συναναστροφή και η κοινωνικοποίηση, μπορούν να βρουν εκεί πεδίο έκφρασης. Ο κήπος της βίλας μπορεί να ανοίξει άμεσα για τον κόσμο με ελάχιστη μέριμνα από τη μεριά των δημοτικών υπηρεσιών και των κατοίκων. Είναι ένα μικρό βήμα για την διαμόρφωση ενός χώρου που θα λειτουργεί ενοποιητικά στην πόλη συντελώντας στην σύσταση μιας κοινότητας γύρω από τον τόπο που ζούμε.

ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ