Δημήτρης Κονταξής: Το χρέος του Δήμου μας στον Στρατηγό Τόμπρα

Η πόλη μας έχει εδώ και πολλές δεκαετίες ένα ανεκπλήρωτο χρέος. Και το χρέος αυτό είναι η απόδοση ενός ελάχιστου φόρου τιμής στην πιο ιστορική μορφή που έζησε μέχρι σήμερα στην πόλη μας, στον στρατηγό Γεώργιο Τόμπρα.

Έχουν γίνει στο παρελθόν, και από εμένα και από άλλους φίλους , λεπτομερείς αναρτήσεις στο Facebook για την διαδρομή του στρατηγού και την τεράστια προσφορά του στην πατρίδας μας. Θα επαναλάβω περιληπτικά ότι:

1.Ο στρατηγός ήταν από τις μορφές του Μακεδονικού αγώνα. Ήταν ο καπετάν Ρουπακιάς και έτσι τον αναφέρει επανειλημμένα η Πηνελόπη Δέλτα στο υπέροχο έργο της ΣΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΒΑΛΤΟΥ. Παρόν εθελοντικά εκεί επί τρία χρόνια, στην πρώτη γραμμή απέναντι στους Βούλγαρους κομιτατζήδες και τον Τουρκικό στρατό, συνετέλεσε τα μέγιστα στην εθνική αυτή υπόθεση και την επιτυχία του αγώνα αυτού, στην αρχή ως υπαρχηγός του Κατεχάκη και στην συνέχεια καπετάνιος επικεφαλής δικού του σώματος, ερχόμενος συνεχώς πρόσωπο με πρόσωπο με τον θάνατο.

2.Στον Α΄ Βαλκανικό πόλεμο επικεφαλής λόχου μετείχε στον ελληνικό θρίαμβο στον Σαραντάπορο και στη συνέχεια σε μάχη σώμα με σώμα στα Γιαννιτσά, ιερή τότε πόλη των Μουσουλμάνων, στην πορεία για την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης τραυματίστηκε θανάσιμα με συνέπεια την δια βίου μερική αναπηρία του.

Τον θυμάμαι, παιδί εγώ, να μπαίνει στο τότε καφενείο ΕΘΝΙΚΟ της πλατείας μας και όλοι να σηκώνονται όρθιοι σε ένδειξη σεβασμού.

Επί προεδρίας (κοινότητα τότε η πόλη μας) Σωτήρη Κουβόπουλου, του έγινε γνωστό ότι η πόλη μας θέλει να τον τιμήσει δίνοντας το όνομα του σε κεντρικό δρόμο της. Και η απάντηση του στρατηγού ήταν «Σας απαγορεύω όσο είμαι εν ζωή οποιαδήποτε μνεία της προσφοράς μου στην πατρίδα, ότι έκανα το έκανα για την Ελλάδα». Ένας πραγματικός Έλληνας.

Επί δημαρχίας Βασίλη Ζορμπά και εκπροσωπώντας την παράταξη Σταθόπουλου , λίγο προ των πρόσφατων εκλογών, ανέφερα στον Δήμαρχο το χρέος αυτό της πόλης μας, προτείνοντας του την κατασκευή μιας προτομής του στρατηγού στην κεντρική πλατεία μας. Ο κ. Ζορμπάς δεσμεύτηκε ότι αυτό θα γίνει αμέσως μετά τις εκλογές, εφ’ όσον βεβαίως θα ήταν και πάλι Δήμαρχος.

Σήμερα έχουμε νέο Δήμαρχο τον κ. Μυλωνάκη και θέλω να πιστεύω ότι θα είναι αυτός που θα εκπληρώσει το χρέος της πόλης μας στον Στρατηγό, πολύ περισσότερο που μάλλον όλες οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης είναι σύμφωνες. Γιατί μία προτομή του στρατηγού στην πλατεία θα είναι πέραν των άλλων και ένα μάθημα προσφοράς στην πατρίδα μας, ειδικά για τους νέους , όπως συμβαίνει για τους τοπικούς ήρωες σε κάθε μικρή ή μεγάλη πόλη της χώρας μας.

Υ.Γ. Ξέρω ότι αρκετοί δημότες, μεταξύ των οποίων και εγώ, είναι διατεθειμένοι να συνεισφέρουν κάτι από μορφή εράνου για να μειωθεί η σχετική δαπάνη του Δήμου. Ας το λάβει υπόψη του ο κ. Δήμαρχος.

Δημήτριος Κονταξής

τ. Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών

—-

Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφίες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  ή στο Twitter.

Απαγορεύεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο η χρήση ή η αναπαραγωγή των άρθρων και των φωτογραφιών της ιστοσελίδας aparaskevi-images.gr, σε οποιοδήποτε μέσο χωρίς να αναγράφεται η πηγή προέλευσης. Η χρήση και η αναπαραγωγή αυτών για εμπορικούς σκοπούς απαιτεί την έγγραφη άδεια του ιδιοκτήτη και κατόχου των αντιστοίχων δικαιωμάτων.