Κυριακή πρωί στην πλατεία Κοραή

Γράφει η Λένα Μαρκή

Κυριακή πρωί στη λήξη σχεδόν της πανδημίας, εκμεταλλευόμενοι τις περίσσιες ελευθερίες που αποκτήσαμε, βγήκαμε μια βόλτα στην πόλη της Αγίας Παρασκευής.

Κάνοντας ένα πέρασμα και από την πλατεία Κοραή, αναζητώντας λίγη ηρεμία δίπλα στην Λ. Μεσογείων είναι αλήθεια πως βρήκαμε πολλά τραπέζια και καρέκλες για να πάρουμε μια ανάσα!!! Μόνο που αυτά ανήκουν σε κατάστημα εστίασης και ήταν πολλά. Δυστυχώς καταλάμβαναν το μεγαλύτερο μέρος της πλατείας, αφήνοντας ελάχιστο χώρο για τους πολίτες που ήθελαν απλά να κάνουν μια βόλτα ή για τα παιδάκια που ήθελαν να παίξουν και να τρέξουν.

Τα τραπεζοκαθίσματα στην πλατεία Κοραή δεν απασχόλησαν μόνο την δική μας οπτική, αλλά και το δημοτικό συμβούλιο στη συνεδρίαση της 19ης Μαΐου. Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, κ. Ανδρέας Γκιζιώτης,  έφερε το θέμα στην επικαιρότητα ενημερώνοντας ότι το προηγούμενο Σαββατοκύριακο ήταν όλη η πλατεία γεμάτη με τραπέζια. Είχε μείνει μόνο μια γωνίτσα, όπως είπε, με ένα δέντρο με παγκάκι ξύλινο. «Δεν ξέρω τι συμβαίνει στην πλατεία Κοραή και άμα είναι νόμιμο αυτό που είδα» είπε ο κ. Γκιζιώτης.

Την ίδια διαπίστωση φαίνεται να έκανε και ο Δήμαρχος κ. Βασίλης Ζορμπάς. Όπως ανέφερε στην απάντησή του έχει κι αυτός την ίδια εικόνα της πλατείας.

Σύμφωνα με απόφαση της Ποιότητας Ζωής, η επιχείρηση ελάμβανε 47,5 τ.μ. χώρο επί της πλατείας, σε ένα σύνολο περίπου 100 τ.μ.. Επειδή σε όλα τα καταστήματα ο Δήμος λόγω των μέτρων για την Covid-19 έχει δώσει επιπλέον χώρο δωρεάν (40%-60%) για να αναπτύξουν τραπεζοκαθίσματα, ο κ. Ζορμπάς πρότεινε ομοίως στην πλατεία Κοραή να λάβουν επιπλέον άλλα 20 τ.μ.. Στόχος ήταν να μείνουν ελεύθερα 30-40 τ.μ. της πλατείας για τους πολίτες.

Η λύση, εάν η επιχείρηση καταλαμβάνει όλη ή σχεδόν όλη την έκταση της πλατείας, είναι η αστυνόμευση πλέον. Όμως, Δημοτική Αστυνομία δεν υπάρχει για να γίνει έλεγχος από το Δήμο και η αστυνομία είναι δύσκολο να πάει, κατά τον κ. Ζορμπά…  

Στη συνέχεια, ο κ. Γκιζιώτης επανήλθε λέγοντας ότι «όταν παραχωρούμε την πλατεία, υπάρχουν και περιορισμοί». Αν παραβιαστούν οι κανονισμοί αρχικά μπαίνει πρόστιμο και σε επαναλαμβανόμενο συμβάν αφαιρείται η άδεια παραχώρησης.

Αποτέλεσμα της συζήτησης που έλαβε χώρα στη συνεδρίαση του Δ.Σ. ήταν ότι με απόφαση του Δ.Σ. στην περίπτωση της πλατείας Κοραή, αν παραβιαστούν τα 70 τ.μ. από την επιχείρηση, εξουσιοδοτείται ο Δήμαρχος να αφαιρέσει την άδεια παραχώρησης. Τα 70 τ.μ. θα οριστούν σε τοπογραφικό διάγραμμα από την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου και θα γνωστοποιηθούν στον επιχειρηματία τις επόμενες ημέρες. Πιθανά ο Δήμος θα προβεί και σε σχετική διαγράμμιση των ορίων χρήσης.

Έτσι θα υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία και άμεση επέμβαση αν και όποτε χρειαστεί. Εμείς να συμπληρώσουμε ότι αυτό θα πρέπει να ισχύει για όλα τα καταστήματα και όλους τους χώρους του δήμου και όχι μόνο για την συγκεκριμένη πλατεία.

Δεν ξέρω βέβαια κατά πόσο είναι ορθό το 70% μιας πλατείας να καταλαμβάνεται από τις επιχειρήσεις αφήνοντας στους κατοίκους μόλις το 30%. Άραγε δεν αλλάζει η χρήση της πλατείας έτσι; Ερώτηση προς όλους τους δημοτικούς συμβούλους εντός και εκτός Αγίας Παρασκευής.