Γ. Πατούλης: πάνω από 2 δις μέσω ΠΕΠ Αττικής θα δαπανηθούν για έργα υποδομής και στήριξη επιχειρήσεων & νοικοκυριών

Την πεποίθηση πως το Ταμείο Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ είναι τα χρηματοδοτικά εργαλεία που μπορούν να συμβάλλουν αποφασιστικά στην δυναμική ανάταξη και τον μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας μετά την πανδημία, διατύπωσε ο Περιφερειάρχης Αττικής και Α’ Αντιπρόεδρος της ΕΝΠΕ Γ. Πατούλης στη Διαδικτυακή Ημερίδα του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ι.Τ.Α.) και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Ε.) με θέμα «Οι Δήμοι ως φορείς συνοχής και ανθεκτικότητας στο Ταμείο Ανάκαμψης και στο Νέο ΕΣΠΑ».

Οικοδεσπότες της ημερίδας ήταν ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δ. Παπαστεργίου και ο Πρόεδρος του ΙΤΑ και Δήμαρχος Παπάγου-Χολαργού Η. Αποστολόπουλος. Παρεμβάσεις έκαναν ο Υπ. Ανάπτυξης Α. Γεωργιάδης, ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ και Περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας Απ. Τζιτζικώστας, Δήμαρχοι και εκπρόσωποι φορέων της Αυτοδιοίκησης.

Τοποθέτηση στην ημερίδα έκανε και ο Προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Δ. Δρόσης.

Γ. Πατούλης: Πρέπει να αλλάξει η συγκεντρωτική διαχείριση των δημοσίων επενδύσεων

Στην παρέμβαση του ο  κ. Πατούλης υπογράμμισε πως το Ταμείο Ανάκαμψης σε συνδυασμό με του εγχώριους δημόσιους και ιδιωτικούς πόρους μπορεί να αποτελέσει την μοναδική ευκαιρία για μια δραστική αλλαγή, με την επισήμανση ωστόσο πως «πρέπει να αλλάξει η συγκεντρωτική διαχείριση των δημοσίων επενδύσεων».

«Η Ελλάδα είναι η δεύτερη περισσότερο συγκεντρωτική χώρα του ΟΟΣΑ στη διαχείριση των επενδύσεων αυτών και νομίζω ότι  πρέπει να αποδοθούν περισσότερα κονδύλια με τις συνεπαγόμενες ευθύνες για ορθή διαχείριση στις Περιφέρειες και τους Δήμους της χώρας. Η δέσμευση του πρωθυπουργού να κατευθυνθούν στις Περιφέρειες της χώρας τουλάχιστον το 1/3 των συνολικών διαθέσιμων πιστώσεων είναι μια πολύ καλή αρχή και την υποστηρίζουμε, ωστόσο οι πρωτοβουλίες αυτές θα πρέπει να συνεχιστούν, έτσι ώστε οι Περιφέρειες να καταστούν πρωταρχικοί πυλώνες διαχείρισης των κονδυλίων βάση εισοδηματικών και πληθυσμιακών κριτηρίων» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Έμφαση στην οικονομική στήριξη τοπικών επιχειρήσεων και νοικοκυριών»

Στη συνέχεια ο Περιφερειάρχης τόνισε πως οι Δήμοι και οι Περιφέρειες στην Ελλάδα πρέπει και μπορούν να αξιοποιήσουν πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά και το νέο ΕΣΠΑ με δημοσιονομική σύνεση για να αντιμετωπίσουν τις διαρθρωτικές ανεπάρκειες. Ειδικότερα υπογράμμισε την ανάγκη να παίξουν έναν ευρύτερο ρόλο με ενεργή συμμετοχή στο σχεδιασμό, την εφαρμογή και τη διακυβέρνηση των εθνικών σχεδίων ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, έτσι ώστε να αποσοβηθεί ο κίνδυνος πολλές περιοχές να μείνουν πίσω.

«Το ελληνικό σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης ενσωματώνει 18 δισ. ευρώ επιδοτήσεων τα οποία θα χρηματοδοτήσουν τις δημόσιες επενδύσεις και 13 δισ. ευρώ δανείων τα οποία θα χρηματοδοτήσουν τις ιδιωτικές επενδύσεις, στοχεύοντας συνολικά στην κινητοποίηση κεφαλαίων ύψους 57 δισ. Ευρώ. Ένα μεγάλο μέρος της χρηματοδότησης θα πρέπει να κατευθυνθεί στη στήριξη και την απασχόληση των τοπικών επιχειρήσεων και την στήριξη σε νοικοκυριά που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες λόγω της κρίσης», σημείωσε. Παράλληλα τόνισε πως στο πλαίσιο της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης, πρέπει οι κυβερνήσεις των κρατών μελών της ΕΕ να συνεργαστούν με τους Δήμους, τις Περιφέρειες, τους κοινωνικοοικονομικούς εταίρους αλλά και την κοινωνία των πολιτών για την εφαρμογή των εθνικών σχεδίων ανάκαμψης.

«Το νέο ΠΕΠ Αττικής θα είναι στοχευμένο, αποδοτικό και δίκαιο»

Αναφερόμενος στην αναπτυξιακή στρατηγική της Περιφέρειας Αττικής, επισήμανε πως στόχος είναι ο παραγωγικός μετασχηματισμός της οικονομίας να συνοδεύεται από την ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής.  «Μεσοπρόθεσμα, αναπτύσσουμε σχέδια για μια πιο αποδοτική χρήση των πόρων και πιο βιώσιμα μοντέλα κατανάλωσης και παραγωγής, ιδίως προωθώντας την κυκλική οικονομία και αξιοποιούμε επενδύσεις οι οποίες συνδυάζουν την οικονομική ανάκαμψη με την περιβαλλοντική βιωσιμότητα με έμφαση σε καθαρές μορφές ενεργειακής απόδοσης», τόνισε.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο εμβληματικό έργο ανάπλασης του Φαληρικού Δέλτα, υπογραμμίζοντας πως η Περιφέρεια Αττικής έχει υιοθετήσει το έργο αυτό ως απόλυτη προτεραιότητα, δίνοντας οδηγίες σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες να επιταχύνουν τις σχετικές διαδικασίες.

Ολοκληρώνοντας την παρέμβαση του αναφέρθηκε στο νέο ΠΕΠ Αττικής 2021-2027, το οποίο βρίσκεται σε φάση σχεδιασμού, σημειώνοντας πως έρχεται να ενισχύσει τα χρηματοδοτικά εργαλεία και τους πόρους που είναι διαθέσιμοι για την τοπική αυτοδιοίκηση, τις επιχειρήσεις και τους οργανισμούς που δραστηριοποιούνται στην Περιφέρεια Αττικής.

«Θέλουμε το νέο ΠΕΠ Αττικής να είναι στοχευμένο, αποδοτικό και δίκαιο. Να αξιοποιήσουμε στο μέγιστο δυνατό τα περισσότερα από 2 δις που θα δοθούν από Κοινοτικούς και Εθνικούς Πόρους μέσω του ΠΕΠ Αττικής 2021-2027, στην προσπάθεια που κάνουμε για επιστροφή στην κανονικότητα και ανάπτυξη στην μετά-covid Περίοδο» υπογράμμισε.

Τους βασικούς πυλώνες του νέου ΠΕΠ Αττικής 2021-2027, το οποίο θα έχει προϋπολογισμό διπλάσιο από τον αντίστοιχο της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου, παρουσίασε στην ημερίδα ο Προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Δ. Δρόσης.

Ειδικότερα ανέλυσε τις διαφορές μεταξύ των δύο προγραμματικών περιόδων καθώς και τα βασικά συστατικά του νέου ΠΕΠ Αττικής που είναι η εργο-κεντρική προσέγγιση και η συμπληρωματικότητα των δράσεων, η έμφαση στις δράσεις προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, ολοκλήρωση των παρεμβάσεων της προηγούμενης περιόδου και αντιμετώπισης των επιπτώσεων του covid και ανάγκη μείωσης της γραφειοκρατίας.