Για φαγητό στις ταράτσες της Αθήνας

Καλοκαιράκι έφτασε πια κι οι δροσερές ανάσες μοιάζουν πιο σημαντικές από ποτέ. Αυτή την περίοδο λοιπόν έχουμε μια αδυναμία παραπάνω στα ταρατσάτα εστιατόρια και μεζεδοπωλεία της Αθήνας. Δροσιά, λαχταριστοί μεζέδες, εκλεκτά πιάτα και γλυκόπιοτα κρασιά συνοδεύουν την έξοδό μας στην πόλη, όσο απολαμβάνουμε την υπέροχη θέα που άλλοτε φέρνει στο πιάτο μας την Ακρόπολη και τον Λυκαβηττό κι άλλοτε ολόκληρη την Αθήνα.

Skyfall (Μάρκου Μουσούρου 1, Μετς)

Βάλαμε λίγο Adele να παίζει όσο ετοιμαζόμασταν προς το Skyfall, το οποίο δεσπόζει σε μια από τις ομορφότερες γειτονιές της Αθήνας. Ένα βήμα από το Καλλιμάρμαρο βρίσκεται ένα από τα πιο φινετσάτα bar restaurant της πόλης με αποστομωτική θέα σε Ακρόπολη, Λυκαβηττό και Ζάππειο. Στην κάβα του θα βρεις εξαιρετικές ετικέτες κρασιών, ενώ η πολυσυλλεκτική του κουζίνα αγαπά λίγο παραπάνω τη Μεσόγειο και καλά κάνει. Μην ξεχάσεις να δοκιμάσεις μακαρόνια paccheri με παραδοσιακό μοσχαρίσιο ραγού και μπεσαμέλ παρμεζάνας, brisket από black angus με αρωματικά πιπέρια σερβιρισμένο με καπνιστή μελιτζάνα, πατάτες ecrasse και σάλτσα ντομάτας. Για να καλοφάς θα χρειαστείς περίπου 30 ευρώ το άτομο.

Καφέ Αβησσυνία (Κυνέτου 7, Μοναστηράκι, τηλ.: 21 0321 7047)

Χωμένο στη γειτονιά των παλιατζίδικων, το Καφέ Αβησσυνία είναι ένας από τους πιο ιδιαίτερους φολκλόρ ταρατσάτους χώρους του αθηναϊκού κέντρου. Τους καλοκαιρινούς μήνες δύσκολα θα βρεις τραπεζάκι ελεύθερο, μιας και γίνεται ένας χαμός τόσο από Έλληνες όσο κι από αρκετούς τουρίστες. Η ταράτσα του καφέ σου δίνει την Ακρόπολη στο πιάτο, όσο ο dj του μαγαζιού μιξάρει μπλουζιές από μερακλήδες μουσικούς που κάποια στιγμή πούλησαν την ψυχή τους στο διάολο.

Στον κατάλογο του ξεχωρίζουν τα κοζανίτικα γιαπράκια, τα παραδοσιακά κεφτεδάκια σε κόκκινη σάλτσα, ο μουσακάς με σπανάκι, τα σουτζουκάκια με ρύζι μπασμάτι, το αφράτο κεμπάπ και το φιλέτο κοτόπουλο με ρύζι και ψητή ντομάτα. Μπορείς να τσεκάρεις το μενού του καταστήματος, εδώ.

Στροφή (Ροβέρτου Γκάλι 25, Ακρόπολη, τηλ.: 210 9214130)

Η Στροφή είναι ένα από τα πιο ιστορικά εστιατόρια της Αθήνας. Στρώνει τα τραπέζια της από το 1975 στη σκιά του ιερού βράχου της Ακρόπολης, υπηρετώντας με γνώση και μεράκι τις γεύσεις της ελληνικής και μεσογειακής κουζίνας. Στην ταράτσα μιας υπέροχης πραγματικά μονοκατοικίας, θα συναντήσεις μια καταπληκτική θέα στη σκιά του Ιερού Βράχου της Ακρόπολης. Η κουζίνα του εστιατορίου θα ανταμείψει και τον πλέον απαιτητικό γευσιγνώστη της παρέας.

Τα στανταράκια του καταλόγου είναι: σιφνέικο χοιρινό «μαστέλο» στη σχάρα με ρεβίθια και ανθότυρο με μαντζουράνα, μοσχαράκι κοκκινιστό στο πήλινο με γραβιέρα και πατάτες, πιπερονάτη, κρεμμυδοπιτάκια σε χωριάτικο φύλλο με ξερή μηζύθρα, κόκκορα κρασάτο με χυλοπιτάκια και κάποιες επιλογές σε ψάρι, όπως φιλέτο λαυράκι τυλιγμένο σε αμπελόφυλλα γεμιστό με μανιτάρια, κατσικάκι με φρέσκια τομάτα, θυμάρι και ματσάτα Φολέγανδρου. Μπορείς να δεις ολόκληρο το μενού εδώ

Ορίζοντες Λυκαβηττού (Αριστίππου 1, Λόφος Λυκαβηττού, 2107210701)

Στον ψηλότερο λόφο της Αθήνας, αυτόν του Λυκαβηττού θα βρεις ένα από τα πιο όμορφα εστιατόρια της πόλης, με τουλάχιστον σαγονοπεσιματική θέα. Απαλές αποχρώσεις, λιτές γραμμές και αριστοκρατική φινέτσα κυριαρχούν στο χώρο.  Διακόσμηση σύγχρονη και προσεγμένη αναδεικνύουν την ταράτσα των Οριζόντων που έχουν μια παραπάνω αδυναμία στις «πειραγμένες» παραδοσιακές γεύσεις, σερβίροντας εκλεκτά πιάτα στο τραπέζι μας.

Κάποια από αυτά είναι η σούπα γαρίδας με φρέσκα φρούτα, μους γαρίδας με espresso και λάιμ. φάβα Φενεού, χταπόδι στιφάδο, κοκκάρια και φύλλα κάπαρης, ναπολεόν καπνιστής μελιτζάνας με μαριναρισμένη ντομάτα και κρέμα φέτας, ραβιόλι με πατέ κοτόπουλο, κρέμα παρμεζάνας πράσινο πιπέρι και crispy προσούτο Ευρυτανίας, ριζότο με τριλογία μανιταριών και χειροποίητο ταρτούφο. Μπορείς να δεις το μενού εδώ έχει κι ένα σετ μενού τύπου 30€ το άτομο για τα φτωχαδάκια μας, πες το κι αυτό.

Ελαία (Ερεχθέος 16, Πλάκα, τηλ.: 21 0324 9512)

Στη λατρεμένη γειτονιά της Πλάκας, θα βρούμε την Ελαία η οποία φιλοξενείται σε ένα αρχοντικό τριών επιπέδων, με μια υπέροχη ταράτσα για να απολαύσεις όλη την Αθήνα στο πιάτο σου. Στην κουζίνα της θα βρεις παραδοσιακές γεύσεις που θα ικανοποιήσουν εκπαιδευμένους και μη ουρανίσκους, συνδυάζοντας υλικά από όλη τη χώρα.

Μην ξεχάσεις να δοκιμάσεις τα λαχανικά σχάρας με ταλαγάνι, τα γεμιστά μανιτάρια, τα κουπάκια μελιτζάνας με φάβα, το ψαρονέφρι σχάρας και το πιπεράτο φιλέτο μόσχου που είναι ταμάμ για καλοφαγάδες. Μπορείς να βρεις το μενού εδώ.

Balcony Restaurant Bar (Βεΐκου 1, Κουκάκι, τηλ.: 211-311-5555)

Σε έναν από τους κεντρικότερους δρόμους του Κουκακίου, το Balconyείναι ξεκάθαρα η ανάσα δροσιάς που επιζητάς, μετά από μια κουραστική μέρα. Ο χώρος συνδυάζει ταράτσα με καρτποσταλική θέα με εξαιρετικές γαστριμαργικές επιλογές που θα φέρουν γαργαλητό ευχαρίστησης στον ουρανίσκο σου. Σκέφτεσαι κάτι καλύτερο; Μάλλον όχι. Να θυμηθείς μόνο να δοκιμάσεις γκιοσλεμέ στο μαντέμι με σύγκλινο Μάνης, σπιτικό πρόβειο τυρί και μανιτάρια, ραβιόλι γαρίδας με βασιλικό, αυγολέμονο γαρίδας και τοματίνια κομφί, φιδέ φούρνου με θαλασσινά, αγιολί ψητού λεμονιού και μελάνι κι αρωματικό Ποντιακό κους κους με στρειδομανίταρο σχάρας και ζωμό λαχανικών. Με 25-30 ευρώ το άτομο θα φας αρχοντικά.

Κουζίνα (Αδριανού 9, τηλ: 210 3240133)

Μια ανάσα μακριά από τον σταθμό του ΗΣΑΠ στο Θησείο, θα βρεις την Κουζίνα να σε υποδέχεται σε ένα κομψό κι απέριττο χώρο, που έχει γίνει αγαπημένο στέκι για Έλληνες και τουρίστες τα τελευταία χρόνια. Η ταράτσα της προσφέρει μια συγκλονιστική θέα, ενώ η κουζίνα της εμπνέεται από την ελληνική παράδοση, σερβίροντάς μας μοσχομυριστά πιάτα και λαχταριστούς μεζέδες.

Στον κατάλογο της, ξεχωρίζουν το ριζότο με γλυκιά κολοκύθα, το κότσι αρνιού με στραπάτσα ντομάτας και σάλτσα δενδρολίβανου, το φιλέτο πελαγίσιας σφυρίδας με λαχανικά ατμού και χόρτα εποχής, ο μαύρος μπακαλιάρος μαριναρισμένος με μίσο και μίριν, σάλτσα τεριγιάκι και ρύζι ατμού, καβουροκεφτέδες και ψαρονέφρι σε ροδίτικη λαδόπιτα με sauce picante, καραμελωμένα κρεμμύδια και γιαούρτι. Με 30-35 ευρώ το άτομο θα καλοφάς. Μπορείς να τσεκάρεις το μενού του εστιατορίου εδώ

Thissio View (Αποστόλου Παύλου 25, Θησείο, τηλ.: 21 0347 6754)

Στην καρδιά του Θησείου, θα βρεις ακόμη το Thissio View, που όπως μπορείς εύκολα να καταλάβεις από το όνομά του, περηφανεύεται δικαίως για την υπέροχη και φαντασμαγορική θέα του. Λειτουργώντας όλη τη μέρα είναι σίγουρα μια εξαιρετική επιλογή για καφέ και φαγητό στο κέντρο των σημαντικότερων αξιοθέατων της πόλης

Από τον κατάλογό του λιμπιζόμαστε τα μπουρεκάκια με γέμιση από ζουμερό κοτόπουλο, τυρί κρέμα, δυόσμο, με πιπεριά τσίλι και μπέικον, τις γαρίδες σαγανάκι με ούζο ντομάτα και φέτα, το σαντορινιό ψαρονέφρι σβησμένο με κρασί και κάπαρη με πουρέ πατάτας και το ριζότο με πάστα τρούφας και flakes πεκορίνο romano. Με 30-35 ευρώ το άτομο, μπορείς να φας εξαιρετικά.