Τι αλλάζει για τα καταστήματα της κεντρικής πλατείας

Γράφει η Λένα Μαρκή

Αποφασισμένος φάνηκε ο Δήμαρχος Βασίλης Ζορμπάς στη σημερινή (7/7/2021) συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου να λύσει το ζήτημα των οφειλών των καταστημάτων της πλατείας Αγίας Παρασκευής. Την εισήγηση του Δημάρχου υπερψήφισαν και οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης.

Συγκεκριμένα σχετικά με την μη απόδοση εκ μέρους των επιχειρήσεων του φόρου του 0,5% προς το Δήμο, αποφασίστηκε πως δίνεται διορία 10 ημερών για την απόδοσή του και παράλληλα για την ρύθμιση των υπολοίπων οφειλών τους προς το δήμο.

Διαφορετικά από τις 19 Ιουλίου και έπειτα ο Δήμος θα κινηθεί νομικά, αν χρειαστεί θα προβεί και σε κατασχέσεις. Επίσης οι ρυθμίσεις θα ελέγχονται τακτικά γιατί ορισμένοι κάνοντας ρύθμιση κατέβαλαν την πρώτη δόση, έπαιρναν από το Δήμο την άδεια για τη λειτουργία του καταστήματος και στην συνέχεια αγνοούσαν τη ρύθμιση.

Ο συγκεκριμένος φόρος δεν είναι επί των εισοδημάτων των επιχειρηματιών, αλλά τον εισπράττουν από τους πελάτες και οφείλουν να τον αποδώσουν στο Δήμο. Αφορά τα ακαθάριστα εισοδήματα και είναι μηνιαίος. Μάλιστα παλαιότερα ήταν 5%, στη συνέχεια έγινε 2% και κατέληξε στο 0,5% που ισχύει σήμερα.

Όπως είπε  ο κ. Ζορμπάς η μη απόδοσή του συνιστά φοροκλοπή και υπάρχουν καταστηματάρχες που οφείλουν σημαντικά ποσά που μπορεί να φτάνουν και τις 70.000€. Μάλιστα κάποιοι έχουν κλείσει το κατάστημά τους και «την έχουν κάνει» όπως χαρακτηριστικά είπε, εννοώντας ότι δεν εξόφλησαν ποτέ τις οφειλές τους. Υπάρχουν βέβαια και καταστηματάρχες που δεν χρωστάνε ή που το χρέος τους είναι πολύ μικρό της τάξης των 300-500€. Ουσιαστικά οι οκτώ (8) από τους καταστηματάρχες χρωστάνε στο Δήμο και οι πέντε (5) όχι.

Η κατάσταση αυτή είναι διαχρονική και πρέπει να σταματήσει κατά τον κ. Ζορμπά. Τα παραπάνω θα αποτελούν προϋπόθεση για την παραχώρηση του χώρου επί της πλατείας για τα τραπεζοκαθίσματα και σε περίπτωση που δεν συμμορφώνονται θα τους αφαιρείται ο χώρος.

Με τον τρόπο αυτό σταματάει η φοροκλοπή που ζημιώνει το δήμο και βοηθιέται η επιχειρηματικότητα.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι, η μη είσπραξη των εσόδων αυτών για το Δήμο δημιουργεί μεγάλες ευθύνες για τους υπαλλήλους και συνιστά ουσιαστικά παράβαση καθήκοντος γι’ αυτούς και για το Δήμαρχο.  

Αντιλαμβανόμενος τη δύσκολη οικονομική κατάσταση των επιχειρήσεων, ο κ. Ζορμπάς  πρότεινε να συζητηθεί στο δημοτικό συμβούλιο η μείωση της τιμής ενοικίασης της πλατείας από 60€/τ.μ. που ισχύει σε 20€/τ.μ. μόνο για φέτος και του χρόνου να επανέλθει.

Ενημέρωσε ακόμη ότι ετοιμάζεται άμεση ανάπλαση του σιντριβανιού της πλατείας και προχωράει μελέτη για πέργκολες ενιαία στο χώρο των τραπεζοκαθισμάτων, ώστε να υπάρχει μια ομοιομορφία. Εκτιμά ότι τον επόμενο Μάρτιο θα έχει υλοποιηθεί το έργο.