Νίκος Ζόμπολας, Aντιδήμαρχος Νεολαίας: Οι νέοι μας είναι τιμωρία

Παρακολουθώ τα ρεπορτάζ για τις πανελλήνιες εξετάσεις, που βγήκαν οι βαθμοί και τα σχέδια που κάνουν οι νέοι μας.

Οι νέοι είναι το μέλλον μας, κοιτάζω τα παιδιά μου και καθρεφτίζεται το μέλλον μας στα μάτια τους.

Ότι κάνουμε ή δεν κάνουμε, αφορά αυτούς.

Όσοι είναι 40-50 και άνω έχουν περάσει την μισή ζωή τους και έχουν ζήσει αυτά που έπρεπε, αυτά που δεν έπρεπε και αυτά που θα ήθελαν αλλά δεν μπόρεσαν, πάντως επιστροφή δεν έχει. Εγώ προσωπικά έχω ζήσει αρκετά και θέλω να τα ζήσουν και οι επόμενες γενιές, αυτό είναι το στοίχημα μου. Κοιτάζω λοιπόν τους νέους μας και βλέπω θυμό, αγανάκτηση και αβεβαιότητα. Θα έπρεπε να βλέπω αισιοδοξία, δίψα για ζωή, ευτυχία νεότητας και προσδοκίες. Μια μουντάδα βλέπω διαρκώς, έχουν ευνουχιστεί όλες οι ελπίδες και οι προσδοκίες των νέων μας, ειδικά 25-39 η γενιά των millennials. Η γενιά Ζ, 18-25, είναι ακόμη λίγο μέσα στην ευτυχία της αθωότητας και του αγνωστικισμού, αν και όχι απαραίτητα, λόγω των δυσκολιών που περνάνε όλες οι οικογένειες μετά από 10 χρόνια μνημονίων και 2 χρόνων πανδημίας. Ακούμε για brain drain, για empty brain, για την πρόθεση όλων να ασχοληθούν με τη νεολαία μας. Ακούμε για δημογραφικό πρόβλημα, με ευνουχισμένη νεολαία πως θα το λύσουμε; Ποιος θα κάνει τα παιδιά, ο 50άρης μόνο με εξωσωματική; 

Παρά το ότι έχω τελειώσει οικονομικό πανεπιστήμιο, δεν θεωρούμαι οικονομολόγος, ως στατιστικολόγος. Έχω μάθει όμως να «μετράω» τους αριθμούς και να είμαι προετοιμασμένος για μεταβολές και είμαι υποψιασμένος ότι τα πράγματα ποτέ δεν είναι προβλέψιμα ή ευθεία γραμμή ως risk manager, για αυτό και τους οικονομολόγους τους θεωρώ τεχνοκράτες και μόνο της στιγμής χωρίς να εμπιστεύομαι τις προβλέψεις τους. Τα περί ελατηρίου ανάπτυξης και διψήφιες ανακάμψεις τα πήραν πίσω ήδη, εγώ θα πω ότι η ζωή μας ΑΛΛΑΞΕ και ας εξαφανιστεί ο κορωνοϊός αύριο. Δεν θα δείτε τίποτα ιδιαίτερα ποσοστά ανάπτυξης και τα επαγγέλματα άλλαξαν όλα, ο τουρισμός θα αλλάξει και το ταμείο ανάκαμψης θα βοηθήσει μόνο τις κυβερνήσεις και τα μεγάλα έργα (σημαντικό κι αυτό αλλά μην περιμένετε χρήματα στις τσέπες σας άμεσα).Επίσης, είμαι άνθρωπος της αγοράς ως ασφαλιστής και βλέπω τους τελευταίους 2 μήνες τον κόσμο μαγκωμένο, ανασφαλή και περιορισμένο οικονομικά. Το ίδιο βλέπω και του χρόνου με κάποιες μικρές αναλαμπές σε συγκεκριμένους τομείς όμως. Το μέλλον της γενιάς Υ (millennials) πολύ δύσκολο, πιο διαχειρίσιμο της γενιάς Ζ που έχουν χρόνο να προετοιμαστούν. 

Η νεολαία μας είναι τιμωρία, στη γωνία, δεν ασχολείται κανένας με το μέλλον τους, γιατί όλοι έχουν σοβαρότερα προβλήματα, αλλά έτσι πυροβολούμε το μέλλον μας. Είναι σαν τους γονείς που μαλώνουν για σοβαρά προβλήματα σε σπίτι και έχουν αφήσει το μωρό να παίζει μόνο του. 

Παρά ταύτα, οι νέοι έχουν την ευτυχία της ηλικίας τους, έχουν τον χρόνο να ονειρευτούν και να σχεδιάσουν!

Αλλάξτε, προσαρμοστείτε και διεκδικείστε το μέλλον σας !!–

Νικόλαος Ζόμπολας

Αντιδήμαρχος Νεολαίας Δήμου Αγίας Παρασκευής