Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων των Παιδικών Σταθμών στηρίζει το δίκαιο αγώνα των συμβασιούχων του ΕΣΠΑ

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων των Παιδικών Σταθμών της Αγίας Παρασκευής στηρίζει το δίκαιο αγώνα των συμβασιούχων του ΕΣΠΑ στους παιδικούς σταθμούς για την μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου. Πρόκειται για εργαζόμενους που δουλεύουν στους σταθμούς συνεχόμενα από το 2011.

Καλούμε τη δημοτική αρχή του Δήμου Αγίας Παρασκευής να σταματήσει να παίζει με το εργασιακό μέλλον των εργαζομένων. Να μην κάνει καμία απόλυση ή μετακίνηση γιατί έτσι προωθεί περαιτέρω την υποβάθμιση των υπηρεσιών που προσφέρουν οι παιδικοί σταθμοί στα παιδιά μας.

Η Διοίκηση του Νομικού Προσώπου των ΠΑΙΣΔΑΠ,συνεχιστές των προηγούμενων διοικήσεων, προσπαθεί να πείσειότι το προσωπικό πλεονάζει και κάθεται. Ότι το καταβαλλόμενο μερίδιο του Δήμου για τους παιδικούς σταθμούς είναι ασύμφορο και θα πρέπει να μειωθεί.

Η πραγματική κατάσταση για το ‘’πλεονάζον προσωπικό’’ στους παιδικούς σταθμούς δεν είναι αυτή και την ξέρουμε οι γονείς και οι εργαζόμενοι που συζητάμε. Με το περίσσιο τους φιλότιμο προσπαθούνε να κρατήσουν με αξιοπρέπεια τις υπηρεσίες των παιδικών σταθμών.Με τις παρούσες συνθήκες δεν υπάρχει επιπλέον προσωπικό (δασκάλες/ μαγείρισσες /οδηγούς/συνοδούς/καθαρίστριες κλπ,) σε κανένα παιδικό σταθμό που να καλύπτει τα καθημερινά κενά από τις αναρρωτικές και κανονικές άδειες, από τις έγκυες που είναι σε άδεια, από αυτούς που θέλουν να κάνουν ένα απλό και στοιχειώδες διάλειμμα, για έκτακτες απουσίες και πολλά άλλα τέτοια παραδείγματα που έχει ως αποτέλεσμα να μένουν τμήματα με δεκάδες παιδιά μόνο με μια δασκάλα, με ό,τι κίνδυνους αυτό έχει.

Να θυμίσουμε βέβαια πως είμαστε και σε εξέλιξη της Πανδημίας όπου όλες οι υπηρεσίες πρέπει να είναι ενισχυμένες για να καλύψουν τις επιπρόσθετες οδηγίες για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων και των παιδιών μας.

 Οι σύγχρονες ανάγκες για τα παιδιά μας σήμερα είναι άλλες και δεν μπορούν να καλυφθούν με μειωμένο προσωπικό.   Θέλουμε ολιγομελή τμήματα με παιδαγωγικό προσωπικό που δεν θα κάνει απλώς το φύλακα αλλά θα έχει την άνεση να δουλεύει για τη σωστή ψυχοσωματική ανάπτυξη των παιδιών και την ομαλή κοινωνικοποίησή τους. Δεν θέλουμε να παρκάρουμε τα παιδιά μας, θέλουμε να περνάνε δημιουργικά και με ουσία την μέρα τους.Με απολύσεις προσωπικού σίγουρα αυτό δεν γίνεται.

Η πραγματική ανάγκη των παιδιών του δήμου και των οικογενειών τους είναι η δημιουργία σύγχρονων δομών και η κάλυψη τους από το απαραίτητο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων για να μπορέσουν επιτέλους όλα τα παιδιά να μπουν από το Σεπτέμβρη.Πέρυσι 150 αιτήσεις έμειναν εκτός περιμένοντας να ανοίξουν κενά από διαγραφές άλλον παιδιών  κάποια στιγμή μέσα το χρόνο. Η πραγματικότητα όμως είναι ότι και φέτος μειώνονται ακόμα 90 θέσεις φιλοξενίας παιδιών (Τρίβουν τα χέρια τους στους ιδιωτικούς σταθμούς).

Η Δημοτική αρχή, όπως και οι προηγούμενες,υπηρετεί την  εκάστοτε κυβερνητική πολιτική που θέλειμείωση της κρατικής χρηματοδότησης και υποστελέχωση των υπηρεσιών στους δήμους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα  τα τελευταία χρόνια να προωθούν όλο και περισσότερο την ανταποδοτικότητα στους παιδικούς σταθμούς, μεταφέροντας το οικονομικό βάρος στο οικογενειακό ταμείο. Ο Δήμος πρέπει να ζητήσει  επιπλέον χρηματοδότηση από την κυβέρνηση για τους παιδικούς σταθμούς όπως επανειλημμένα έχουμε προτείνει.

Στηρίζουμε τον αγώνα των εργαζομένων στους παιδικούς σταθμούς όπου για μας είναι απαραίτητοι στην λειτουργία των υπαρχουσών δομών. Σε αυτούς όπου καθημερινά απευθυνόμαστε με αγωνία για την πρόοδο των παιδιών μας, κρατάνε με το ανεκτίμητο φιλότιμο καθαρούς τους χώρους των σταθμών και μεταφέρουν τα παιδιά μας με ασφάλεια από και προς τα σπίτια μας. Θα βρισκόμαστε δίπλα τους σε όποια αγωνιστική διεκδίκηση ώστε να μην επιτρέψουμε να υποβαθμιστούν και άλλο οι υπηρεσίες των παιδικών σταθμών.

Το Δ.Σ.