Καίγονται Βαρυμπόμπη, Αδάμες και Θρακομακεδόνες

Μαίνεται η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε μετά τη μία το μεσημέρι σε δασική έκταση στη Βαρυμπόμπη, παρά τις προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων, εθελοντών και κατοίκων.

Η φωτιά ξέφυγε από τον έλεγχο των δυνάμεων που επιχειρούσαν παρά το γεγονός ότι οι άνεμοι δεν ήταν ιδιαιτέρως ισχυροί.

Μπήκε στον αστικό ιστό σε Βαρυμπόμπη και Αδάμες και τότε άρχισαν να ακούγονται δεκάδες εκρήξεις, τις οποίες ακολουθούσε μαύρος καπνός, που δείχνει ότι άρχισαν να καίγονται βιομηχανικά υλικά ή παράγωγα πετρελαίου, όπως το πλαστικό.

Στη Βαρυμπόμπη καίγονται ήδη σπίτια, οι κάτοικοι των οποίων έχουν κληθεί εδώ και ώρα να τα εγκαταλείψουν.  

Φωτογραφία: Intimenews/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς κινητοποιήθηκαν και επιχειρούν 350 πυροσβέστες με 70 οχήματα, δέκα ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, πέντε ελικόπτερα και πέντε αεροσκάφη, μεταξύ των οποίων και το ρωσικό Beriev 200, ενώ υπάρχει και συνδρομή από εθελοντές ΟΤΑ με υδροφόρες και μηχανήματα έργου. 

Το σχέδιο της πυροσβεστικής περιελάμβανε δύο κινήσεις. Τα πρώτα αεροπλάνα που έφθασαν να κάνουν ρίψεις νερού μπροστά από την πυρκαγιά για να επιβραδύνουν την ταχύτητα επέκτασής της και ακολούθως το ρωσικό πυροσβεστικό να χτυπήσει το μέτωπο από πίσω για να μετριαστεί η ένταση του πύρηνου κύματος. Μετά την εφαρμογή των ταυτόχρονων αυτών πληγμάτων φάνηκαν τα πρώτα αποτελέσματα καθώς δημιουργήθηκαν ελπίδες ελέγχου του μετώπου.

Ο καπνός άλλαξε χρώμα και από σκούρο μαύρο (δείγμα ότι καίγονταν βιομηχανικά στοιχεία ή λάδια από υποσταθμούς μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος) έγινε γκρι. Το στοιχείο αυτό ενίσχυσε τις αρχικές ελπίδες ότι η φωτιά θα χτυπηθεί αποφασιστικά πριν λάβει επικίνδυνες διαστάσεις για τον αστικό ιστό.

Ωστόσο, λίγο πριν τις τρεις το μεσημέρι η φωτιά φαίνεται να αναζοπυρώνεται, ο καπνός να αλλάζει πάλι χρώμα και να επεκτείνεται παρά την αρχική ανάσχεση.

Για ό,τι αφορά το Κτήμα Τατοΐου, η αγωνία είναι μεγάλη καθώς απειλείται άμεσα από τη φωτιά. Νωρίτερα η φωτιά έδειχνε να απομακρύνεται από το κτήμα, αλλά λόγω της φοράς των ανέμων οι φλόγες το απειλούν και πάλι. Σε ανάρτηση του στο Facebook ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων του Κτήματος Τατοΐου, Βασίλης Κουτσαβλής έγραψε ότι αυτή είναι η τέταρτη μεγάλη καταστροφή που το απειλεί από την δημιουργία του.

Η Αστυνομία έχει διακόψει την κυκλοφορία στην άνοδο και στην κάθοδο στην έξοδο Καλυφτάκη, Τατοΐου από Λ. Κύμης έως την οδό Ερυθραίας, στην Ερυθραίας από το ύψος της γέφυρας Βαρυμπόμπης και στην Τατοΐου από την οδό Πάρνηθος (Ιπποκράτειο Πολιτεία- ταβέρνα Λάμπρος).

Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Υπενθυμίζεται ότι ήδη έχουν εκκενωθεί Ανω Βαρυμπόμπη, Αδάμες, Μορτερό, Φασίδερη και οι Θρακομακεδόνες, ενώ σε επιφυλακή είναι όλες οι δυνάμεις για τυχόν και άλλες παρεμβάσεις προκειμένου να μην κινδυνεύσουν άνθρωποι.

«Η φωτιά στη Βαρυμπόμπη είναι ανεξέλεγκτη και έχουν κινητοποιηθεί πολλές δυνάμεις», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής, Βασίλης Κόκκαλης. Έξι άνθρωποι από τη φωτιά στη Βαρυμπόμπη μεταφέρθηκαν στο Σισμανόγλειο νοσοκομείο. Και οι έξι αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα. Την ίδια ώρα, ένας πυροσβέστης διακομίστηκε με δύσπνοια στο 251 ΣΝΑ.