Πύρινος εφιάλτης στην Αττική: Μέτωπα σε Καπανδρίτι, Ιπποκράτειο Πολιτεία και Αφίδνες -Στη μάχη τα εναέρια μέσα

Ο πύρινος εφιάλτης συνεχίζεται για την Αττική και όλη την Ελλάδα καθώς τεράστιες φωτιές συνεχίζουν να καίνε, πυρπολώντας αμέτρητα στρέμματα δάσους, σπίτια, επιχειρήσεις, περιουσίες. Ολη τη νύχτα πύρινες φλόγες έκαιγαν Αττική, Εύβοια, Μεσσηνία, Λακωνία.

Τα βασικά μέτωπα στην Αττική που συνεχίζουν να καίνε ό,τι βρουν είναι σε σε Καπανδρίτι, Ιπποκράτειο Πολιτεία και Αφίδνες, ενώ νωρίς το πρωί ο Δήμαρχος Μαραθώνα έδωσε εντολή για προληπτική εκκένωση στο Καλέντζι.

Στην Αττική η φωτιά που ξεκίνησε στη Βαρυμπόμπη πήρε πολύ γρήγορα ανεξέλεγκτες διαστάσεις και πέρασε από Κρυονέρι και Δροσοπηγή, στη συνέχεια έφτασε στην Εθνική οδό, στα διόδια των Αφιδνών και σε λίγη ώρα πέρασε απέναντι προς το Καπανδρίτι. Το τεράστιο μέτωπο που δημιουργήθηκε έκαιγε όλη τη νύχτα στις παρυφές της Πάρνηθας.

Σπίτια υπέστησαν σοβαρές ζημιές σε Δροσοπηγή, την Ιπποκράτειος Πολιτεία, ενώ οικείες στις Αφίδνες παραδόθηκαν στις φλόγες.

Σύμφωνα με την πυροσβεστική στη φωτιά στην περιοχή Βασιλικά Πάρνηθας, του δήμου Αχαρνών Αττικής επιχειρούν 450 πυροσβέστες με 40 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 150 οχήματα, το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ, 3 Ε/Π και 7Α/Φ. Συνδρομή παρέχουν 40 πυροσβέστες από τη Κύπρο, ο Ελληνικός Στρατός με πεζοπόρα τμήματα, η ΕΛ.ΑΣ., εθελοντές πυροσβέστες καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου Ο.Τ.Α.

Το μεγάλο στοίχημα με τα εναέρια μέσα

Οι ελπίδες στρέφονται με την ανατολή του ηλίου, ήδη ξεκίνησαν οι ρίψεις από τα εναέρια μέσα, ενώ έχουν φτάσει και οι δυνάμεις από ξένες χώρες, μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας.

Όπως ενημέρωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς θα συνδράμουν την επιχείρηση κατάσβεσης:

Λίγα λεπτά πριν από τη 1 τα ξημερώματα της Παρασκευής έφτασαν 83 Γάλλοι πυροσβέστες στο πλαίσια της ενεργοποίησης του ευρωπαϊκού μηχανισμού.

Ωστόσο οι καιρικές συνθήκες θα είναι αντίπαλος στις προσπάθειές τους, καθώς έρχεται πτώση θερμοκρασίας αλλά δυναμώνουν οι άνεμοι οι οποίοι θα φτάσουν ως και τα 7 μποφόρ.

Οπως προειδοποίησε χθες στην έκτακτη ενημέρωση του υφ. Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά για την εξέλιξη των πυρκαγιών ο πύραρχος και μετεωρολόγος του Πυροσβεστικού Σώματος Αριστοτέλης Παπαδόπουλος, σήμερα Παρασκευή 6 Αυγούστου, θα επικρατήσουν στη χώρα και δη στην Αττική, μετεωρολογικές συνθήκες που θα προσομοιάζουν με το Μάτι.

Εξάλλου, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε διάγγελμά του την Πέμπτη το βράδυ, αναφέρθηκε στην εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα με τις μεγάλες πυρκαγιές. Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι «προτεραιότητα μας είναι πάντα η προστασία της ανθρώπινης ζωής» και ότι «ακολουθεί η προφύλαξη των περιουσιών, του φυσικού περιβάλλοντος και των κρίσιμων υποδομών». «Δυστυχώς, τα δύσκολα είναι ακόμα μπροστά μας και η νύχτα που έρχεται είναι απειλητική» επεσήμανε ο πρωθυπουργός υπογραμμίζοντας πως για την Παρασκευή περιμένουμε ισχυρούς Δυτικούς Ανέμους σε πολλές περιοχές της πατρίδας μας. Μιλάμε για συνθήκες πρωτόγνωρες καθώς έχουν προηγηθεί πολλές μέρες έντονου καύσωνα, που έχει μετατρέψει ολόκληρη τη χώρα σε πυριτιδαποθήκη».

Δραματική η νύχτα στην Αττική

Η νύχτα ήταν δραματική για την Αττική, καθώς η φωτιά που αναζωπυρώθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης στους πρόποδες της Πάρνηθας και τη Βαρυμπόμπη, αφού κατέκαψε την Δροσοπηγή και το Κρυονέρι, πέρασε αρκετές φορές από την απέναντι πλευρά της Εθνικής Οδού Αθηνών- Λαμίας στο ύψος των Αφιδνών, ενώ στη συνέχεια και μέχρι τα χαράματα κατέκαιγε σπίτια στις Αφίδνες.

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα το 112 έστειλε δύο sms στους κατοίκους των περιοχών Πολυδένδρι, Καπανδρίτι: «Αν βρίσκεστε στο #Πολυδένδρι ή #Καπανδρίτι, εκκενώστε τώρα προς #Βαρνάβα – #Νέα_Μάκρη από Επαρχ. Οδό Μαραθώνος – Καπανδριτίου».

Με δεύτερο sms το 112 ζητά εκκένωση προς Αθήνα για τις περιοχές Πευκόφυτο, Οικισμό Ποντίων που βρίσκονται στον Αγιο Στέφανο.
Πύρινες φλόγες κατακαίνε δάση και σιδηροδρομικές γραμμές στα Κιούρκα

Οι σπίθες της φωτιάς αιωρούνται ψηλά στον αέρα και περνούν το οδόστρωμα, όπως είναι εμφανές στο βίντεο που ακολουθεί.

Οι εικόνες είναι αποκαλυπτικές, καθώς η Εθνική Οδός έχει γεμίσει σπίθες, ενώ όπως φαίνεται η φωτιά σαρώνει τα πάντα στο πέρασμά της.

Η φωτιά έχει περάσει συνολικά πέντε φορές την εθνική οδό και στο ύψος των Αφιδνών καθώς πετάγονται συνεχώς σπίθες σε μεγάλη απόσταση, αλλά αντιμετωπίστηκαν άμεσα από τις δυνάμεις τις πυροσβεστικής.


Εξαιτίας της νέας κατάστασης που δημιουργήθηκε στην περιοχή, διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων από την αστυνομία στο κόμβο του Αγίου Στεφάνου, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Λαμία και αστυνομικοί απομακρύνουν τα αυτοκίνητα από τον παράδρομο, καθώς και στην οδό Ιπποκράτους, από το ύψος του καταστήματος «Λακκαγκίνης» στα Κιούρκα στο ρεύμα προς Ιπποκράτειο Πολιτεία, γιατί η φωτιά η οποία μαίνεται ανεξέλεγκτα, εκτός από το μέτωπο που έχει στην εθνική οδό στο ύψος των Αφιδνών κατευθύνεται και προς την Ιπποκράτειο Πολιτεία.

Διασωληνώθηκαν δύο πυροσβέστες

Δύο εθελοντές πυροσβέστες χρειάστηκε να μεταφερθούν σε ΜΕΘ και να διασωληνωθούν στο ΚΑΤ.

Οπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, οι δύο εθελοντές πυροσβέστες που φέρουν εγκαύματα και νοσηλεύονται στο νοσοκομείο ΚΑΤ, χρειάστηκε να μεταφερθούν στη ΜΕΘ και να διασωληνωθούν.
ΑΔΜΗΕ: Αποκαταστάθηκε η βλάβη στο ΚΥΤ Αγίου Στεφάνου -Κανονικά η ηλεκτροδότηση.

Την ίδια ώρα, από Πολιτική Προστασία σε συντονισμό με τον ΑΔΜΗΕ καταβάλλονται εργώδεις προσπάθειες να θωρακιστούν κατά το δυνατόν τα συγκλίνοντα κυκλώματα Υπερυψηλής Τάσης που τροφοδοτούν το ΚΥΤ Αγίου Στεφάνου, τα οποία απειλούνται από το νότιο μέτωπο της πυρκαγιάς στο Κρυονέρι, Αυτό προέκυψε από την έκτακτη σύσκεψη στο Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας υπό τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα που ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ της Πέμπτης.

Σε ό,τι αφορά τη λειτουργία του Συστήματος, επισημαίνεται ότι το Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης Αγίου Στεφάνου που είναι κρίσιμο για την ηλεκτροδότηση της Αττικής έχει επανέλθει σε κανονική λειτουργία.

Σημειώνεται ακόμη πως το ΥΠΕΝ και οι αρμόδιοι φορείς παρακολουθούν στενά την εξέλιξη της πυρκαγιάς προκειμένου να ληφθούν εγκαίρως τα απαραίτητα μέτρα για τη θωράκιση της ηλεκτροδότησης των καταναλωτών.

Η φωτιά έφτασε στην Εθνική οδό Αθηνών – Λαμίας και βρέθηκε μόλις λίγα μέτρα μακριά από τα διόδια των Αφιδνών, ενώ υπήρξε νέα αναζωπύρωση στο Κρυονέρι.
Πηγή: iefimerida.gr