Έκτακτη σύσκεψη στην Περιφέρεια Αττικής για την εντατικοποίηση των αντιπλημμυρικών έργων και των καθαρισμών ρεμάτων

Έκτακτη σύσκεψη με στόχο τον καλύτερο συντονισμό όλων των δράσεων που πρέπει να δρομολογηθούν προκειμένου να οχυρωθεί η Αττική με τον αποτελεσματικότερο τρόπο έναντι πιθανών συνεπειών από τις πυρκαγιές, ενόψει της φθινοπωρινής περιόδου, συγκάλεσε στις 21/8/2021 ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης, στα γραφεία της Περιφέρειας.

Στη σύσκεψη μετείχαν οι Αντιπεριφερειάρχες Πολιτικής Προστασίας Β. Κόκκαλης, Οικονομικών Ν. Πέππας, Δυτικής Αττικής Λ. Κοσμόπουλος, οι εντεταλμένοι περιφερειακοί σύμβουλοι Θ. Κατσιγιάννης και Ε. Κοσμίδη, ο Διευθυντής Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Α. Καλογερόπουλος, ο Διευθυντής Τεχνικών Έργων της ΠΕ Ανατολικής Αττικής Γ. Ασπρουλάκης και ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας Ι. Σελίμης.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκαν προτάσεις δράσεων που απαιτούνται σε συνεργασία της Περιφέρειας Αττικής με τα αρμόδια Υπουργεία Περιβάλλοντος και Εσωτερικών και τις αποκεντρωμένες Διοικήσεις που είναι αρμόδιες για τα έργα ορεινής υδρονομίας, τις ορεινές κοίτες των ρεμάτων και τις ορεινές λεκάνες απορροής.

Στόχος η καλύτερη αντιπλημμυρική θωράκιση της Αττικής, με αφορμή τα νέα δεδομένα που διαμόρφωσαν οι πυρκαγιές.

Παράλληλα έγινε αποτίμηση των υδραυλικών-αντιπλημμυρικών έργων που εκτελεί η Περιφέρεια Αττικής, καθώς και εκείνων τα οποία μελετά ή χρηματοδοτεί, από ίδιους πόρους, για λογαριασμό των Δήμων.

Κατά την αρχική του εισήγηση ο Περιφερειάρχης υπογράμμισε την αναγκαιότητα να βρίσκονται όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας σε συνεχή επαγρύπνηση, επισημαίνοντας ότι βρισκόμαστε σε έκτακτες συνθήκες.

Στο πλαίσιο αυτό  έδωσε σχετικές εντολές αφενός να καθαρίζουν σε καθημερινή βάση τα συνεργεία της Περιφέρειας όλα τα ρέματα υψηλής επικινδυνότητας και αφετέρου να εντατικοποιηθεί η εκτέλεση των απαιτούμενων αντιπλημμυρικών έργων καθώς και η ολοκλήρωση των σχετικών μελετών, για την αποτελεσματικότερη προστασία των πολιτών.

Μάλιστα, ο κ. Πατούλης, με δεδομένο ότι, όπως ανέφερε, λόγω των πυρκαγιών έχει αλλάξει πλέον η συμπεριφορά των δασικών κοιτών, εστίασε στην ανάγκη να γίνει επεξεργασία των νέων δεδομένων και να ακολουθήσει σχετική αναπροσαρμογή των σχετικών μελετών ή και έργων, όπου απαιτείται.

«Δεν θα αφήσουμε ούτε την Αττική, ούτε τους πολίτες ανοχύρωτους. Σε συνεργασία με τα αρμόδια υπουργεία, τους Δήμους και την αποκεντρωμένη Διοίκηση θα κινηθούμε άμεσα, προκειμένου οι πρώτες βροχές, να μας βρουν απόλυτα έτοιμους. Όλες μας οι υπηρεσίες θα είναι σε διαρκή επαγρύπνηση και επιφυλακή και θα εργαστούμε για την καλύτερη θωράκιση της Αττικής μας, χωρίς να αφήσουμε να πάει ούτε μία μέρα χαμένη», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Πατούλης.