Γ. Πατούλης: Θα είμαι εκ νέου υποψήφιος για την Περιφέρεια Αττικής το 2023

Γ. Πατούλης: «Πετύχαμε μέχρι σήμερα να διαθέτει η Περιφέρεια Αττικής μια περισσότερο αποτελεσματική διοίκηση – Θα θέσω εκ νέου υποψηφιότητα για την Περιφέρεια Αττικής»

Συνέντευξη του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη στην εφημερίδα «Παραπολτικά»

Την ανάγκη να επενδύσουμε στην πρόληψη μέσα από ένα νέο μοντέλο Πολιτικής Προστασίας με πυλώνα την Περιφερειακή Διαχείριση, υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλη σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Παραπολιτικά. Παράλληλα προσδιόρισε τους βασικούς στόχους της διοίκησης μέχρι την ολοκλήρωση της παρούσας θητείας και ανακοίνωσε την πρόθεσή του να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για την Περιφέρεια Αττικής με αυτοδιοικητική και όχι κομματική ατζέντα.

«Πρέπει να εμπιστευτούμε την αυτοδιοίκηση στα ζητήματα πολιτικής προστασίας»

Σχολιάζοντας τα συμπεράσματα που εξήχθησαν από τη διαχείριση των πρόσφατων πυρκαγιών στην Αττική ο κ. Πατούλης τόνισε πως πρέπει να αλλάξει το επιχειρησιακό μοντέλο αντιμετώπισης των πυρκαγιών. «Πρέπει να επενδύσουμε στην πρόληψη και στην εκπαίδευση του προσωπικού, να εμπιστευτούμε την αυτοδιοίκηση και να αντιληφθούμε ότι το ζήτημα της προστασίας του δασικού πλούτου της χώρας είναι ένα ζήτημα που δεν πρέπει να γίνεται αντικείμενο κομματικής αντιπαράθεσης» ανέφερε και πρόσθεσε πως αποτελεί προϋπόθεση για την αποτελεσματικότερη λειτουργία της πολιτικής προστασίας, το μοντέλο της Περιφερειακής Διαχείρισης.

Στη συνέχεια επισήμανε πως κινείται προς την σωστή κατεύθυνση η εξαγγελία από την Κυβέρνηση και τον αρμόδιο υφυπουργό, όσον αφορά τη λειτουργία 13 Περιφερειακών Κέντρων Πολιτικής Προστασίας, καθώς και η απόφαση να περάσει η ευθύνη των Δασαρχείων στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και υπογράμμισε πως «καθοριστικής σημασίας θα καταστεί η αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, για την υπογειοποίηση του δικτύου ηλεκτροδότησης από τον ΑΔΜΗΕ». Παράλληλα χαρακτήρισε ζητήματα  προτεραιότητας την πρόσληψη του απαραίτητου προσωπικού, την ανάληψη πρωτοβουλιών για αύξηση του αριθμού των εθελοντών αλλά και την εκπόνηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων για την αναβάθμιση των ικανοτήτων τους, την έγκαιρη και όχι την εκ των υστέρων διάθεση πόρων προς τους ΟΤΑ , προκειμένου να υλοποιούν τις απαραίτητες δράσεις ( π.χ. καθαρισμούς), αλλά και την αναβάθμιση του ρόλου της αυτοδιοίκησης, με συγκεκριμένες ευθύνες, πόρους και αρμοδιότητες.

«Αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες για την επόμενη μέρα-Προτεραιότητα τα αντιπλημμυρικά έργα»

Ερωτηθείς σχετικά με το σχεδιασμό της επόμενης μέρας μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές ο Περιφερειάρχης διαμήνυσε πως η Περιφέρεια Αττικής ασφαλώς και θα συνδράμει με όλα τα μέσα, σε αυτή την εθνική προσπάθεια και αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που ήδη έχουν ληφθεί. Ειδικότερα επικαλέστηκε το Παρατηρητήριο Ρεμάτων που για πρώτη φορά δημιουργείται σε Περιφέρεια, το οποίο παρακολουθεί σε καθημερινή βάση την κατάσταση που βρίσκονται τα ρέματα της Αττικής, ώστε να μπορούμε να αναλαμβάνουμε προληπτικά δράσεις και να αποτρέπουμε την εκδήλωση καταστροφικών περιστατικών, αλλά και στους καθημερινούς καθαρισμούς των ρεμάτων οι οποίοι γίνονται με εντατικούς ρυθμούς.

«Πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες πως για να εκτελεστεί σήμερα ένα αντιπλημμυρικό έργο, χρειάζονται τουλάχιστον δύο με δυόμιση χρόνια»

«Για τη σημερινή Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής αποτελεί προτεραιότητα η προστασία της ζωής και της περιουσίας των πολιτών» υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης, ωστόσο διευκρίνισε πως  δεν αρκούν μόνο οι προθέσεις και παρεμβάσεις της Διοίκησης της Περιφέρειας. 

«Πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες πως για να εκτελεστεί σήμερα ένα αντιπλημμυρικό έργο, χρειάζονται τουλάχιστον δύο με δυόμιση χρόνια. Από την εκπόνηση της μελέτης, την προκήρυξη του διαγωνισμού, τις ενστάσεις και την εκτέλεση του έργου. Ακόμη κι αν καταφέρναμε λοιπόν με ένα μαγικό ραβδί να είχαμε έτοιμο αύριο το πρωί έναν επικαιροποιημένο αντιπλημμυρικό σχεδιασμό, διαδικασία που έχουμε ήδη ξεκινήσει σε συνεργασία με τους επιστημονικούς μας συνεργάτες στο ΕΚΠΑ και το Αστεροσκοπείο Αθηνών, δεν θα είμαστε έτοιμοι το προσεχές φθινόπωρο να εκτελέσουμε κανένα μεγάλο έργο, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων μας. Κι αυτό για δύο λόγους. Γιατί δεν έχουμε τους αναγκαίους πόρους και γιατί είναι πολύ γραφειοκρατικές και χρονοβόρες οι διαδικασίες. Απαιτείται τουλάχιστον ένα δισεκατομμύριο ευρώ για να υπάρξουν μελέτες και να εκτελεστούν τα αναγκαία για όλη την Αττική αντιπλημμυρικά έργα και 3-4 χρόνια για να υλοποιηθούν. Γι αυτό σε όλες τις συναντήσεις που έχω τις τελευταίες μέρες με τους αρμόδιους υπουργούς, το πρώτο πράγμα που θέτω είναι να υπάρξει άμεσα ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο, που να διευκολύνει την εκτέλεση αντιπλημμυρικών έργων με fast track διαδικασίες, χωρίς όμως εκπτώσεις σε θέματα διαφάνειας. Καθώς και την ανάγκη να εξασφαλιστούν οι απαραίτητοι πόροι, που σήμερα η Περιφέρεια Αττικής δεν διαθέτει για να εκτελέσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα αντιπλημμυρικής θωράκισης» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πατούλης και πρόσθεσε:

«Παρόλα αυτά ούτε η γραφειοκρατία, ούτε η έλλειψη πόρων αποτελεί δικαιολογία για μας. Με τα μέσα που έχουμε, σε συνεργασία με το Κεντρικό Κράτος και τους Δήμους κι αξιοποιώντας τις προτάσεις των επιστημονικών μας συνεργατών θα επικαιροποιήσουμε το σχέδιο πολιτικής προστασίας της Περιφέρειας Αττικής και θα προχωρήσουμε σε παρεμβάσεις όπου κριθεί αναγκαίο.

«Νέο βιώσιμο μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων και η καλύτερη θωράκιση της Αττικής οι δύο βασικοί μας στόχοι» 

Κληθείς να σχολιάσει τα 2 χρόνια θητείας του στην Περιφέρεια αλλά και να προσδιορίσει του βασικούς στόχους μέχρι την ολοκλήρωση της ο Περιφερειάρχης ανέφερε μεταξύ άλλων: «Αυτό που μέχρι σήμερα έχουμε πετύχει, είναι να διαθέτει η μεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρας μια περισσότερο αποτελεσματική Διοίκηση, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, η οποία βρίσκεται διαρκώς, δίπλα στον πολίτη. Προτεραιότητά μας  παραμένει και το επόμενο διάστημα να βρισκόμαστε ως Περιφέρεια στην πρώτη γραμμή της μάχης ενάντια στην πανδημία, αλλά και να προχωρά η υλοποίηση του σχεδιασμού μας για την επίλυση των μεγάλων ζητημάτων της Αττικής. 

Δύο είναι οι μεγάλοι στόχοι που έχω θέσει ως Περιφερειάρχης και θέλω τα επόμενα δύο χρόνια να έχει προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό η πραγματοποίησή τους. Ο πρώτος στόχος, να έχει δρομολογηθεί οριστικά η υιοθέτηση ενός νέου μοντέλου διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής, που αποτελεί μια βραδυφλεγή βόμβα για το Λεκανοπέδιο. Αυτό σημαίνει στην πράξη ότι θα έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες κατασκευής των απαραίτητων νέων υποδομών για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων και των βιοαποβλήτων και η ανακύκλωση θα έχει μπει δυνατά στην καθημερινότητα των πολιτών και των 66 Δήμων της Αττικής. Ο δεύτερος στόχος μου, είναι να βάλουμε ισχυρές βάσεις για την υλοποίηση έργων που θα θωρακίσουν την Αττική από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Θέλω να κάνουμε τη διαφορά αφήνοντας κληρονομιά ένα έργο για τις επόμενες γενιές κι όχι για τις επόμενες εκλογές.

«Θα είμαι ξανά υποψήφιος για την Περιφέρεια Αττικής»

Ερωτηθείς για το αν προτίθεται να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για την Περιφέρεια Αττικής με το χρίσμα της ΝΔ και αν θα επιδιώξει συγκλίσεις δυνάμεων προεκλογικά, ο κ. Πατούλης υπογράμμισε χαρακτηριστικά: «Στόχος μου δεν είναι απλά να είμαι Περιφερειάρχης, αλλά να είμαι ένας χρήσιμος κι αποτελεσματικός Περιφερειάρχης, που θα αξίζει οι πολίτες να εμπιστευτούν ξανά. Από τη στιγμή που θα έχω πετύχει το στόχο αυτό, θα θέσω με αυτοπεποίθηση στην κρίση των πολιτών εκ νέου την υποψηφιότητά μου. Και θα είναι μια υποψηφιότητα με αυτοδιοικητική και όχι κομματική ατζέντα, επιδιώκοντας ευρύτερες συνεργασίες όχι μόνον προεκλογικά αλλά και μετεκλογικά, πάνω από κόμματα και παρατάξεις, όπως έχω ήδη κάνει στα πρώτα δύο χρόνια της θητείας μου. Είμαι βέβαιος ότι η Νέα Δημοκρατία θα στηρίξει μια υποψηφιότητα που θα διαθέτει τα παραπάνω χαρακτηριστικά». 

Πηγή: parapolitika.gr