Πρώτη δημοσκόπηση μετά τη ΔΕΘ: Προβάδισμα ΝΔ με 11,9%

Με αναγωγή επί των εγκύρων, η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 37,8% και ο ΣΥΡΙΖΑ 25,9% – Στην πρόθεση ψήφου η διαφορά είναι στο 10,9% – Το γκάλοπ της MRB προβλήθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του STAR – Πώς αξιολογούν οι πολίτες την κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση – «Επιφυλακτικοί» για τον ανασχηματισμό και τις εξαγγελίες στη ΔΕΘ

Σχεδόν ακλόνητη παραμένει η δημοσκοπική κυριαρχία της κυβέρνησης αλλά και του Κυριάκου Μητσοτάκη παρά τα πρόσφατα γεγονότα με τις καταστροφικές πυρκαγιές και την «περιπέτεια» του ανασχηματισμού.

Στην πρώτη δημοσκοπηση  που πραγματοποιηθηκε μετά τη ΔΕΘ, η διαφορά της Νέας Δημοκρατίας από τον ΣΥΡΙΖΑ αγγίζει τις 12 μονάδες (11,9%) στην αναγωγή επί των εγκύρων.

Πιο συγκεκριμένα, η δημοσκόπηση της  εταιρείας MRB και προβλήθηκε απόψε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του STAR δείχνει στην πρόθεση ψήφου την διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ στο 10,9%.  Στις 8 Ιουλίου οπότε είχε δημοσιευθεί η τελευταία έρευνα της MRB η διαφορά των δύο κομμάτων ήταν στις 13 μονάδες (12,9%) στην πρόθεση ψήφου. 

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει ποσοστό 34,6% ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στο 23,7%, το ΠΑΣΟΚ στο 7%, το ΚΚΕ 5,3%, η ΕΛ.ΛΥΣΗ 3,7% και το ΜέΡΑ25 στο εκλογικό όριο του 3%. 

Η διαφορά της Νέας Δημοκρατίας από τον ΣΥΡΙΖΑ ανεβαίνει στο 11,9% στην αναγωγή επί των εγκύρων, καθώς στον συγκεκριμένο πίνακα το ποσοστό της ΝΔ ανεβαίνει στο 37,8% και του ΣΥΡΙΖΑ στο 25,9%.

ο κυβερνητικό έργο αξιολογείται θετικά από το 39,9%  και αρνητικά το 58,2%. Τον ΣΥΡΙΖΑ κρίνει θετικά το 25,1% και αρνητικά το 70%. Τα ποσοστά αυτά κινούνται κοντά στα όρια των εκλογικών αποτελεσμάτων.

Η δημοσκόπηση της ΜRB περιείχε και ερωτήσεις για τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης αλλά και τα μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας που ανακοίνωσε στην ΔΕΘ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σε ότι αφορά τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης ένας στους τέσσερις (25,1%) δηλώνει ότι κινηθηκε προς την σωστή κατεύθυνση ενώ το 50% θεωρεί προς την λάθος.  Στα αξιοσημείωτα από τα συγκεκριμένα ευρήματα είναι και το γεγονός ότι ένας στους τρεις ψηφοφόρους της ΝΔ θεωρεί ότι οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα ήταν προς την λάθος κατεύθυνση.

Σε ότι αφορά τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός το 30,4% τα κρίνει θετικά ενώ το 58,4% αρνητικά.  Μόλις το 24,3% αναφέρει ότι υπάρχει κάποιο μέτρο που τον αφορά ενώ το 51% δηλώνει ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από τον πρωθυπουργό δεν τον αγγίζουν.  Το ποσοστό – περίπου 25% – το οποίο δεν εκφέρει σαφή άποψη στο συγκεκριμένο ερώτημα δείχνει σύμφωνα με τον  διευθύνωντα σύμβουλο της ΜRB Hellas κ. Μαύρο ότι τα μέτρα δεν έxουν ακόμη αφομιωθεί από το σύνολο του πληθυσμού.

Τέλος, σε ότι αφορά την διαχείριση της πανδημίας θετικά αξιολογούν την κυβερνητική διαχείριση το 39,9% και αρνητικά το 54%. Στην ερώτηση όμως αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα τα κατάφερνε καλύτερα το 32,9% λέει «Ναι» και το 58,4% εκτιμά ότι θα τα πήγαινε χειρότερα.

Πηγή: protothema