Σειρά της οδού Ειρήνης να αναπλαστεί με χρήματα του Πράσινου Ταμείου

Γράφει η Λένα Μαρκή

Στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 15 Σεπτεμβρίου 2021 τέθηκε ως θέμα Η.Δ.η υποβολή πρότασης για χρηματοδότηση της ανάπλασης της οδού Ειρήνης από το Πράσινο Ταμείο και συγκεκριμένα από το χρηματοδοτικό πρόγραμμα «Δράσεις περιβαλλοντικού ισοζυγίου» για το 2021.

Μετά από εισήγηση του Αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων, κ. Βασίλη Σάρκουλα, χωρίς ουσιαστική αντίθεση από την αντιπολίτευση, και αφού προηγήθηκε μια κουβέντα που αφορούσε χρηματοδοτικά εργαλεία για την τοπική αυτοδιοίκηση, προτεραιότητες έργων και σε μερικά σημεία θέματα που δεν είχαν σχέση με την οδό Ειρήνης, εντέλει ψηφίστηκε ομόφωνα.

Η οδός Ειρήνης είναι ένας από τους κεντρικούς δρόμους της πόλης που είναι σε κατάσταση πάρα πολύ άσχημη και είναι προφανές ότι χρειάζεται ανάπλαση, όπως είπε και ο κ. Γκιζιώτης (Λαϊκή Συσπείρωση). Σημαντική προϋπόθεση της ανάπλασης, τόνισε ο κ. Κρητικίδης (Αλλάζουμε), είναι η κατασκευή των ομβρίων και ζήτησε ενημέρωση επ’ αυτού. Για να λάβει την απάντηση από το Γ.Γ., κ. Κύρκο, ότι ήδη υπάρχει σχετική κινητοποίηση με στόχο την υλοποίηση του υδραυλικού έργου από την Περιφέρεια Αττικής και αναμένεται μέχρι το τέλος του έτους να δημοπρατηθεί. Σαφώς θα πρέπει είτε να γίνει συνδυασμός τέλεσης των δύο έργων, είτε να προηγηθεί η ολοκλήρωση του μεγαλύτερου μέρους των ομβρίων και κατόπιν να ξεκινήσει η ανάπλαση. Ο κ. Κρητικίδης τόνισε επίσης πως προϋπόθεση για την ένταξη μια μελέτης στο Πράσινο Ταμείο είναι να είναι ώριμη, για να λάβει την αισιοδοξία του κ. Κύρκου, αφού όπως είπε, έχουν καλυφθεί οι απαιτήσεις της Περιφέρειας.

Δεν έγινε σαφές σε όσους παρακολουθούσαν την συζήτηση του θέματος το πως σχετίζεται η απαλλοτρίωση του Ο.Τ. 118 με την οδό Ειρήνης. Προφανώς επειδή, όπως δήλωσαν όλοι από την αντιπολίτευση, συμφωνούν με την ένταξη της ανάπλαση στο Πράσινο Ταμείο και επειδή επί της ουσίας δεν είχαν κάτι να πουν, αναλώθηκαν σε μια κουβέντα σε ότι μπορεί να έχει σχέση με την συγκεκριμένη πηγή χρηματοδότησης. Πιθανά θα μπορούσε σε μελλοντική συνεδρίαση να τεθεί θέμα «Πράσινο Ταμείο – χρηματοδοτήσεις» και να αναπτύξουν τότε όλα τα σχετικά θέματα.

Χαρακτηριστική ήταν η φράση του κ. Γκιζιώτη ότι «εγώ αν δεν κάνω μακροβούτι στο κολυμβητήριο δεν λέει τίποτα. Μόνο με το κολυμβητήριο έχουν εκλεγεί δήμαρχοι, αλλά έχουν χάσει και τη Δημαρχία», σχόλιο μετά από τοποθέτηση του ίδιου αλλά και του κ. Μυλωνάκη (Αλλάζουμε) ότι σε μια βόλτα στην πόλη δεν φαίνεται να έχει αλλάξει κάτι σημαντικό παρά τα όσα ανακοίνωνε η προηγούμενη, αλλά και η νυν δημοτική Αρχή.

Παρακολουθήσαμε και μια σύγκριση από τον κ. Οικονόμου (Νέα Αρχή) μεταξύ της Αγίας Παρασκευής και άλλων δήμων σχετικά με τις χρηματοδοτήσεις έργων από προγράμματα. Καλό είναι να γίνεται σύγκριση μεταξύ όμορων και μη δήμων, με την προϋπόθεση όμως να λαμβάνονται σοβαρά υπόψιν η κατάσταση (πληθυσμιακή, εδαφική, κτιριακή, κλπ.) και οι ανάγκες – προτεραιότητες του κάθε δήμου. Δεν γίνεται να συγκρίνονται ανόμοια πράγματα, γιατί θα οδηγήσουν σε άτοπα συμπεράσματα.

Αναλυτικά την συζήτηση του θέματος μπορείτε να παρακολουθήσετε μαγνητοσκοπημένη ΕΔΩ: Δείτε τι ειπώθηκε στις 15/9 στο Δ.Σ (VD) (από 1:51)