«Συνδιοίκηση –> Μακάρι», τυχαίες (!) ψηφίδες ενός προεκλογικού μωσαϊκού

Γράφει η Λένα Μαρκή

Σε συνεδρίαση του Δ.Σ. (15/9/2021) η συζήτηση στράφηκε στο κτήριο του 1ου ΕΠΑΛ, πρώην «Μπαρμπίκα», με τους κ.κ. Σταθόπουλο και Κρητικίδη (αναφερόμενος στη Διοίκηση Γιαννακόπουλου) να απολαμβάνουν αμφότεροι κομμάτι της επιτυχίας κατασκευής του. Τότε έγινε η ακόλουθη στιχομυθία (VD 2:28):

Σταθόπουλος: Βεβαίως το έχουμε πει για σένα Κώστα (σ.σ. Κρητικίδη)

Κρητικίδης: Για τη διοίκηση Γιαννακόπουλου όχι δικό μου

Σταθόπουλος: Βεβαίως, βεβαίως

Γκιζιώτης: «Συνδιοίκηση την επόμενη φορά και οι τρεις σας»

Σταθόπουλος: «Μακάρι»

Ζητώντας διευκρίνηση από τον κ. Ανδρέα Γκιζιώτη μας είπε το εξής: «Είτε σαν Διοίκηση είτε σαν Αντιπολίτευση οι παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου έχουν αποδείξει την συμφωνία τους, τόσο με το νομικό πλαίσιο, όσο και με τις εφαρμοζόμενες πολιτικές από τις εκάστοτε κυβερνήσεις. Θα μπορούσαν λοιπόν να συνδιοικήσουν».

Η σκέψη αυτή αφήνει περιθώρια για πολλούς πιθανούς συνδυασμούς συνδιοίκησης …

Βέβαια δεν γνωρίζουμε ποιο πιθανό συνδυασμό είχε στο μυαλό του ο κ. Σταθόπουλος και ευχήθηκε διακαώς «μακάρι». Σίγουρα παρουσιάζεται «ανοικτός» σε πολιτικές συνεργασίες εν όψη των εκλογικών αναμετρήσεων. Από τη χροιά της φωνής του, την αμεσότητα στην απάντηση και την ευχή που έκανε, φανταζόμαστε, ότι αισθάνεται μια ανασφάλεια για το τι θα επιφέρουν οι αυτοδιοικητικές εκλογές του 2023.

Λαμβάνοντας υπόψιν τις αλλαγές του νέου εκλογικού νόμου 4804/21 για την Τοπική Αυτοδιοίκηση (όπως π.χ. όριο 3% για το δικαίωμα εκλογής δημοτικού συμβούλου, εξασφαλίζονται τα  3/5 των μελών του συμβουλίου στον νικητή των εκλογών, κ.α.), που αντικαθιστά την απλή αναλογική με ενισχυμένη, το τοπίο σκοτεινιάζει αρκετά για την παράταξη της «Νίκης». Από τη μια έχει χάσει σημαντικά ονόματα από το ψηφοδέλτιο και από την άλλη η στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ από βοήθεια που ήταν, πλέον μπορεί να αποτελέσει πολιτικό βαρίδι …. (ήδη στις τελευταίες εκλογές έχασε το δήμο από το Βασίλη Ζορμπά). Η αναζήτηση λοιπόν στηρίγματος ή στηριγμάτων στις άλλες δημοτικές παρατάξεις, που να βοηθήσει/σουν για ένα αξιοπρεπές αποτέλεσμα, δεν είναι καθόλου απίθανη.

Κρατήστε αυτό το συμβάν στην άκρη του μυαλού σας, γιατί σε έναν χρόνο ξεκινά ο προεκλογικός αγώνας, ο χρόνος περνά πολύ γρήγορα… και οι πολιτικές ζυμώσεις μπορεί να αποφέρουν και … «συνδιοικήσεις» …