Απάντηση απόψεις του κ. Αθανάσιου Φαλούκα σε δημοσίευμα του APimages

Επιστολή – απάντηση στο άρθρο μας “Με τις αποκαλύψεις Γκιζιώτη δεν πρόλαβαν να χαρούν το νέο στέλεχος στη «Νίκη» (VD)” έστειλε ο πρώην Διευθυντής της Δ.Δ. Εκπαίδευσης Β’ Αθήνας και νέο στέλεχος της παράταξης “Νίκη των πολιτών”, κ. Αθανάσιος Φαλούκας, την οποία και δημοσιεύουμε.

/////

Αγία Παρασκευή, 2 Οκτωβρίου 2021

                                         Προς:  κ. Δήμαρχο Αγίας Παρασκευής

  κ.κ Δημοτικούς Συμβούλους Αγίας Παρασκευής

Ενημερωτική Ιστοσελίδα images AGIA PARASKEVI

Αξιότιμοι/ες Κύριοι/ες,

Σχετικά με την από 30/9/2021 ανάρτησή σας, η oποία αφορά διαλαμβανόμενα στο Δημοτικό Συμβούλιο Αγίας Παρασκευής της 29/9/2021 και συγκεκριμένα σε καταγγελίες Δημοτικού Συμβούλου κατά του προσώπου μου και τη συζήτηση που ακολούθησε, θα ήθελα να καταθέσω τις δικές μου απόψεις, χωρίς όμως αυτές να αποτελούν στοιχεία απολογίας.

Αναφορικά με τις αόριστες καταγγελίες περί κλήσεων των αστυνομικών δυνάμεων σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας μελών των ΕΛΜΕ της περιοχής μας – στον εξωτερικό χώρο των γραφείων της Διευθύνσεως Εκπαίδευσης – και κατά την διάρκεια επιμορφώσεων διευθυντών σχολείων για την εφαρμογή του αξιολογικού έργου, αυτές δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και τις διαψεύδω κατηγορηματικά. Μάλιστα, σε όλες αυτές τις περιπτώσεις δήλωνα την έκπληξή μου για τη παρουσία τους στον Υπεύθυνο Αξιωματικό και παρακαλούσα / παρότρυνα για την αποχώρησή τους μια και δεν ετίθετο θέμα επεισοδίων μεταξύ συναδέλφων. Εκ της θέσεως μου εφάρμοζα τις εκάστοτε οδηγίες του Υπουργείου και πολλές φορές βοήθησα στην εκτόνωση καταστάσεων, χωρίς ποτέ να καταφύγω σε αστυνομικά μέτρα.

Όσο για την διαγραφή μου από το συνδικαλιστικό μας όργανο, την  ΕΛΜΕ Α-Γ Ανατ. Αττικής, σάς διαβεβαιώνω ότι ποτέ δεν έλαβα προσωπική κλήση απολογίας μου από το Διοικητικό της Συμβούλιο και ποτέ δεν διαγράφηκα από αυτό. Θέμα τέθηκε ως πρόταση από τον συγκεκριμένο σύμβουλο – που τυγχάνει και εκπαιδευτικός – η οποία δεν ψηφίστηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο και πολύ περισσότερο δεν ψηφίστηκε, όταν τέθηκε  στη Γενική μας Συνέλευση. Άλλωστε, πώς θα γινόταν να έχω διαγραφεί από το όργανο και να μην έχω λείψει  από καμιά εκλογική διαδικασία, από την εποχή που μετατέθηκα σε σχολείο της Αγίας Παρασκευής το 1988 μέχρι και την αποχώρηση μου το 2020 από την υπηρεσία!

Για το θέμα που καταγγέλλομαι και αφορά την εφαρμογή των νόμων και μάλιστα με όλες τις κυβερνήσεις διαφορετικών κομμάτων – κάτι παράξενο για τον καταγγέλλοντα – αναφέρω ότι η δουλειά μου χαρακτηριζόταν από αφοσίωση, συνεργασία με ανωτέρους και διοικούμενους εκπαιδευτικούς, γονείς, μαθητές, δικαιοσύνη και συνεχής αγώνας για την επίλυση θεμάτων. Αποδεικτικό αυτών είναι και η επανεκλογή μου ως Διευθυντής Εκπαίδευσης από ψηφοφόρους Διευθυντές και Υποδιευθυντές σχολείων με μυστική ψηφοφορία, πρώτη και τελευταία φορά, το 2017 με ποσοστό 52%. 

Θεωρώ ότι είναι τίτλος τιμής για ένα δημόσιο λειτουργό, τον οποίο με χαρά αποδέχτηκα, οι εκδηλώσεις αναγνώρισης  του έργου του και της προσφοράς του στην εκπαιδευτική κοινότητα (www.facebook.com/athanasios.faloukas 1 Φεβρουαρίου 2020).   Αποκορύφωμα αυτών αποτέλεσε η συγκινητική εκδήλωση για την αφυπηρέτησή μου που διοργανώθηκε από τον Δήμο Ν. Ιωνίας, όπου παρευρέθησαν 500 περίπου άτομα, συμπεριλαμβανόμενων της Υφυπουργού Παιδείας, του  Αντιπεριφερειάρχη,  Δημάρχων  από 12 Δήμους, εκπροσώπους Επιστημονικών Ενώσεων, Στελεχών Εκπαίδευσης, Εκπαιδευτικών, Συνδικαλιστών και Γονέων (www.facebook.com/athanasios.faloukas 21 Φεβρουαρίου 2020).

Μακάρι καταγγέλλοντες και μη, καθώς και νέοι εκπαιδευτικοί, να ξεπεράσουν τη λίγη αλλά ουσιαστική για μένα προσφορά μου και να μείνουν στη συνείδηση των εκπαιδευτικών, γονέων, μαθητών για το έργο τους, τη συνεργασία τους, τις νόμιμες και δίκαιες αποφάσεις τους. Όσο για τους παλαιούς συναδέλφους και τους  κρίνοντες,  αν δεν έχει αναγνωριστεί μέχρι τώρα η προσφορά τους, να την παρουσιάσουν και να την αναδείξουν -εφόσον έχουν – και θα λάβουν την τιμή που τους αναλογεί.    

Κύριοι/ες,

Υπηρετώ από το 1978 αποκλειστικά και μόνο στη Δημόσια Εκπαίδευση, χωρίς καμιά απόκλιση, παρά τις ευκαιρίες που μου παρουσιάστηκαν, γιατί πιστεύω σε αυτήν και στο δυναμικό της. Υπηρέτησα από όλες τις θέσεις, μέχρι την ανώτερη -καθαρά διοικητική και όχι πολιτική  (www.facebook.com/athanasios.faloukas ). Αξιολογήθηκα 7 φορές και από διαφορετικά υπηρεσιακά συμβούλια με μέλη διαφορετικών πολιτικών πεποιθήσεων και αναγνωρίστηκε το έργο μου. Συνεργάστηκα με πολλούς συνδικαλιστές και οι διαφωνίες μου με κάποιους από αυτούς μερικές φορές ήταν έντονες. Πάντα όμως κατέληγαν προς το καλό των συναδέλφων.

Αποφάσισα να ανταποκριθώ στο κάλεσμα του Γιάννη Σταθόπουλου με συμμετοχή μου στη Νίκη Πολιτών Αγίας Παρασκευής, όχι λόγω ιδεολογικών ή κομματικών πεποιθήσεων αλλά από ιδιαίτερη εκτίμηση προς το πρόσωπό του και το έργο του καθώς και από εκτίμηση σε πολλούς από τους συνεργάτες του ή μέλη του ΔΣ της παράταξης αυτής, με τα οποία γνωρίζομαι και έχω εκτιμήσει το έργο τους για την Αγία Παρασκευή. Η πενταετία Σταθόπουλου στον Δήμο μας υπήρξε επιτυχημένη στα θέματα λειτουργίας των σχολικών χώρων και η συνεργασία των Σχολικών Επιτροπών με τους Διευθυντές των Σχολείων ήταν υποδειγματική. Επέλεξα να στηρίξω και να συμβάλλω σε αυτή την προσπάθεια με όλες μου τις δυνάμεις και η ανταπόκριση γονιών και συναδέλφων για την επιλογή μου με εξέπληξε.

Κύριοι/ες,

Τα προβλήματα του Δήμου Αγίας Παρασκευής είναι πολλά περισσότερα και σημαντικότερα από τη συμμετοχή μου σε μια παράταξη του Δήμου ή του κύρους μου στην Εκπαίδευση. Η αντίδραση στην ανακοίνωση της συμμετοχής μου στην παράταξη Νίκη Πολιτών Αγίας Παρασκευής, μέσω καταγγελιών, πιθανόν να οφείλεται σε άλλους – προσωπικούς  ή μη – λόγους, σε γεγονότα  που συνέβησαν  σε άλλους χώρους. Ειλικρινά δεν γνωρίζω, ούτε θέλω να μάθω.

Η συμμετοχή μου στη Νίκη Πολιτών Αγίας Παρασκευής και οποιαδήποτε άλλη ενέργειά μου μέσα από αυτή αφορά αποκλειστικά εμένα και τα μέλη της παράταξης. Αν θα συνεχιστεί, μειωθεί, μεγαλώσει η διακοπεί, στην πορεία από τώρα μέχρι τις εκλογές, είναι αποκλειστικά δικό μας θέμα.

Με εκτίμηση,

Αθανάσιος Φαλούκας