Αναζητείται κτίριο για μεταστέγαση της Υπηρεσίας Δόμησης – Ποιο προτείνεται

Μπροστά στην ανάγκη για «Λήψη απόφασης περί μίσθωσης ακινήτου για τη στέγαση και λειτουργία της Υπηρεσίας Δόμησης του Δήμου» θα βρεθούν οι δημοτικοί σύμβουλοι κατά την Τακτική συνεδρίαση του Δ.Σ. στις 13 Οκτωβρίου 2021. Η Υ.ΔΟΜ (πρώην Πολεοδομία) για μια ακόμη φορά αποτελεί σημαντικό μπελά για το Δήμο.

Το υπάρχον ακίνητο

Ως γνωστόν, η Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου μας (Υ.ΔΟΜ), στεγάζεται στο ισόγειο, πρώτο, δεύτερο και τρίτο ορόφους κτιρίου επί της Λεωφόρου Μεσογείων αριθ.372. Το ακίνητο αυτό είχε μισθωθεί, από τις 18-7-2003, από την τότε Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αθηνών- Πειραιώς/ Νομαρχία Αθηνών, με αρχική διάρκεια, της μίσθωσης, εννέα ετών και  συμφωνηθέν μηνιαίο μίσθωμα 25.000 ευρώ, αναπροσαρμοζόμενο κατ’ έτος, αντίστοιχα με τον πληθωρισμό. 

Μετά την εφαρμογή του Καλλικράτη τη σύμβαση μίσθωσης, ανέλαβε  ο Δήμος Αγίας Παρασκευής και λήφθηκε απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για την παράταση της χρονικής διάρκειας και μείωση (σύμφωνα με το ν. 4002/11) του μισθώματος. Το σημερινό μίσθωμα που καταβάλλει ο Δήμος ανέρχεται σε 24.452,00 ευρώ.

Η παραπάνω σύμβαση μίσθωσης έχει λήξει, ήδη, από το 2015 και υπάρχει ανάγκη να μισθωθεί νέο ακίνητο για τη στέγαση της ΥΔΟΜ. Γιατί αφ’ ενός χρειάζονται περισσότεροι χώροι για τη λειτουργία της και αφ’ ετέρου οι ιδιοκτήτες του ακινήτου, πιέζουν και ζητούν από το Δήμο την απόδοση του κτιρίου. Έτσι το δημοτικό συμβούλιο πρέπει να αποφασίσει τη διεξαγωγή-διενέργεια δημοπρασίας (άρθρο 194 του ν. 3463/2006 (Κ.Δ.Κ.) και το Π.Δ.270/1981) για τη μίσθωση ακινήτου για τη στέγαση και λειτουργία της ΥΔΟΜ.

Το προτεινόμενο ακίνητο στο 2ο όροφο

Το προτεινόμενο ακίνητο

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες υπάρχει προτεινόμενο ακίνητο για μίσθωσή και είναι ένα από τα 1.500 ακίνητα προς αξιοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων που έχει αναλάβει να αξιοποιήσει η Υπηρεσία Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας Ενόπλων Δυνάμεων (ΥΠΑΑΠΕΔ).

Βρίσκεται στο 2ο  όροφο του κτιρίου επί της Λεωφόρου Μεσογείων, αρ. 396 στην Αγία Παρασκευή, συνολικού εμβαδού 585,65 τ.μ., με την αποκλειστική χρήση συνολικά 6 θέσεων στάθμευσης (αυτοκινήτων), ιδιοκτησίας του Μετοχικού Ταμείου Αεροπορίας, συνολικής αντικειμενικής αξίας 514.756,71 ευρώ (όπως ήδη έχουμε δημοσιεύσει από τις 14/3/2021). Τιμή εκκίνησης ορίζεται το ποσό των 25.740 ευρώ ως ετήσιο συνολικό μίσθωμα, ήτοι 2.145,00 € μηνιαίως με χρονική διάρκεια της μίσθωσης τα 12 έτη και δυνατότητα παράτασης για άλλα 12 έτη.

Η ευκαιρία (; )

Όπως πολλάκις έχουμε αναφέρει η Υπηρεσία Δόμησης στεγάζεται μέσα στα διοικητικά όρια του Δήμου Αγίας Παρασκευής, ο Δήμος έχει επιφορτιστεί με όλες τις διοικητικές και οικονομικές υποχρεώσεις της, ΑΛΛΑ εξυπηρετεί τις ανάγκες ακόμη 5 δήμων: Παπάγου-Χολαργού, Χαλανδρίου, Φιλοθέης-Ψυχικού, Βριλησσίων, Πεντέλης- Μελισσίων. Έχει δε σοβαρότατο πρόβλημα αποθήκευσης όλων των αρχείων λόγω έλλειψης χώρων και προσωπικού.

Μήπως λοιπόν ήρθε η ώρα είτε να αναγκαστούν να συνεισφέρουν οικονομικά και οι άλλοι δήμοι, είτε να αναλάβουν τα δικά τους αρχεία και να τα μεταφέρουν σε δικούς τους χώρους;

Για πόσο ο Δήμος Αγίας Παρασκευής θα επωμίζεται όλο το κόστος (οικονομικό και ανθρώπινου δυναμικού);

Είναι ευκαιρία στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου να ληφθούν πραγματικά σοβαρές αποφάσεις για το τι μέλει γενέσθαι με την Υπηρεσία Δόμησης και οι οποίες θα εφαρμοστούν στη συνέχεια.

Φωτογραφεία αρχείου. Εικόνα από την ΥΔΟΜ