“Νέα Αρχή”: Η εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών είναι χρέος όλων μας

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, με απόφασή της στις 17 Δεκεμβρίου 1999, ανακήρυξε την 25η Νοεμβρίου ως Διεθνή Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, προκειμένου να αναδειχθεί ένα μείζον κοινωνικό πρόβλημα με παγκόσμια διάσταση.

Τα στοιχεία για την κακοποίηση των γυναικών, κακοποίηση που  μπορεί να λάβει διάφορες μορφές, είναι απογοητευτικά και τονίζουν την αναγκαιότητα να σταματήσει εδώ και τώρα η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων γυναικών και κοριτσιών ανά τον κόσμο.

1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της.
1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού 
40% με 50% των γυναικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει αναφέρει κάποια μορφή σεξουαλικής παρενόχλησης στο χώρο εργασίας 

Κάθε γυναίκα μπορεί να πέσει θύμα έμφυλης βίας. Ειδικά τα τελευταία χρόνια λόγω του εγκλεισμού της κοινωνίας τέτοια φαινόμενα έχουν γιγαντωθεί και έχουν αυξηθεί οι καταγγελίες στη Γραμμή SOS 15900 της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων.

 Σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης, δεν πρέπει να μένουμε αδρανείς. Απαιτούνται στοχευμένεςδράσεις για την πρόληψη, την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των δημοτών μας, σαφή μηνύματα μηδενικής ανοχής απέναντι σε τέτοιας υφής παραβατικές συμπεριφορές και ενίσχυση του κέντρου γυναίκας του δήμου μας. Περισσότερες πράξεις, λιγότερα λόγια και ανακοινώσεις.