Μείωσαν τα Δημοτικά Τέλη στέλνοντας (προεκλογικά; ) μηνύματα …

Γράφει η Λένα Μαρκή

Στην Αγία Παρασκευή μας αρέσουν τα δύσκολα. Γκρινιάζουμε, τσακωνόμαστε (όχι και τόσο διακριτικά ενίοτε), αλλά στο τέλος τα βρίσκουμε! Εκ των πραγμάτων όμως πάντα κερδίζουν οι πολλοί.

Κάπως έτσι εξελίχθηκε και η ψήφιση για την Αναπροσαρμογή ή μη των τελών Καθαριότητας και Ηλεκτροφωτισμού για το έτος 2022. Αρχικά ο Δήμαρχος κ. Ζορμπάς ήθελε να προβεί σε αύξηση των Τελών. Αντέδρασαν όμως τέσσερεις παρατάξεις της Αντιπολίτευσης, αποχώρησαν από το Δ.Σ., έγινε ο σχετικός ντόρος και αναβλήθηκε η συνεδρίαση της 18ης Νοεμβρίου λόγω μη απαρτίας.

Τελικά η πρόταση των παρατάξεων των κ.κ. Σταθόπουλου, Οικονόμου, Μυλωνάκη και Μουστόγιαννη για μείωση των Τελών κατά 20% στα καταστήματα μέχρι 150 τ.μ. και μηδενική αύξηση στα νοικοκυριά ήταν αυτή που υπερψηφίστηκε (εκτός της Λαϊκής Συσπείρωσης που είναι αντίθετη στην ανταποδοτικότητα από πολιτική άποψη). Η απόφαση βέβαια είχε προληφθεί στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής και εισήχθη τυπικά στο δημοτικό συμβούλιο.

Η αιτιολογία της μείωσης για την αντιπολίτευση ήταν ότι χειμάζονται τα εν λόγω καταστήματα λόγω των συνθηκών. Κατά τον κ. Ζορμπά αν υπήρχε η δυνατότητα μείωσης των δημοτικών τελών θα μειώνονταν σε κάποιες άλλες κατηγορίες που αντιμετωπίζουν πιο σοβαρό πρόβλημα. Η ουσία είναι ότι η μείωση που αποφασίστηκε είναι της τάξης περίπου των 2,8-3€ το μήνα, ένα «συμβολικό ποσό» συμπαράστασης στους καταστηματάρχες, όπως χαρακτηρίστηκε από την αντιπολίτευση και ένα «παραμύθι» κατά τον Δήμαρχο κ. Ζορμπά.

Η ένσταση του Δημάρχου κ. Ζορμπά ήταν ότι δεν μπορεί να εξομοιώνονται οι επιχειρήσεις που είναι τυπικές απέναντι στις υποχρεώσεις τους με ορισμένες που υπεξαίρεσαν (νομικός ορισμός του κ. Παπαμιχαήλ) χρήματα που έπρεπε να αποδώσουν στο δημόσιο (το ειδικό τέλος 2%, που στη συνέχεια έγινε 0,5%, το οποίο εισέπρατταν από το 2002 από τους πολίτες και δεν το απέδωσαν ποτέ στο Δήμο).

Αποδέχτηκε όμως την πρόταση των τεσσάρων διότι, όπως είπε, όλες οι Διοικήσεις από το 2002 μέχρι το 2020, δεν φρόντισαν να εισπράξουν αυτά τα χρήματα. Έκτοτε έχουν ανευρεθεί τα ποσά και απαιτηθεί από τους υπόχρεους επιχειρηματίες.

Σαφώς το ζήτημα από οικονομικό έγινε πολιτικό με την αντιπολίτευση να προσπαθεί να αποκομίσει πολιτικό όφελος κάνοντας αναδρομή στα γεγονότα των προηγούμενων ημερών. Η μείωση αυτή των τελών ήταν ένας τρόπος, κατά τον κ. Οικονόμου, να δώσουν το μήνυμα στην κοινωνία ότι είναι δίπλα της.

Σύμφωνα με τον κ. Μυλωνάκη, οι τέσσερεις παρατάξεις ομονόησαν και έβαλλαν μπροστά το συμφέρον της πόλης με μια βιώσιμη πρόταση έναντι της αύξησης του 5% που είχε προτείνει αρχικά ο Δήμαρχος. Μίλησε κι αυτός για μήνυμα που στέλνεται στους μικρομεσαίους επιχειρηματίες. Παρομοίασε δε την κατάσταση με την ανακοίνωση του Πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη που έβαλε «100 ευρώ πρόστιμο στους ανεύθυνους ανεμβολίαστους». Προφανώς, είπε ο κ. Μυλωνάκης, δεν υπολογίζει να γεμίσουν τα ταμεία από τις εισπράξεις αυτές, αλλά είναι ένα μήνυμα που εκπέμπει η κυβέρνηση προς αυτούς που δεν έχουν την ευθύνη.

Ο κ. Γκιζιώτης έκανε εκτενή αναφορά στα δυσβάσταχτα έξοδα που έχουν τα καταστήματα, όπως ασφάλιση, ρεύμα, νερό, κ.λπ. που αναγκάζονται να πληρώνουν γιατί διαφορετικά οδηγούνται στο κλείσιμο. Αφήνοντας έτσι απλήρωτες τις υποχρεώσεις προς το Δήμο. Σύμφωνα με τον κ. Γκιζιώτη θα έπρεπε να υπάρχει χρηματοδότηση από το κράτος και το κεφάλαιο (τις μεγάλες επιχειρήσεις).

Το συμπέρασμα είναι ότι υπερψηφίστηκε μια μείωση των δημοτικών τελών ύψους 20%, δηλαδή περίπου 36 ευρώ το χρόνο, για ορισμένα καταστήματα έως 150 τ.μ.. Δηλαδή αν το κατάστημα είναι 151, 152, 153 τ.μ. οι πολιτικοί παράγοντες που διοικούν την πόλη θεωρούν ότι έχει την οικονομική άνεση να πληρώσει κανονικά τα ισχύοντα δημοτικά τέλη!!! Από την άλλη στα νοικοκυριά δεν υπήρξε καμία αλλαγή, όμως σε αυτά τα νοικοκυριά κατοικούν και οι εν λόγω επιχειρηματίες του 20%!!!!

Προφανώς ο σκοπός είναι να σταλεί ένα μήνυμα …

Κατ’ εμέ το μήνυμα είναι «ψηφίστε με στις εκλογές» …

Ναι, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης. Τι κάνει ο Δήμος* γι’ αυτό; Θα πρέπει επειγόντως να ανακαλύψει τρόπους ενίσχυσης και δεν εννοώ απαραίτητα χρηματικούς. Θα μπορούσε για παράδειγμα να δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες ώστε να «τραβήξει» πελάτες στο Δήμο Αγίας Παρασκευής από άλλες περιοχές. Αλλά αυτό χρειάζεται άρτια ΜΜΜ, χώρους στάθμευσης και καταστήματα που να μπορούν να ανταποκριθούν στη ζήτηση.

Αντί να διυλίζουμε τον κώνωπα, ας δούμε έστω μια φορά την κάμηλον σε αυτό το δημοτικό συμβούλιο ….

*Ως «Δήμος» εννοείται συμπολίτευση και αντιπολίτευση. Κατά τα φαινόμενα η εφαρμογή της απλής αναλογικής πέτυχε την συναίνεση και συνεργασία παρατάξεων της αντιπολίτευσης, με αποτέλεσμα να επιβάλουν κατά περίπτωση τη δική τους θέληση, οπότε συνδιοικούν, άρα φέρουν ανάλογη ευθύνη επί των εφαρμοζόμενων αποφάσεων.