Ανδρουλάκης και Παπανδρέου θα διεκδικήσουν την αρχηγία του ΚΙΝΑΛ στο β’ γύρο

Κλείδωσε το αποτέλεσμα των εκλογών στη 1 τη νύχτα με καταμετρημένο το 91,77% των ψήφων – Ο Νίκος Ανδρουλάκης πήρε το 36,96% , ο Γιώργος Παπανδρέου το 27,82% και ο Ανδρέας Λοβέρδος το 26,03% – Ψήφισαν 267.967 πολίτες

Μεγάλη νίκη, που του δίνει ισχυρό, αν όχι και ακλόνητο προβάδισμα για τον δεύτερο γύρο της επόμενης Κυριακής, πέτυχε ο Νίκος Ανδρουλάκης  στις εσωκομματικές εκλογές   για την ανάδειξη του νέου αρχηγού στο Κίνημα Αλλαγής  .

Απέναντί του θα βρεθεί ο Γιώργος Παπανδρέου ο οποίος κατάφερε σε μία μάχη στήθος με στήθος να προηγηθεί τελικά του Ανδρέα Λοβέρδου. Η διαφορά όμως σχεδόν 10 ποσοστιαίων μονάδων που έχει ο κ. Ανδρουλάκης με το 36,96% από το 27,82% του πρώην πρωθυπουργού, διαμορφώνει μία συνθήκη που, βοηθούσης και της αναμενόμενης αποχής στο δεύτερο γύρο καθιστά την επαναληπτική αναμέτρηση μία μάχη με ένα ξεκάθαρο φαβορί, έστω κι αν η πλευρά Παπανδρέου θεωρεί αυτή τη διαφορά «μαχητή».

Αξιοσημείωτο για την απήχηση της εκλογικής διαδικασίας και ίσως την προοπτική του ΚΙΝΑΛ είναι η υψηλή συμμετοχή, καθώς σε σχέση με τις αντίστοιχες εκλογές του 2017, σημειώθηκε αύξηση της τάξης του 25%, από 212.000 στις 267.000 περίπου.

Κόντρα στις προβλέψεις που μιλούσαν για ντέρμπι ανάμεσα στον ίδιο και τους δύο άλλους κύριους διεκδικητές ο κ. Ανδρουλάκης πέτυχε μία απροσδόκητα καθαρή νίκη. Κι αυτό παρότι οι εκτιμήσεις τον έφεραν να έχει πιο ισχυρό προβάδισμα όσο μικραίνει το εκλογικό σώμα και να κινείται πέριξ των 200.000 ψηφοφόρων. Η συμμετοχή όμως πήγε πολύ πιο ψηλά και ο ευρωβουλευτής κατάφερε να διαψεύσει ακόμα και τις δημοσκοπήσεις, οι περισσότερες των οποίων τον έφεραν να κινείται στη ζώνη του 30%. Προφανώς, όπως εκτιμούσαν χθες βράδυ οι αναλυτές, μέτρησε πολύ το αίτημα για ανανέωση.

Στη μάχη για τη δεύτερη θέση επικράτησε τελικά με βραχεία κεφαλή ο κ. Παπανδρέου. Είναι ενδεικτικό ότι το θρίλερ με τον κ. Λοβέρδο να διεκδικεί μέχρι τέλους την είσοδό του στον επαναληπτική γύρο, ανάγκασε τον πρώην πρωθυπουργό να κάνει δηλώσεις μετά τις 12 τη νύχτα με τον βουλευτή να ακολουθεί. Μάλιστα ο κ. Παπανδρέου μετέβη πριν τα μεσάνυχτα στο Ίδρυμα Ανδρέας Παπανδρέου για να παρακολουθήσει την τελευταία και κρίσιμη ροή των αποτελεσμάτων με στενούς του συνεργάτες και να λάβει τις αποφάσεις του για τη συνέχεια. Η απογοήτευση πάντως στο επιτελείο του ήταν εμφανής από πολύ νωρίς, καθώς οι εκτιμήσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας ήταν ότι θα κέρδιζε άνετα την πρώτη θέση και μάλιστα με διαφορά από τον δεύτερο, ενδεχομένως και με ποσοστά άνω του 40%. Η ανώμαλη προσγείωση που του επιφύλαξαν οι κάλπες προκάλεσε αμηχανία στους συνεργάτες του, που δεν μπορούσαν να πιστέψουν και να διαχειριστούν το αποτέλεσμα επί πολύ ώρα το βασανιστικό βράδυ της Κυριακής. Για αρκετή ώρα κυκλοφόρησε η φήμη ότι θα αποσυρθεί από το β’ γύρο, κάτι που διαψεύστηκε όμως στη συνέχεια με τον πιο επίσημο τρόπο.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος από την πλευρά του προσπάθησε, με τη δυναμική που κατέγραψε στην Αττική να καλύψει το χάντικαπ που είχε από τον κ. Παπανδρέου λόγω της επαρχίας, αλλά δεν τα κατάφερε για ελάχιστη διαφορά. Ο κ. Λοβέρδος «πλήρωσε» στην πραγματικότητα τα πολύ χαμηλά ποσοστά που σημείωσε σε συγκεκριμένες περιφέρειες, όπως η Κρήτη (μόλις 10%) ή και η Δυτική Ελλάδα (είχε 21%).

Το ενδιαφέρον στρέφεται τώρα στο εάν και τι θέση θα πάρει στην αναμέτρηση του β’ γύρου. Εάν δηλαδή θα ταχθεί υπέρ κάποιου εκ των δύο μονομάχων. Στις δηλώσεις του το βράδυ της Κυριακής δεν άνοιξε τα χαρτιά του.

Οι τρεις ισχυροί υποψήφιοι συγκέντρωσαν περίπου το 90% των ψήφων, με τους άλλους τρεις (Χρηστίδης, Καστανίδης, Γερουλάνος) να μοιράζονται το υπόλοιπο 10%. Ουσιαστικά δηλαδή έλαβαν τις ψήφους όσων είχαν υπογράψει για να είναι υποψήφιοι στην αρχή της όλης διαδικασίας.

Τα αποτελέσματα

Το σύνολο των ψηφισάντων ήταν 267.967. Με καταμετρημένο το 91,77% (245.921) αυτού του συνόλου, ο Νίκος Ανδρουλάκης έλαβε 90.250 και 36,96%.

Ο Γιώργος Παπανδρέου ακολούθησε με 67.938 και 27,82%.

Και ο Ανδρέας Λοβέρδος στην τρίτη θέση με 63.553 και 26,03%.

Ο Παύλος Χρηστίδης κατέκτησε την τέταρτη θέση με 3,25% και 7930 ψήφους, ο Χάρης Καστανίδης 2,96% και 7233 ψήφους και ο Παύλος Γερουλάνος 2,98% και 7274.

Η μάχη στις Περιφέρειες

Έχει ενδιαφέρον πώς εξελίχθηκαν οι μάχες ανά περιφέρεια. Ο νικητής των εκλογών επικράτησε σαρωτικά στην Κρήτη με 61,38%, με τον Γιώργο Παπανδρέου να έχει 24,69% και τον Ανδρέα Λοβέρδο να χάνει ουσιαστικά την δεύτερη θέση στη γενική μάχη με το μόλις 10,07% που έλαβε στο νησί.

Ο κ. Ανδρουλάκης κέρδισε καθαρά και τη Θεσσαλία με 36,37%, έναντι 29,45% του κ. Παπανδρέου και 23,1% του Ανδρέα Λοβέρδου.

Επίσης την Κεντρική Μακεδονία με 37,13%, έναντι 27,76% του Ανδρέα Λοβέρδου και 22,03% του κ. Παπανδρέου.

Κέρδισε και το Ιόνιο με σχεδόν 5 μονάδες από τον κ. Παπανδρέου και έξι από τον κ. Λοβέρδο.

Αλλά και τη Στερεά Ελλάδα με 35,69%, με τους κυρίους Παπανδρέου και Λοβέρδο να έχουν σχεδόν το ίδιο ποσοστό (28,83 – 28,66).

Αλλά και στην Πελοπόνησο ήταν περίπου ίδια εικόνα με τον κ. Ανδρουλάκη να έχει 36,1% και τους Λοβέρδο, Παπανδρέου να ακολουθούν με 27,68 και 27,39 αντίστοιχα.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος κατάφερε να κερδίσει την Αττική, αλλά δεν ήταν αρκετή, όπως αποδείχθηκε να του δώσει τη δεύτερη θέση. Έλαβε ποσοστό 33,3%, με τον κ. Παπανδρέου να ακολουθεί με 29,39% και τον κ. Ανδρουιλάκη τρίτο με 27,81%.

Ο Γιώργος Παπανδρέου πήγε πολύ καλά στη Δυτική Ελλάδα, όπου ήταν πρώτος με πάνω από 38%, με τον κ. Ανδρουλάκη να ακολουθεί με πέντε μονάδες διαφορά και τον κ. Λοβέρδο να υστερεί πολύ, αφού κινήθηκε στο 21%.

Στο δήμο της Αθήνας επικράτησε ο κ. Παπανδρέου με 30,36%, με τους κυρίους Λοβέρδο και Ανδρουλάκη να ακολουθούν με ποσοστά 28,69% και 28,58% αντίστοιχα.

Τον δήμο Πειραιά κέρδισε ο κ. Λοβέρδος με 32,15% με τον κ. Ανδρουλάκη στο 31% και τον κ. Παπανδρέου στο 30,43%.