Αποκλειστικό: Δείτε τις 47 περιοχές στις οποίες μειώνονται από σήμερα οι φόροι ακινήτων και ο ΕΝΦΙΑ “Πίνακας”

Όποιος έχει ακίνητο στις 47 περιοχές που περιλαμβάνονται στον σχετικό πίνακα που παρουσιάζει αποκλειστικά το TheToc, μπορεί να είναι βέβαιος ότι το 2022 του φέρνει μειώσεις για όλους τους φόρους   και τα τέλη που συνδέονται με την συγκεκριμένη ιδιοκτησία.

Με την αλλαγή του χρόνου, ενεργοποιήθηκαν οι νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων τόσο για τον υπολογισμό των φόρων μεταβίβασης όσο και για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ. Στην μεγάλη πλειοψηφία των περιπτώσεων, οι νέες αντικειμενικές αξίες είναι αυξημένες.

Υπάρχουν όμως και περιοχές στο λεκανοπέδιο της Αττικής όπου έχουν γίνει μειώσεις. Ο κατάλογος περιλαμβάνει από Φιλοθέη και Εκάλη μέχρι Βούλα, Άνω Λιόσια και Ταύρο. Πρόκειται για συγκεκριμένα “κομμάτια” σε δήμους της Αττικής όπου επέρχεται μείωση στην αντικειμενική αξία του ακινήτου ακόμη και άνω του 10% και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και 30%. Τι σημαίνει αυτό;

1. Ότι είναι δεδομένη η μείωση του ΕΝΦΙΑ στις περισσότερες από αυτές τις περιοχές. Δεδομένου μάλιστα ότι η νέα κλίμακα υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ θα είναι ευνοϊκότερη, σε πολλές από τις περιοχές του πίνακα, η μείωση του ΕΝΦΙΑ μπορεί να φτάσει και στο 30%. Για παράδειγμα, ο ιδιοκτήτης ακινήτου στην ΙΑ ζώνη των Άνω Λιοσίων, εκεί που πλήρωνε ΕΝΦΙΑ άνω των 2,8 ευρώ για κάθε τετραγωνικό μέτρο, μπορεί να πληρώνει ακόμη και 2 ευρώ δηλαδή περίπου 30% λιγότερα.

2. Ότι μειώνεται ο φόρος μεταβίβασης σε περίπτωση αγοραπωλησίας. Ο φόρος υπολογίζεται με συντελεστή 3% αλλά από τη στιγμή που θα είναι μικρότερη η φορολογητέα αξία, θα είναι μικρότερος και ο φόρος.

3. Ότι μειώνονται τα έξοδα μεταβίβασης, είτε πρόκειται για αγορά είτε για γονική παροχή είτε για δωρεά. Τα έξοδα μεταβίβασης (συμβολαιογραφικά, υποθηκοφυλάκειο κλπ) φτάνουν να αντιστοιχούν στο 2% της αξίας του ακινήτου οπότε η μείωση της φορολογητέας αξίας κατά 30% συνεπάγεται σημαντικό όφελος.

4. Μείωση των δημοτικών τελών και του ΤΑΠ καθώς και οι συγκεκριμένες επιβαρύνσεις που “φορτώνονται” στον λογαριασμό της ΔΕΗ εξαρτώνται από την αντικειμενική αξία.

Ο πλήρης κατάλογος με τις περιοχές στις οποίες θα ισχύσουν αυτές οι μειώσεις, έχει ως εξής:

ακινητα