Δήμος Αγίας Παρασκευής: Γίνε κι εσύ Εθελοντής Δότης Μυελού των Οστών

Οι μέρες των εορτών και των δώρων μπορεί να πέρασαν, εμείς όμως μπορούμε ακόμα και σήμερα να κάνουμε ένα δώρο ζωής. Ένα δώρο αγάπης και προσφοράς είναι η εγγραφή στο Μητρώο Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών. Δίνοντας μόνο 5 λεπτά από το χρόνο μας.

Ένα δώρο στην παγκόσμια κοινότητα στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε ,στις ανάγκες που δεν ικανοποιούνται και στα εκατοντάδες νέα άτομα που αναζητούν για μεταμόσχευση αιμοποιητικά  κύτταρα/μυελού των οστών, ένα μικρό δώρο που όλος ο πλανήτης θα σας ευγνωμονεί θα χρειαστείτε μόνο 5 λεπτά απ’ το χρόνο σας.

Η ανεύρεση συμβατού, μη συγγενή δότη με ασθενή είναι δύσκολη, γι αυτό είναι πολύ σημαντικό να αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των εθελοντών δοτών. Ιδιαίτερα η αύξηση των Ελλήνων εθελοντών δοτών μυελού των οστών είναι απαραίτητη γιατί η κοινή γενετική καταγωγή μεγαλώνει την πιθανότητα συμβατότητας.

Ο Δήμος Αγίας Παρασκευής έχει εντάξει στις δράσεις του τη λειτουργία του Τοπικού Κέντρου Ενημέρωσης και Εγγραφής Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών, στο πλαίσιο  της συνεργασίας του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων Προαγωγής Υγείας – ΕΔΔΥΠΠΥ (μέλος του και ο δήμος μας) με τον Σύλλογο OΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ και την ΚΕΔΕ.

Αν κάποιος θέλει να γίνει εθελοντής δότης αιμοποιητικών κυττάρων/μυελού των οστών αρκεί:

  • Να είναι 18-45 ετών, υγιής
  • Να συμπληρώσει αίτηση εγγραφής και ένα σύντομο ιατρικό ιστορικό
  • Να δώσει δείγμα στοματικού επιχρίσματος (σιέλου)

Το δείγμα αυτό αποστέλλεται σε εξειδικευμένο εργαστήριο για την εξέταση της ιστικής σου ταυτότητας και ανώνυμα, με έναν κωδικό αριθμό, καταχωρείσαι στο Εθνικό και Παγκόσμιο Αρχείο Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών. Σε αυτό το αρχείο βρίσκονται οι ελπίδες των ασθενών που χρειάζονται μεταμόσχευση μυελού των οστών από όλο τον κόσμο. Ο εθελοντής δότης παραμένει καταχωρημένος στο αρχείο και ενεργός μέχρι τα 55α γενέθλιά του.

Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε Εδώ http://www.oramaelpidas.gr/el/home/ (Link Συλλόγου «Όραμα Ελπίδας»)

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: Δημοτικό Ιατρείο Αγ. Παρασκευής, Χειμάρας 22, Τσακός, 15341, Αγία Παρασκευή

ΤΗΛ. ΡΑΝΤΕΒΟΥ : 2106547700. 6977985857 (Δευτέρα έως Παρασκευή 8.30-14.30)

Email: kormpaki@yahoo.griatreio1ap@yahoo.gr

Τηρούνται  όλα τα  πρωτόκολλα υγιεινής και ασφάλειας που απαιτούνται στο πλαίσιο συμμόρφωσης των κανονισμών της Covid-19.