Αυτοψία του Περιφερειάρχη Αττικής σε περιοχές όπου επιχειρούν συνεργεία της Περιφέρειας και στο Δήμο Αγίας Παρασκευής

Σε Δήμους που εξακολουθούν να έχουν προβλήματα λόγω των συνεπειών της κακοκαιρίας, μεταξύ αυτών στην Αγία Παρασκευή και στην Πεντέλη, όπου επιχειρούν ομάδες και μηχανήματα της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας συνδράμοντας το έργο των Δήμων για τη διάνοιξη δρόμων και τον απεγκλωβισμό οχημάτων, πραγματοποιεί αυτοψία από το πρωί σήμερα ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται, κατόπιν σχετικών οδηγιών του κ. Πατούλη, η διευκόλυνση προσβασιμότητας σε νοσοκομεία και δομές Υγείας. Σ΄αυτό το πλαίσιο επισκέφθηκε τόσο το Αναρρωτήριο Πεντέλης ( πρώην ΠΙΚΠΑ) όπου φιλοξενούνται αυτή τη στιγμή 30 παιδιά, όσο και το Γενικό Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης, όπου είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με τη Διοικήτρια Τ. Κατοίκου. Όπως υπογράμμισε ο κ. Πατούλης οι προσπάθειες έχουν εστιαστεί στη διασφάλιση της προσβασιμότητας σε αυτές τις δύο πολύ σημαντικές δομές που παρέχουν κρίσιμες κοινωνικές και ιατρικές υπηρεσίες. Μαζί του ήταν ο Δήμαρχος Πεντέλης Δ. Κεχαγιάς, ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Β. Κόκκαλης ο οποίος συντονίζει το σύνολο των επιχειρήσεων της Περιφέρειας, ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας Γ. Σελίμης και ο Β. Σιώμος, Πρόεδρος του Συνδέσμου για την Προστασία και Ανάπλαση του Πεντελικού (ΣΠΑΠ), που συνδράμει και αυτός από την πλευρά του το έργο των Δήμων και της Περιφέρειας.

Παράλληλα ο κ. Πατούλης επιθεώρησε τις αντίστοιχες επιχειρήσεις εκχιονισμού σε περιοχές που έχουν προβλήματα και στον Δήμο της Αγ. Παρασκευής, συνοδευόμενος από τον Δήμαρχο Β. Ζορμπά, τον Αντιπεριφερειάρχη Μεταφορών Β. Γιαννακόπουλο και τον Περιφερειακό Συντονιστή Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ν. Σταθόπουλο.

«Σύσσωμος ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας παραμένει επί ποδός, συνδράμοντας ενεργά Δήμους και πολίτες, όπου απαιτείται», ανέφερε σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης και πρόσθεσε: «Από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η πρωτοφανής αυτή κακοκαιρία η Περιφέρεια είναι παρούσα, δίπλα στους Δήμους και στους πολίτες, κάνοντας μία τιτάνια προσπάθεια να επιλύονται τα προβλήματα το συντομότερο δυνατό. Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας και πέραν των αρμοδιοτήτων μας, μέχρι την ομαλοποίηση της κατάστασης. Για άλλη μία φορά θέλω να ευχαριστήσω θερμά τους εργαζόμενους μας στην Πολιτική Προστασίας της Περιφέρειας, τους εθελοντές και όλους όσοι συνδράμουν την προσπάθεια μας».

6.379  χιλιάδες τόνους αλατιού και 204 μηχανήματα έργου χρησιμοποιεί η Περιφέρεια για τις ανάγκες Δήμων και πολιτών

Το έργο των Δήμων για τη διάνοιξη δημοτικών δρόμων και τον απεγκλωβισμό οχημάτων, συνεχίζουν να συνδράμουν, με εντατικούς ρυθμούς, ομάδες και συνεργεία της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας, με ειδικά εκχιονιστικά, χωματουργικά και άλλου τύπου μηχανήματα.

Το έργο των συνεργείων της Περιφέρειας βοηθούν και εθελοντές της Επίλεκτης Ομάδας Ειδικών Αποστολών του Αιγάλεω, οι οποίοι συνδράμουν ουσιαστικά.

Ειδικότερα αλάτι ρίχνουν τα συνεργεία της Περιφέρειας  επαναλαμβανόμενα και  σε  όλους τους περιφερειακούς δρόμους, προκειμένου να παραμένουν ανοικτοί και προσβάσιμοι, ενώ έμφαση δίνεται στη διάνοιξη δρόμων που οδηγούν σε Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας, σε εμβολιαστικά  Κέντρα αλλά και σε δημόσιους φορείς (Υπουργεία, αστυνομικά τμήματα κλπ), προκειμένου να διευκολυνθεί η εξυπηρέτηση των πολιτών.

Επισημαίνεται πως για την αντιμετώπιση της συγκεκριμένης κακοκαιρίας η Περιφέρεια Αττικής χρησιμοποίησε και συνεχίζει να χρησιμοποιεί συνολικά ποσότητα 6.379 τόνων αντιπαγετικού άλατος. Παράλληλα για τη διάνοιξη των κεντρικών οδικών αξόνων αρμοδιότητάς της αλλά και τη συνδρομή σε Δήμους για τη διάνοιξη δημοτικών δρόμων και απεγκλωβισμού πολιτών και οχημάτων, επιχειρούν από την περασμένη Δευτέρα 204 μηχανήματα έργου.

Επισημαίνεται πως χρησιμοποιήθηκαν επίσης 2 οχήματα ειδικού τύπου 4Χ4 με ερπύστριες, τα οποία ήταν χορηγία ιδιωτικής εταιρείας, με στόχο να δοκιμαστούν οι δυνατότητές τους σε δύσκολες συνθήκες και να αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητά τους.

50 εκχιονιστικά και 1.400 τόνοι αλάτι σε Δήμους της Αττικής-Διευκόλυνση προσβασιμότητας και σε 24 κρίσιμους φορείς από την Περιφέρεια

Επιπλέον συνολικά διατέθηκαν 50 εκχιονιστικά μηχανήματα σε 21 Δήμους της Αττικής, ενώ μέχρι στιγμής έχουν διανεμηθεί 1.400 τόνοι αντιπαγετικού άλατος σε 27 Δήμους της Αττικής, για την κάλυψη των αναγκών τους. Το αλάτι παρέλαβαν οι Δήμοι με ίδια μέσα από την κεντρική αποθήκη του Καπανδριτίου είτε το παρέλαβαν από τις θέσεις προσωρινής αποθήκευσης στο Badminton, στο ΟΑΚΑ, στο Σχιστό, στην Νέα Μάκρη και στο ΚΤΕΟ Μάνδρας.

Επίσης τα συνεργεία της Περιφέρειας συνέδραμαν 24 φορείς με αποχιονισμό των εισόδων – εξόδων τους αλλά και των κυριότερων εγκαταστάσεών τους και ειδικότερα 10 Νοσοκομεία, 8 εγκαταστάσεις στρατού και σωμάτων ασφαλείας, 3 Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, 1 Υπουργείο, την ΕΥΔΑΠ και 1 ξενοδοχείο. Μεταξύ αυτών ήταν τα νοσοκομεία Ασκληπιείο Βούλας, Σωτηρία, ΚΑΤ, Aμαλία Φλέμινγκ, Σισμανόγλειο, Ψυχιατρικό Παίδων, Θριάσιο, 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, Γ. Γεννηματάς, το ΕΚΑΒ, 8 Εγκαταστάσεις στρατού και σωμάτων ασφαλείας, Σχολές Αστυνομίας & Άμεση Δράση (Μεσογείων), Αποθήκες καυσίμων Τροχαίας και Στρατού, Στρατόπεδο Σακέτα, Εγκαταστάσεις των ΜΑΤ στο Γουδί, το Ελικοδρόμιο στον Μαραθώνα, 3 Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, την Ιατρική Σχολή Αθηνών, Υπουργεία και τον Δημόκριτο.

Τέλος όλες τις τελευταίες μέρες γίνονται εργώδεις προσπάθειες από την Περιφέρεια σε συνεργασία με την Τροχαία για την απομάκρυνση οχημάτων που είχαν εγκαταλειφθεί από τους οδηγούς τους σε διάφορα σημεία επί της Λεωφόρου Μεσογείων και δυσκόλευαν τις επιχειρήσεις των εκχιονιστικών μηχανημάτων.