“Nέα Αρχή” Τοποθέτηση στο Δ.Σ. στις 28/1 για την κακοκαιρία «Ελπίδα»

Η  ‘ΧΑΡΙΣΤΙΚΗ ΒΟΛΗ’
Στην χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την διαχείριση της κακοκαιρίας, αναδείχτηκαν οι τεράστιες ευθύνες της δημοτικής αρχής, η οποία για ακόμη μία φορά, βρέθηκε απροετοίμαστη και ασυντόνιστη απέναντι σε μια κατάσταση η οποία  ήταν  αναμφισβήτητα δύσκολη, ωστόσο ήταν αναμενόμενη.
Βέβαια  τα «σημάδια» της αποτυχίας και της ανοργανωσιάς,  μετά  τις επιδόσεις στην διαχείριση  της «Μήδειας» υπήρχαν… Υπήρχε όμως και η σχετική εμπειρία για τις αδυναμίες,  τις αστοχίες και τις παθογένειες του κακού συντονισμού.
Τότε δεν άκουσαν κανέναν. Δεν άκουσαν τις προτάσεις μας ούτε για την διαπαραταξιακή επιτροπή, δεν έκαναν απολύτως τίποτε. Εναπόθεσαν τα πάντα στην τύχη και στην ελπίδα ότι δεν θα ξαναγίνει το κακό.
Η  χιονοθύελλα  «Ελπίδα» όμως ήταν συνεπής στο ραντεβού της και τους αποκαθήλωσε, τους άφησε γυμνούς στην ανεπάρκειά τους. Την πλήρωσαν όμως οι δημότες.
Συνήθως κατά τον δήμαρχο φταίνε πάντα οι άλλοι,  οι κακοί οδηγοί,  οι ασυνείδητοι δημότες, ο κακός καιρός, ο ΔΕΔΔΗΕ,  η αντιπολίτευση που δεν τέθηκε στις υπηρεσίες του!!! 
Με εκατοντάδες αγανακτισμένους δημότες να τον βρίζουν και να τον εγκαλούν και όλη την αντιπολίτευση να του επισημαίνει τις ευθύνες του, δεν αισθάνθηκε την ανάγκη να ζητήσει μία  απλή συγνώμη. Και το ψέλλισε στο τέλος όταν αναδείχτηκε το μέγεθος της  ευθύνης  και της ανεπάρκειάς του.
Ο μεγάλος υπεύθυνος σε αυτή την αποτυχημένη διαχείριση κρίσης, όπως όλοι το λένε, ήταν ο ίδιος ο δήμαρχος.
Αυτό που ανέδειξε με ερώτημά του και με την τοποθέτησή του ο επικεφαλής της Νέας Αρχής για την Αγία Παρασκευή Γιώργος Οικονόμου στην χθεσινή συνεδρίαση ήταν ότι ο δήμαρχος δεν συγκάλεσε το Τ.Ε.Σ.Ο.Π.Π. δηλαδή το Τοπικό Επιχειρησιακό Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας και δεν εφάρμοσε ένα επιχειρησιακό σχέδιο πολιτικής προστασίας όπως επιβάλλεται από το Νόμο 4662/2020.Του ζητήθηκαν μάλιστα και τα πρακτικά.Στην αρχή δεν απάντησε,  με τον γνωστό τρόπο,  λέγοντας ότι “θα απαντάω σε όποιες ερωτήσεις θέλω”. Στην συνέχεια όμως παραδέχτηκε ότι δεν συγκάλεσε τίποτε,  ότι δεν υπάρχουν πρακτικά, δεν υπάρχουν κείμενα, ούτε επιχειρησιακά σχέδια, γιατί απεχθάνεται τα έγγραφα και τις συσκέψεις και ότι είναι άνθρωπος της δράσης και των προφορικών εντολών.   Θαυμάστε τον!!!Απέτυχε παταγωδώς, δεν εφάρμοσε τον νόμο και έχει το θράσος να εκδίδει ανακοίνωση ότι θα συμπαρασταθεί  ο Δήμος στις αγωγές που θα κάνουν οι δημότες για τις ζημιές από τις διακοπές του ρεύματος. Για τις αγωγές που ενδεχομένως γίνουν κατά του Δήμου και του ίδιου δεν μας είπε όμως τι θα κάνει. Τραγικός και φοβισμένος, προσπαθεί απεγνωσμένα να στρέψει  τις ευθύνες προς μία κατεύθυνση, εξαιρώντας τον εαυτό του. Στην ερώτηση αν τακτοποίησε τις υποχρεώσεις του Δήμου σχετικά με το περσινό έγγραφο του ΔΕΔΔΗΕ, φυσικά δεν απάντησε.
Αποδείχθηκε επομένως ότι παραβιάστηκε ο νόμος, δεν υπήρχε  επιχειρησιακός σχεδιασμός,  καθώς και συγκροτημένος μηχανισμός για  να  διαχειριστεί ανθρώπινο δυναμικό, υλικά και μέσα, ώστε να ανταπεξέλθει σε μια σοβαρή κρίση. Δεν υπήρχαν ούτε τα μέσα (έτρεχε την τελευταία στιγμή και κατόπιν εορτής για να μισθώσει μηχανήματα), ούτε εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό, με την ανάλογη εκπαίδευση και ετοιμότητα προκειμένου να ανταποκριθεί στα γεγονότα γιατί οι “πελατειακές σχέσεις” τον οδήγησαν σε προσλήψεις που δεν ικανοποιούν τις ανάγκες της Πολιτικής Προστασίας, όπως του ζητούσε η αρμόδια Διεύθυνση. Ούτε σε αυτό απάντησε…Με τις διακοπές ρεύματος (που  η ευθύνη αναζητείται σε πολλά επίπεδα) σε πολλές περιοχές του Δήμου μας,  οι δημότες έμειναν εκτεθειμένοι στο ψύχος και  αφέθηκαν στην τύχη τους, χωρίς ενημέρωση, χωρίς συμπαράσταση,  εναποθέτοντας τις ελπίδες τους σε άλλους φορείς, σε γνωστούς και φίλους.
Η εκκωφαντική αποτυχία, σε όλους τους τομείς έχει καιρό τώρα προκαλέσει την   αποδόμηση  της  δημοτικής  αρχής  και ιδιαίτερα του δημάρχου.  Η κακοκαιρία «Ελπίδα»  έδωσε την «χαριστική βολή».
Ο  μύθος ότι έχουμε έναν “μη επικοινωνιακό” αλλά “έμπειρο και δραστήριο” δήμαρχο κατέρρευσε  . Οι πολλές φτηνές δικαιολογίες, οι γνωστές απρέπειες και ειρωνείες προς την αντιπολίτευση, για «λάδια και τηγανίτες» και οι χθεσινές αναφορές για «προπαγανδιστές και λαϊκιστές» δεν τον σώζουν,  αλλά προκαλούν την οργή και προσβάλλουν το κοινό αίσθημα. Και δεν ακούσαμε ούτε μία λέξη για την πρότασή μας, να προβάλλουμε την ανάγκη υπογειοποίησης του ηλεκτρικού δικτύου της πόλης μας και την εντάξουμε στο πενταετές πρόγραμμα του ΔΕΔΔΗΕ, όπως έκαναν ήδη άλλοι δήμοι.
Αν όμως σε λίγο τα ξεχάσουμε όλα, αδιαφορήσουμε  και μείνουμε απαθείς, στην επόμενη κρίση πάλι τα ίδια θα λέμε… γιατί πάλι τα ίδια θα κάνουν.
Οι δημότες πλέον είναι αποφασισμένοι να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. Να απαλλαγούν από το χθες.Να κάνουν μία ΝΕΑ ΑΡΧΗ για την πόλη μας. 

«…Εκείνοι, ους έταξεν ο νόμος φύλακας και κοσμήτορας της ιδανικής ταύτης πολιτείας, …οι δήμαρχοι, οι νομάρχαι, μετεποίησαν εαυτούς εις μαστιγοφόρους τυράννους του λαού. Το διέπειν  την εξουσίαν δεν είναι πλέον λειτουργία, αλλά προσοδοφόρον επάγγελμα. Και πάντες οι τρόποι κρίνονται χρηστοί προς εκπόρθησιν ή προς διατήρησιν του πολυτίμου τούτου λαφύρου. «Δος μοι και σοι δίδω», «παρανόμησον και παρανομώ» ιδού τα ιερά συνθήματα, άτινα διασταυρούνται σήμερον εν τη χώρα, εν ή άλλοτε εγράφη δι αίματος εις οιωνός άριστος αμύνεσθαι περί πάτρης…»

Αναστάσιος Βυζάντιος    Εφημερίδα «Νέα Ημέρα» 1870