Σε κόντρα εργαζόμενοι Καθαριότητας και Δήμαρχος για τις υπερωρίες – Ποιες οι προϋποθέσεις των εργαζομένων

Σε έντονη διένεξη, όπως φαίνεται από τις ανακοινώσεις του Σωματείου Εργατοτεχνιτών της Υπηρεσίας Καθαριότητας (ΣΕΡΔΑΠ), βρίσκονται ο Δήμαρχος Βασίλης Ζορμπάς και οι εργαζόμενοι. Γεγονός που διαπίστωσαν οι κάτοικοι της Αγίας Παρασκευής το Σαββατοκύριακο των Απόκρεων, όταν τα σκουπίδια παρέμειναν στους κάδους σχεδόν σε όλη την πόλη. Αιτία η καθυστέρηση της καταβολής των δεδουλευμένων υπερωριών, κυρίως στους ΙΔΟΧ. Το Σωματείο αναφέρεται σε πρόθεση του Δημάρχου να γίνονται τα δρομολόγια της Καθαριότητας τις ώρες της ημέρας και δει από τις 9πμ, στην άποψη του κ. Ζορμπά ότι το σωματείο έχει σκοπό “να εναντιωθεί στον ίδιο και στην κα. Δάβαρη, με απώτερο αποτέλεσμα την αποπομπή τους” και στην αναφορά του σε “καλοπληρωμένους εργαζόμενους“, κλπ.

Ακολουθούν η πρώτη ανακοίνωση του ΣΕΡΔΑΠ καθώς και η επιστολή τους προς το Δήμαρχο κ. Ζορμπά που αναφέρει τις προϋποθέσεις που πρέπει να ισχύσουν, ώστε να λήξει η αποχή τους από την υπερωριακή εργασία.

///////

Η ανακοίνωση του ΣΕΡΔΑΠ αναλυτικά (9/3/2022)

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΤ/ΤΕΧΝΙΤΩΝ

ΥΠΗΡ. ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ

ΔΗΜΟΥ ΑΓ.ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

Προς ενημέρωση φορέων, παρατάξεων και δημοτών του Δήμου Αγίας Παρασκευής. Αναφέρουμε τα παρακάτω, πραγματικά γεγονότα. Οι υπάλληλοι ΙΔΟΧ της Υπηρεσίας Καθαριότητας δεν έχουν πληρωθεί για την υπερωριακή εργασία που παρείχαν, για τους μήνες 1ο/2021, 2ο/2021, 4ο/2021, 5ο/2021, 11ο/2021, 12ο/2021 και 1ο/2022. Όσον αφορά τον 11ο και 12ο, υπήρχε ένα κώλυμα, το οποίο υποτίθεται ότι είχε αποκατασταθεί, είχαν προωθηθεί οι καταστάσεις στην Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου.

Μετά από επικοινωνία με τη Διευθύντρια της Οικονομικής Υπηρεσίας, προκειμένου να μας ενημερώσει για τις αμοιβές του Προσωπικού. Καμία απάντηση δεν δόθηκε, αντιθέτως εντόνως διαμαρτυρήθηκε ότι δεν έχει καμία υποχρέωση να ενημερώνει για το τι πρόκειται να πληρωθεί, ότι ξοδεύουμε άσκοπα το χρόνο της Υπηρεσίας καθώς η μόνη προτεραιότητα στις 13/03 είναι η τακτική μισθοδοσία και κάποια στιγμή εντός του έτους θα πληρωθούν, δεν χάνονται.

Μετά από τα ανωτέρω συνήλθε Έκτακτη Γενική Συνέλευση του Σωματείου Εργατοτεχνιτών Καθαριότητας Δήμου Αγίας Παρασκευής με θέμα τις πληρωμές του προσωπικού. Επειδή είναι αδικαιολόγητη όλη αυτή η καθυστέρηση πληρωμών αλλά και μη αποδεκτή η στάση της Οικονομικής προς το Προσωπικό της Υπηρεσίας Καθαριότητας, καθώς επίσης και οι συνάδελφοι δεν επιθυμούν πλέον να εργάζονται υπερωριακώς, χωρίς να γνωρίζουν ποτέ θα πληρωθούν τα δεδουλευμένα τους. Ως εκ τούτου το προσωπικό αποφάσισε ομόφωνα, πάρα μια ψήφο, ότι δεν επιθυμούμε να εργαστούμε υπερωριακά και θα απέχουμε από την υπερωριακή εργασία, από αυτό το Σαββατοκύριακο, 05/03 – 06/03.

Με πρωτοβουλία του ΔΣ του Σωματείου μας, πραγματοποιήθηκε δρομολόγιο απορριμματοφόρου την Κυριακή 06/03/2022, το οποίο εξυπηρέτησε ευαίσθητα σημεία όπως Εκκλησίες, Γηροκομεία, παιδικές χαρές, πλατείες- βυθιζόμενους, καθώς και την λαϊκή αγορά της Καθαράς Δευτέρας. Στη συνέχεια αφού ενημερώσαμε τη Δημοτική Αρχή, σχετικά με τα παραπάνω και ενώ είναι σαφείς οι λόγοι για τους οποίους οδηγηθήκαμε στην αποχή της υπερωριακής εργασίας, οι οποίοι είναι: η αδικαιολόγητη καθυστέρηση πληρωμών των ΙΔΟΧ, καθώς και η αδιάλλακτη στάση των συναδέλφων της Οικονομικής, αναμέναμε κάποια απάντηση στα δίκαια αιτήματα μας.

Αντ΄αυτού την Τρίτη 08/03/2022 ο κ. Δήμαρχος έκανε τις εξής δηλώσεις, με χαρακτήρα τόσο επίπληξης, όσο και συμμόρφωσης προς το προσωπικό και αποχώρησε από το αμαξοστάσιο αμέσως, αρνούμενος να συμμετέχει σε οποιονδήποτε διάλογο με τους εργαζόμενους:

  1. «H υπηρεσία της Καθαριότητας λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο, ανάλογη είναι και η υποχρέωση των εργαζομένων, επίσης ότι εμείς οι εργαζόμενοι είμαστε καλοπληρωμένοι, ότι στοιχίζουμε στον Δήμο 3,5 εκ ευρώ το χρόνο, ότι τελικά αν είχε καταφύγει σε Ιδιωτική εταιρεία, θα πλήρωνε ακριβώς τα μισά και πλέον θα σκεφτεί σοβαρά την ιδιωτικοποίηση της Καθαριότητας».
  2. Επιπλέον μας ενημέρωσε ότι επειδή η εργασία, κατά τις νυχτερινές ώρες, βλάπτει σοβαρά την υγεία, σταδιακά θα αλλάξει τη λειτουργία της υπηρεσίας έτσι ώστε εκτός από ένα ή δύο προγράμματα των απορριμματοφόρων – ανακυκλώσεων, όλα τα άλλα θα εργάζονται πρωινές ώρες με έναρξη βάρδιας 9:00πμ, προκειμένου να μας βλέπουν και οι δημότες και να είναι εμφανής η εργασία μας.
  3. Τέλος ανέφερε ότι το ΔΣ του ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΡΓΑΤ/ΤΩΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ ΔΗΜΟΥ ΑΓ.ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ, έχει ως σκοπιμότητα να εναντιωθεί στον ίδιο και στην κα. Δάβαρη, με απώτερο αποτέλεσμα την αποπομπή τους. Αυτός είναι και ο κύριος λόγος, σύμφωνα με τον κ. Δήμαρχο, που ξεσηκώσαμε 45 άτομα ΙΔΟΧ να διεκδικήσουν τα δεδουλευμένα τους. Ως εκ τούτου δήλωσε ότι θα σκεφτεί πολύ, πριν δώσει την συγκατάθεση του, ξανά, ότι χρειάζεται τους παρόντες 45 υπαλλήλους ΙΔΟΧ της Υπηρεσίας.

Επί του παρόντος, μιας και δεν μας δόθηκε η ευκαιρία εχθές το πρωί, ούτε να προβούμε σε διάλογο, ούτε να ενημερωθούμε για τα αιτήματα μας, θέτουμε τα εξής ερωτήματα στη Δημοτική Αρχή:

  1. Καθώς ενημερωθήκαμε ότι εκ περιτροπής και παρανόμως, εργαστηκαν υπάλληλοι ΙΔΟΧ υπερωριακά τον 1ο/2021, διότι δεν προβλεπόταν, επίσης ενημερωθήκαμε ότι θα λάβουν τις υπερωρίες μηνών 2ου, 4ου, 5ου/2021 με σημαντική καθυστέρηση.
  2. Πότε τελικά θα προωθηθούν οι παρακάτω καταστάσεις πληρωμής 11ος υπερωρίες ΙΔΟΧ, 12ος υπερωρίες νυχτερινά ΜΟΝΙΜΟΙ, ΙΔΑΧ, ΙΔΟΧ, 1ος/2022 υπερωρίες νυχτερινά ΜΟΝΙΜΟΙ, ΙΔΑΧ, ΙΔΟΧ; Εσεις κ. Δήμαρχε έχετε ενημέρωση; Διότι εμείς είτε δια ζώσης είτε τηλεφωνικώς, κάποιοι θεωρούν ότι, δεν έχουμε ούτε το δικαίωμα της ερώτησης.
  3. Χρησιμοποιώντας ακριβώς τα λόγια της Διευθύντριας της Οικονομικής, ότι δεν έχει υποχρέωση να λογοδοτήσει σε κανέναν για το τι προωθείται προς πληρωμή και τι όχι, ότι δεν την αφορά αν η υπηρεσία Καθαριότητας προωθεί τις καταστάσεις των εργαζομένων στα αρμόδια τμήματα, την πρώτη εβδομάδα κάθε μήνα, μετά απο μεγάλη προσπάθεια προκειμένου να πληρωνόμαστε με μια τακτική ροή, τέλος την απασχολούμε και σπαταλάμε το χρόνο της εργασίας της, παρότι εκπρόσωπος του Σωματείου επικοινώνησε με το τμήμα ακριβώς μία φορά μηνιαίως για περίπου ενάμιση λεπτό. Καθώς, λοιπόν, εμείς ως εργαζόμενοι με Δημοσιουπαλληλικη ιδιότητα ελεγχόμαστε καθημερινώς για τις υπηρεσίες που παρέχουμε απο τους επόπτες μας και λογοδοτούμε, σε περίπτωση που δεν ήταν εφικτό να διεκπαιραιώσουμε κάτι από το πρόγραμμά μας, γεννάται δίκαιο και εύλογο ερώτημα μας, πως ειναι δυνατόν οι συνάδελφοι της Οικονομικής Υπηρεσίας του Δήμου να μην έχουν ανάλογη υποχρεώση να λογοδοτούν όσον αφορά την άσκηση των καθηκόντων τους. Επίσης σχετική ειναι η ερώτηση προς την Δημοτική Αρχή, καθότι υπάρχει αυτή η αδιάλλακτη στάση της Οικονομικής τα τελευταία δυομιση χρόνια, ποιες είναι οι ενέργειες του Δημάρχου; Ποια συστήματα ελέγχου και διαφάνειας, έχει θέσει σε εφαρμογή προκειμένου να ελέγχει τη ροή των διεκπαιραιωμένων εργασιών της Οικονομικής και σε ποιο βάθος χρόνου διεκπαιραιώνονται αυτές».
Photo: aftodioikisi

Η επιστολή του σωματείου προς το Δήμαρχο (10-3-2022), όπου αναφέρονται οι προϋποθέσεις:

Προς ενημέρωση σχετικά με τα τελευταία γεγονότα επιβεβαιώνουμε ότι παραλάβαμε σήμερα (σ.σ. 10 Μαρτίου) καταστάσεις πληρωμών για τα εξής: ΥΠΕΡΩΡΙΕΣ 11ος/2021 ΙΔΟΧ ΥΠΕΡΩΡΙΕΣ 12ος/2021 ΜΟΝΙΜΟΙ ΙΔΑΧ ΙΔΟΧ ΝΥΧΤΕΡΙΝΑ 1ος/2022 ΜΟΝΙΜΟΙ ΙΔΑΧ ΙΔΟΧ. Παραμένουν σε εκκρεμότητα τα νυχτερινά 12ος/2021, τα οποία αναμένουμε.

Έχοντας πλήρη επίγνωση των υποχρεώσεών μας, αλλά και των αναφαίρετων και απαράγραπτων δικαιωμάτων μας, ασκούμε τα καθήκοντά μας στην Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου με ευσυνειδησία και αδιαλείπτως, πολλά χρόνια τώρα, παρότι οι συνθήκες του χώρου εργασίας μας, αμαξοστασίου, είναι άκρως επικίνδυνες για την υγεία και την ασφάλειά μας.

Γεγονότα τα οποία αποδείξαμε και εν μέσω πανδημίας, μέσω πρόσφατης κακοκαιρίας και χωρίς, πολλές φορές, τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας, συνεχίσαμε να εκτελούμε τα καθήκοντά μας, ανελλιπώς. Δυστυχώς, μετά από τα τελευταία γεγονότα, τα οποία είναι ευρέως γνωστά, την επτάμηνη καθυστέρηση υπερωριών ΙΔΟΧ και την αδιάλλακτη στάση της Οικονομικής Υπηρεσίας, απείχαμε από την υπερωριακή εργασία. Υπαίτιοι για την κατάσταση αυτή δεν μπορεί να είναι οι άνθρωποι οι οποίοι εργάζονται με δύσκολες και ακραίες καιρικές συνθήκες και πολλές φορές υπερβάλλουν εαυτούς προκειμένου να φέρουν εις πέρας όλες τις εργασίες του τμήματος.

Για τον λόγο αυτόν δεν θα δεχτούμε καμία τιμωρητική, εκδικητική συμπεριφορά από τη δημοτική αρχή, σύμφωνα με τις οδηγίες που δόθηκαν στη Διεύθυνση του Τμήματος, αλλάζοντας καθολικά την οργάνωση και τη λειτουργία της Υπηρεσίας, με απώτερο σκοπό να πλήξει το προσωπικό. Οι οδηγίες που δόθηκαν για πρωινά δρομολόγια απορριμματοφόρων, σαρώθρων κ.λπ., δεν δύναται να εφαρμοστούν σε ένα οδικό δίκτυο όπως είναι αυτό της Αγ. Παρασκευής. Καταρχάς θα δημιουργηθεί μεγάλη κυκλοφοριακή συμφόρηση κατά τις πρωινές ώρες, με αποτέλεσμα βέβαια να μην μπορούν να εκτελεστούν τα προγράμματα ορθά, το οποίο θα οδηγήσει τη πόλη σε αδιέξοδο στο άμεσο μέλλον. Τυπικά, αλλά και ουσιαστικά, οι αλλαγές στη λειτουργία της Υπηρεσίας, με πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής, βάσει της πολύχρονης εμπειρίας μας, είναι μη εφαρμόσιμες διότι δεν θα διεκπεραιώνονται οι εργασίες λόγω ανασταλτικών παραγόντων και ανυπέρβλητων δυσκολιών.

Καλή τη πίστη, λοιπόν, καθώς οι παραπάνω πληρωμές δεν έχουν αναρτηθεί στο “Διαύγεια”, και έχει επαναληφθεί στο κοντινό παρελθόν να υπογράψουμε καταστάσεις, αλλά τελικά να μην τις εισπράξουμε, δείχνουμε την παρούσα ανοχή με γνώμονα πάντα το καθήκον μας και θα συμφωνήσουμε να παύσουμε την αποχή μας από την υπερωριακή εργασία, εφόσον ισχύσουν οι παρακάτω προϋποθέσεις:

  • Η δημοτική αρχή θα λάβει τέτοια δραστικά μέτρα έτσι ώστε να πληρωνόμαστε από την Οικονομική στο δίμηνο, το πολύ έως δυόμιση μήνες, τις υπερωρίες και τα νυχτερινά μας, όλο το προσωπικό.
  • Δεν δεχόμαστε καμία τιμωρητική – εκδικητική συμπεριφορά προς το προσωπικό της Καθαριότητας, καμία αλλαγή στα δρομολόγια και στα προγράμματα της Υπηρεσίας. Η δομή, η οργάνωση και η λειτουργία της Υπηρεσίας δεν θα έχουν καμία αλλαγή από την ερχόμενη Δευτέρα.
  • Οι υπάλληλοι ΙΔΟΧ της Υπηρεσίας καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Αιτούμαστε, λοιπόν, από τη δημοτική αρχή, αντίστοιχα, να συναινεί υπέρ αυτών, όποτε χρειαστεί.

Τέλος, παρακαλούμε τη δημοτική αρχή όπως λάβει σοβαρά υπόψιν όλα τα παραπάνω, καθώς και να μας απαντήσει εγγράφως άμεσα, δεσμευόμενη σχετικά με τις τρεις προϋποθέσεις που θέσαμε, προκειμένου να προβούμε σε παύση της αποχής μας από την υπερωριακή εργασία από αύριο. Εν όψει του Σαββατοκύριακου παρακαλούμε όπως απαντήσετε άμεσα προκειμένου να ενημερώσουμε κι εμείς τη Διεύθυνση της Υπηρεσίας μας.