Ποιοι είναι πρώτοι στη λίστα για την τέταρτη δόση εμβολίου – Πότε έρχεται

Η συζήτηση για τη χορήγηση της τέταρτης δόσης εμβολίου έχει ήδη ξεκινήσει. Είναι ένα από τα θέματα που εξετάζονται στην Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, η οποία έχει ήδη καθορίσει ένα πρώτο πλαίσιο για τη χορήγησή της. Πρώτοι στη λίστα βρίσκονται τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, που έχουν περισσότερες πιθανότητες νόσησης.Remaining Time-0:00FullscreenMute

Οι αποφάσεις για τη χορήγηση της δεύτερης επαναληπτικής δόσης δεν έχουν ληφθεί, οι πληροφορίες όμως λένε πως δεν θα αργήσουν, δεδομένου πως οι μεταλλάξεις επιμένουν, ο αριθμός των νέων διαγνώσεων παραμένει υψηλός, ενώ ο δρόμος για την τέταρτη δόση έχει ανοίξει σε άλλες χώρες.

Και ο ισχυρός άνδρας της Pfizer,Αλμπερτ Μπουρλά τόνισε πως η τέταρτη δ΄δση του εμβολίου κατα του κορονοιού είνια απαραίτητη για τους περισσότερους.

Όπως εξήγησε η ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου κατά τη χθεσινή ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας για την πορεία της εμβολιαστικής κάλυψης, μεταξύ των θεμάτων που μελετώνται είναι η ενδεχόμενη χορήγηση τέταρτης δόσης προληπτικά σε άτομα μεγάλης ηλικίας.

Η συζήτηση δεν αφορά στα άτομα του γενικού πληθυσμού, αλλά άτομα μεγάλης ηλικίας με αυξημένο κίνδυνο νόσησης, καθώς υπάρχει η γήρανση και του ανοσοποιητικού συστήματος, η ανοσογήρανση.

“Ήδη χώρες όπως η Σουηδία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γερμανία, παρά την ομολογία τους ότι τα στοιχεία τα επιστημονικά δεν είναι επαρκή, έχουν τοποθετηθεί θετικά για τον εμβολιασμό, ενώ η Σκωτία θα είναι η πρώτη που έχει αναγγείλει τη χορήγηση της 4ης δόσης ή της 2ης επαναληπτικής μέσα στον επόμενο μήνα” είπε.

Το σκεπτικό πίσω από την τέταρτη δόση

Η τέταρτη δόση σε ηλικιωμένα άτομα, ομάδα που κατά προτεραιοποίηση εμβολιάστηκε πρώτη, αλλά και σε ευάλωτα άτομα σε δομές μπορεί να κάνει τη διαφορά όπως συζητείται.

Το θέμα της ηλικίας πρέπει επίσης να καθοριστεί. Η Σουηδία προτείνει τον εμβολιασμό άνω των 80 ετών, η Γερμανία άνω των 70, η Αγγλία άνω των 75.

Τα επόμενα βήματα

Άλλα θέματα που αυτή τη στιγμή μελετώνται από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών είναι η αξιολόγηση δεδομένων για τη χορήγηση τρίτης δόσης σε παιδιά και εφήβους με αυξημένο κίνδυνο, αλλά και η μεταβολή του μεσοδιαστήματος των βασικών δόσεων εμβολιασμού με στοιχεία που συνηγορούν υπέρ της βελτίωσης της ανοσογονικότητας και της ασφάλειας των εμβολίων.

Πηγή; thetoc.gr/