Κολυμπώντας, πνιγόμαστε στα … ανύπαρκτα νερά του κολυμβητηρίου

Γράφει η Λένα Μαρκή

Για αναμόρφωση του προϋπολογισμού ξεκίνησε η συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο, στην αποπεράτωση του κολυμβητηρίου επικεντρώθηκε. Το σίγουρο είναι πως ΟΛΟΙ το θέλουν το κολυμβητήριο, το επίσης σίγουρο είναι ότι με την λογική που κινείται το Δ.Σ. δεν πρόκειται ποτέ να ολοκληρωθεί. Γιατί αντί να υπάρξει μια κοινή προσπάθεια από όλες τις παρατάξεις, ακολουθείται η τακτική «να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα», γιατί ο καθένας θέλει να καρπωθεί τις δάφνες της αποπεράτωσης για πάρτη του.

Η ουσία είναι ότι μετά από πολλούς σκοπέλους (αντιδράσεις περίοικων, εξεύρεση χρημάτων) και προτάσεις (κλειστό, ανοικτό) η μόνη λύση που διαφαίνεται για την ολοκλήρωσή του είναι αυτή που επιχειρεί η δημοτική Αρχή Ζορμπά, δηλαδή με την εφαρμογή του νόμου περί αποπεράτωσης αυθαιρέτων. Για τη διαδικασία αυτή η δημοτική Αρχή χρησιμοποιεί Σύμβουλο για να βοηθήσει την Τεχνική Υπηρεσία στην υπογραφή των απαραίτητων μελετών, το συνολικό κόστος των οποίων ανέρχεται στις 50.000€, σαφώς μικρότερο του 1,2 εκατομμυρίου ευρώ  που ζητούσε από την Περιφέρεια η προηγούμενη δημοτική Αρχή. Επιδιώκει δε να λάβει την απαραίτητη χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ο Δήμαρχος κ. Βασίλης Ζορμπάς δήλωσε αποφασισμένος να προχωρήσει το κολυμβητήριο παρά τις όποιες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης. Τόνισε δε ότι τον κόσμο τον ενδιαφέρει να αποκατασταθεί το υπάρχον κουφάρι και όχι το πως θα λειτουργήσει. Απέδωσε τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης στο άγχος τους για τις εκλογές, γιατί, όπως είπε, η σκέψη τους είναι πως όποιος ξεκινήσει το έργο θα πάρει και ψήφους.

Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης ήταν του στυλ «τι κολυμβητήριο θέλουμε» (!!!), «το θέλουμε το κολυμβητήριο» αλλά «είμαστε κατά της ασυδοσίας και της αυθαιρεσίας», ποιες θα είναι οι διαστάσεις, ανοικτό ή κλειστό, ο δήμαρχος φέρνει μελέτες που δεν είναι μελέτες (!). Ακούσαμε για διαστάσεις κολυμβητηρίου ψηφισμένες από το Δ.Σ. 50Χ25μ. αλλά και για ψηφισμένη μελέτη βιωσιμότητας πισίνας 33Χ25μ..

Ο κ. Σταθόπουλος προσπαθώντας να μετριάσει την εικόνα του 1,2 εκ. ευρώ που ζητούσε από την Περιφέρεια για τη μελέτη, είπε ότι οι μελέτες παίρνουν και εκπτώσεις 40-50% και στη συνέχεια το έφτασε στο 80% (!!!). Και πάλι όμως οι 50-60.000€ είναι σαφώς άκρως μικρότερες από τις 240.000€ (με τυχόν 80% έκπτωση).

Ξεκάθαρα υπέρ του κολυμβητηρίου δήλωσε ο κ. Γιάννης Μυλωνάκης και μάλιστα αναφέρθηκε σε πρόσφατο άρθρο του όπου το υποστηρίζει. Χρέωσε δε στον Δήμαρχο ότι προσπαθεί «να αλλάξει την ατζέντα» επειδή είναι «άφαντος» και δεν έχει γίνει τίποτα στην καθημερινότητα των πολιτών, βάζοντας το θέμα του κολυμβητηρίου.

Στην αναφορά που έγινε για τα 3,5 εκ. ευρώ που χάθηκαν τα παρελθόντα έτη, την απάντηση έδωσε αρχικά ο κ. Κώστας Κρητικίδης. Τα 3,5 εκ.,  είπε, τα είχε βάλει ο Βενιζέλος που ήταν υπουργός Αθλητισμού & Πολιτισμού και είχε εντάξει μάλιστα το κολυμβητήριο στα ολυμπιακά έργα. Το 2007 δημοπρατήθηκε το έργο, αλλά λόγω των ενστάσεων των συμμετεχόντων έληξε η θητεία της Διοίκησης Γιαννακόπουλου, ανέλαβε ο Βασίλης Ζορμπάς και με απόφαση του Δ.Σ. το 2013 ακύρωσε το διαγωνισμό, όπως συμπλήρωσε ο κ. Μυλωνάκης.

Πρόταση του κ. Μυλωνάκη είναι να γίνει μελέτη βιωσιμότητας για την 50αρα πισίνα που επιθυμεί ο Δήμαρχος, ώστε να ελεγχθεί το ετήσιο κόστος και το αν μπορεί να το συντηρήσει ο δήμος.

Για επαναλαμβανόμενες αφηγήσεις που έχουν γίνει απελπιστικά κουραστικές μίλησε ο κ. Ανδρέας Γκιζιώτης, από όσους ήταν, είναι ή νομίζουν ότι θα είναι δήμαρχοι. Πριν 30 χρόνια ξεκίνησε η δημιουργία ενός δαπανηρού κλειστού κολυμβητηρίου χωρίς μελέτη βιωσιμότητας και χωρίς τις απαραίτητες προϋποθέσεις. Πρότεινε να γίνει συνάντηση των παρατάξεων με στοιχεία και με έναν τεχνικό, πρόταση που βρήκε σύμφωνη την αντιπολίτευση και τον κ. Ζορμπά να λέει ότι όταν θα είναι έτοιμη η δημοτική Αρχή θα γίνει ανοιχτή συνάντηση με την παρουσία πολιτών και αντιπολίτευσης.

Ο κ. Κρητικίδης εξέφρασε την άποψη ότι είναι σωστή η επιλογή του Δημάρχου να προχωρήσει το κολυμβητήριο με το νόμο περί αποπεράτωσης αυθαιρέτων, όμως πρέπει να εξεταστούν όλες οι παράμετροι ώστε να μην υπάρχουν πισωγυρίσματα, να ξεκινήσει και να τελειώσει προς όφελος των πολιτών. Όταν αυτά εξασφαλιστούν εκείνος και η παράταξή του θα στηρίξουν την προσπάθεια που γίνεται.

Είναι γεγονός ότι ούτε αυτή τη φορά ξεφύγαμε της παρελθοντολογίας στο δημοτικό συμβούλιο.  Είναι επίσης αυτονόητο ότι η πόλη δεν κερδίζει από τις προσωπικές αντεγκλήσεις.

Ακόμα χειρότερα η  πόλη ζημιώνεται όταν κάποιοι εξακολουθούν να βλέπουν φαντάσματα και αυθαιρεσίες και πιθανά οικονομικά σκάνδαλα. Εξακολουθούν να προσπαθούν να αμαυρώσουν την εικόνα του δήμου και να τον παρουσιάσουν ως τόπο όπου γίνονται διαρκώς παρανομίες. Θεωρώ ότι όσο κι αν δεν είναι τέλειο το ελληνικό σύστημα, σίγουρα υπάρχουν αυστηροί ελεγκτικοί μηχανισμοί που δεν επιτρέπουν παράνομες πράξεις και μάλιστα συνεχιζόμενες. Εξάλλου τα τελευταία δείγματα έδειξαν εντελώς το αντίθετο δικαιώνοντας την δημοτική Αρχή απέναντι σε όποιες καταγγελίες έγιναν.

Θεωρώ ότι η πόλη και δη οι δημοτικοί παράγοντες οφείλουν να αλλάξουν νοοτροπία και αν χρειάζεται να αλλάξουν ακόμα και τα πρόσωπα. Θα πρέπει ο προσανατολισμός να είναι θετικός και να συνηγορούν όλα στο να γίνουν έργα στην Αγία Παρασκευή. Το χθεσινό δημοτικό συμβούλιο το παρακολούθησαν μόλις 18 πολίτες (μάλλον οι συνήθεις «ύποπτοι», sic) σε μια πόλη 100.000 κατοίκων, γιατί οι πολίτες έχουν κουραστεί να παρακολουθούν συζητήσεις επί συζητήσεων και αποτέλεσμα μηδέν και πλέον έχουν πάψει να συγχωρούν και να ψηφίζουν απλά φίλους. Είναι κρίμα και άδικο να παρακολουθούμε τους όμορους δήμους να μας προσπερνάνε.

Για το κολυμβητήριο βρέθηκε μια χρυσή ευκαιρία να αποπερατωθεί επιτέλους (για την οποία παρεμπιπτόντως δεν εκφράστηκε καμία αντίρρηση) και όμως για μια ακόμη φορά κολλάμε σε λεπτομέρειες. Αν χάσουμε και αυτή την ευκαιρία είμαστε άξιοι της μοίρας μας και θα φταίμε/τε όλοι. Όσον αφορά την εξασφάλιση από πριν μελέτης βιωσιμότητας, χωρίς να είμαι ειδική και χρησιμοποιώντας μια παρομοίωση του κ. Γκιζιώτη μπορώ να πω το εξής: είπε ο κ. Γκιζιώτης πως Δήμαρχε πρέπει να ξέρουμε ότι μας κάνει ένα παπούτσι νούμερο 47 και μετά να το πάρουμε. Στην προκειμένη περίπτωση έχουμε ακριβώς το νούμερο του παπουτσιού που μας κάνει και μπορούμε να το αγοράσουμε. Το τι χρώμα κορδόνια θα βάλουμε και ποιες μέρες θα το φοράμε μπορούμε να το δούμε και στη συνέχεια. Για το κολυμβητήριο υπάρχει νόμιμη απόφαση του Δ.Σ. σχετικά με τις διαστάσεις, υπάρχει και μελέτη βιωσιμότητας από την προηγούμενη δημοτική Αρχή, το αν πρέπει να γίνουν τροποποιήσεις μπορούμε να το δούμε στην πορεία.

Και μην ξεχνάμε ότι μελέτη βιωσιμότητας για το κτήμα Ιόλα δεν υπάρχει, το αγόρασε όμως η Διοίκηση Σταθόπουλου για 3 εκ. ευρώ! Αν θα μπορεί ο Δήμος να το διαχειριστεί δεν το ξέρουμε. Άρα δυο μέτρα και δυο σταθμά;;;

Εξάλλου η εναλλακτική λύση που έχουμε για το κολυμβητήριο είναι να ανεχτούμε το τέρας που υπάρχει αυτή τη στιγμή μεταξύ των οδών Μακεδονίας – Ηπείρου – Μ. Αλεξάνδρου …

Διαλέγετε και παίρνετε …

(παρακολουθείστε το βίντεο της συνεδρίασης ΕΔΩ)