Γ. Πατούλης: «Με πάνω από 1.000 έργα Προϋπολογισμού που ξεπερνά τα 2,2 δισ.

Απολογισμός Πεπραγμένων της διοίκησης του Γ. Πατούλη στην Περιφέρεια Αττικής στην ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου 

«Λυπηρή η στάση μερίδας της αντιπολίτευσης – Η  κ. Δούρου απέδειξε ότι δεν ήταν αποτυχημένη μόνο ως Περιφερειάρχης, αλλά και ως επικεφαλής της  αξιωματικής αντιπολίτευσης»

Στον απολογισμό των πεπραγμένων της σημερινής Διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής ήταν αφιερωμένη η ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής. Στην κεντρική ομιλία του ο Περιφερειάρχης Γ. Πατούλης επισήμανε ότι η Αττική «είναι ένα μεγάλο εργοτάξιο έργων, σε όλους τους δήμους, καθώς εκτελούνται πάνω από 1000 έργα προϋπολογισμού που ξεπερνά τα 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ». Στη συνέχεια αναφέρθηκε τόσο στο έργο που έχει υλοποιηθεί, όσο και στο προγραμματισμό που έχει γίνει για την δημιουργία υποδομών και προγραμμάτων που σχετίζονται με την ασφάλεια, την πρόληψη, την προστασία του περιβάλλοντος και την ποιότητα ζωής των πολιτών. Μετά την ολοκλήρωση του απολογισμού από τον Περιφερειάρχη, οι Αντιπεριφερειάρχες παρουσίασαν το συνολικό έργο ανά τομέα ευθύνης τους. Η απόφαση να προηγηθεί η παρουσίαση των πεπραγμένων από τους αντιπεριφερειάρχες και στη συνέχεια να τοποθετηθούν οι παρατάξεις δεν βρήκε σύμφωνη μερίδα παρατάξεων, τα μέλη των οποίων, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, αποχώρησαν.  

Ο Περιφερειάρχης Αττικής με αφορμή την αποχώρηση παρατάξεων από την συνεδρίαση και σχετική ανακοίνωση της παράταξης Δύναμης Ζωής για τη διαδικασία που ακολουθήθηκε σχετικά με τον απολογισμό πεπραγμένων επισήμανε:

Η παράταξη Δύναμη Ζωής στην οποία είναι επικεφαλής η κα Δούρου με τη στάση που ακολούθησε σήμερα και με τη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε επιβεβαιώνει ότι δεν ήταν αποτυχημένη μόνο ως Περιφερειάρχης, αλλά είναι αποτυχημένη και ως αξιωματική αντιπολίτευση. Είναι άδικο και προσβλητικό να χρησιμοποιεί τέτοιου  είδους χαρακτηρισμούς στην ανακοίνωσή της για τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου χαρακτηρίζοντας ως μέλη εγκληματικής οργάνωσης, τόσο τους περιφερειακούς συμβούλους της παράταξής μας, όσο και τους υπόλοιπους ανεξάρτητους συναδέλφους και τις παρατάξεις όπως του κ. Τζήμερου και του κ. Δημητρίου, οι οποίοι παρέμειναν στη συνεδρίαση για να ασκήσουν το δημοκρατικό τους δικαίωμα και να παρακολουθήσουν τον απολογισμό. Είναι λυπηρό αυτή τη μέρα και σ’ αυτήν τη χρονική στιγμή ορισμένοι συνάδελφοι να μην έχουν το χρόνο και την υπομονή να παρακολουθήσουν τον απολογισμό πεπραγμένων και να αποχωρούν  θέλοντας να εξυπηρετήσουν κομματικές σκοπιμότητες, με το επιχείρημα ότι οι παρατάξεις θα έπρεπε να τοποθετηθούν πριν παρουσιαστεί το έργο των Αντιπεριφερειαρχών. 

Ο Περιφερειάρχης Γ. Πατούλης κατά την παρουσίαση του απολογισμού αναφέρθηκε στην ανάγκη τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου να είναι ενωμένα, πάνω από κόμματα και παρατάξεις. «Η Αττική πρέπει να μας ενώνει και όχι να μας διχάζει» σημείωσε χαρακτηριστικά. 

Εξασφαλίστηκαν για την Αττική χρήματα από κάθε δυνατή πηγή χρηματοδότησης

Ο Γ. Πατούλης αφού ευχαρίστησε όλα τα στελέχη της Περιφέρειας,  εξέφρασε την ικανοποίησή του για το έργο που έχει συντελεστεί επισημαίνοντας ότι είναι υπερήφανος για τα όσα έχουν υλοποιηθεί, όπως:

  • Τα μεγάλα έργα υποδομής στην Αττική 
  • Οι ισχυρές βάσεις που μπήκαν για να εφαρμοστεί ένα σύγχρονο σύστημα διαχείρισης στερεών αποβλήτων, μετά από μια 20ετία
  • Οι παρεμβάσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας που συνέβαλαν να μείνει όρθιο το δημόσιο σύστημα υγείας και να στηριχθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι ευάλωτες ομάδες συμπολιτών μας
  • Παρά τα οικονομικά προβλήματα και τις εκκρεμότητες που κληρονόμησε η σημερινή διοίκηση, λειτούργησε με συνέπεια, συνεχίζοντας  και ολοκληρώνοντας τα έργα που παραλήφθηκαν
  • Διεκδικήθηκαν και εξασφαλίστηκαν για την Αττική χρήματα από κάθε δυνατή πηγή χρηματοδότησης, για να εξυπηρετηθούν ανάγκες της Περιφέρειας.

«Είμαι περήφανος, γιατί πετύχαμε να ενώσουμε δυνάμεις μέσα σε αυτό το Περιφερειακό Συμβούλιο για να μπορέσουμε να ασκήσουμε Διοίκηση και να ξεπεράσουμε τα εμπόδια που σκόπιμα έβαλαν με τον Κλεισθένη και την απλή αναλογική οι  εμπνευστές του συγκεκριμένου νομοσχεδίου και αισθάνομαι δικαιωμένος γιατί όλα αυτά τα καταφέραμε σε μια εξαιρετικά δυσμενή χρονική συγκυρία, σε μια περίοδο που δοκιμάστηκε, όχι μόνον η Αττική, αλλά ο κόσμος όλος, από την πανδημία του covid. Σε μια συγκυρία που η Ευρώπη και συνολικά ο πλανήτης βιώνει τις συνέπειες ενός πολέμου που απειλεί την ασφάλειά μας κι επιβαρύνει κρίσιμες πτυχές της καθημερινότητάς μας» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης.

Όραμά μας να καταστήσουμε Πρώτη την Περιφέρεια Αττικής σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο

Ο Γ. Πατούλης επισήμανε ότι παρά τις δυσκολίες που έχουν προκύψει, λόγω της πανδημίας, του πολέμου και της ενεργειακής κρίσης ο σχεδιασμός της Περιφέρειας Αττικής δεν αλλάζει και πρόσθεσε χαρακτηριστικά:

«Θέλουμε πρώτη την Περιφέρεια Αττικής στην ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, στα έργα που αναβαθμίζουν την καθημερινότητα όλων μας, στην ασφάλεια, στην αλληλεγγύη, στην κοινωνική προστασία, στην υγεία, στην προστασία του περιβάλλοντος, στην κυκλική οικονομία και στην ποιότητα ζωής των πολιτών της. Θέλουμε την Αττική, Πρώτη, σε όλα. Διαρκώς δίπλα στον πολίτη. 365 μέρες το χρόνο, 24 ώρες το 24ωρο. Και το στόχο αυτόν, τον έχουμε πετύχει».

Η Περιφέρεια Αττικής υλοποιεί πάνω από 1000 έργα, προϋπολογισμού  άνω των 2,2 δισεκατομμυρίων ευρώ και πρωταγωνιστεί στην αξιοποίηση πόρων του ΕΣΠΑ 

Ο Γ. Πατούλης, επισήμανε ότι, «όταν ανέλαβε καθήκοντά ως νέα Διοίκηση, στο ταμείο βρήκε μόλις 300 εκατομμύρια και υποχρεώσεις που ξεπερνούσαν το 1,3 δις». Αυτή τη στιγμή συνολικά στην  Περιφέρεια Αττικής υλοποιούνται πάνω από 1000 έργα, προϋπολογισμού  άνω των 2,2 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Στη συνέχεια, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο έργο που έχει παραχθεί, ενώ τόνισε ότι έχουν μπει σε τροχιά ολοκλήρωσης εμβληματικά έργα που είχαν κολλήσει όπως: 

  • Η ανάπλαση του Φαληρικού Όρμου, 
  • Η διαχείριση των απορριμμάτων, 
  • Η ενίσχυση των κοινωνικών δομών, 
  • Η υλοποίηση έργων και η ανάληψη πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, 
  • Η ενίσχυση της οδικής ασφάλειας,
  • Η αντιπλημμυρική θωράκιση της Αττικής.

Η Περιφέρεια Αττικής πρωταγωνιστεί  στην αξιοποίηση πόρων του ΕΣΠΑ με ποσοστό απορρόφησης που ανέρχεται στο 87% 

Στους υψηλούς δείκτες απορρόφησης πόρων και στον πρωταγωνιστικό ρόλο της Περιφέρειας Αττικής στην αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ, αναφέρθηκε στη συνέχεια ο Περιφερειάρχης.  Όπως επισήμανε, μεταξύ άλλων το ποσοστό της απορρόφησης ανέρχεται στο 86,80%, κατατάσσοντας το ΠΕΠ Αττικής στη 2η καλύτερη θέση μεταξύ των 13 Περιφερειακών Προγραμμάτων και στην 3η θέση μεταξύ όλων των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων της Χώρας. Μέχρι σήμερα έχουν ενταχθεί έργα συνολικής Δημόσιας Δαπάνης 1,75 δις ευρώ, ενώ έχουν υπογραφεί Συμβάσεις ύψους 1,5 δις ευρώ, εκ των οποίων έχουν ήδη πραγματοποιηθεί πληρωμές ύψους 923,5 εκ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί σε 730 εκ. ευρώ εισπραχθείσα κοινοτική συνδρομή. Στο διάστημα των δυόμιση τελευταίων ετών, το ποσοστό της απορρόφησης αυξήθηκε κατά περίπου 60%  για το επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Αττικής. Την 1η Σεπτεμβρίου του 2019 η απορρόφηση του ΠΕΠ Αττικής ήταν στο 27%. Τα ενταγμένα έργα ήταν 550 και η δημόσια δαπάνη, που είχε αποδοθεί στους δικαιούχους, ανερχόταν μόλις στα 288 εκ. ευρώ ενώ τον Σεπτέμβριο του 2020 έφτασε στο 47%. «Σήμερα με 86,80% απορρόφηση και με ποσοστό νομικών δεσμεύσεων έργων που υπερκαλύπτει τις απαιτήσεις του προγράμματος σε ποσοστό 140% περίπου, το ΠΕΠ Αττικής παρουσιάζει μια από τις καλύτερες επιδόσεις μεταξύ όλων των επιχειρησιακών προγραμμάτων της Ευρώπης» υπογράμμισε ο Γ. Πατούλης.

Στο 1,6 δις ευρώ ο προϋπολογισμός του νέου ΠΕΠ Αττικής 2021-2027

Για τη νέα προγραμματική περίοδο η Περιφέρεια Αττικής και η σημερινή της Διοίκηση, με συστηματική δουλειά αξιοποιεί και το τελευταίο ευρώ του ΕΣΠΑ, για να κερδίσει το στοίχημα της ανάπτυξης στην Αττική. Ειδικότερα το νέο ΠΕΠ Αττικής της περιόδου 2021-2027 θα έχει αυξημένο κατά 54% προϋπολογισμό και θα ανέλθει στο 1,6 δισ ευρώ. Πρόκειται για δεκάδες έργα και παρεμβάσεις, σε κάθε Δήμο της Αττικής.

Μεταξύ άλλων τα έργα αφορούν: στην προστασία του Περιβάλλοντος, όπως η δημιουργία σύγχρονων υποδομών για τη διαχείριση των απορριμμάτων στα Κύθηρα, η κατασκευή του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων Κορωπίου – Παιανίας, το νέο δίκτυο αποχέτευσης σε Δήμους της Ανατολικής Αττικής, η δημιουργία Παρατηρητηρίου Ρεμάτων, η  υλοποίηση του έργου Συλλογή, Επεξεργασία και Διάθεση αστικών λυμάτων Δήμου Μαραθώνα, η προώθηση του έργου Συλλογή, η επεξεργασία αστικών λυμάτων και επαναχρησιμοποίηση, των Δήμων Ραφήνας-Πικερμίου και Σπάτων- Αρτέμιδος, συνολικού προϋπολογισμού 290 εκ. ευρώ, το καινοτόμο πρόγραμμα εκτίμησης κινδύνων σε 30 Δήμους της Αττικής, σε συνεργασία με το ΕΚΠΑ και το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, τη διάθεση ακόμη περισσότερων πόρων για το Πρόγραμμα Εξοικονομώ- Αυτονομώ, έργα ενεργειακής αναβάθμισης σχολικών και δημοτικών κτιρίων σε όλους τους Δήμους της Αττικής, παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας στον οδοφωτισμό των οδικών αξόνων της Αττικής , ύψους 33 εκ. ευρώ , που περιλαμβάνει την αντικατάσταση 22.000 φωτιστικών σωμάτων με στόχο εξοικονόμηση ενέργειας άνω του 60%, αναβάθμιση μεγάλων χώρων πρασίνου της Αττικής, όπως το Πεδίον του Άρεως, το Αττικό Άλσος και το Πάρκο Τρίτση, το  έργο ύδρευσης, όπως ο αγωγός υδροδότησης της Αίγινας.

Χρηματοδοτήσεις για υγεία και ποιότητα ζωής

Ο Περιφερειάρχης έκανε ειδική μνεία σε νέες υποδομές για την υγεία, την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής. Π.χ. 

  • Το Αστικό Κέντρο Υγείας Κερατσινίου. 
  • Η Υπογειοποίηση της Πατριάρχου Ιωακείμ στη Νέα Φιλαδέλφεια.
  • Η θεμελίωση του νέου Δημαρχιακού Μεγάρου στην Αγία Παρασκευή.
  • Η ενεργειακή αναβάθμιση του κολυμβητηρίου Μαραθώνα 
  • Το νέο κλειστό Γυμναστήριο Νέας Σμύρνης.
  • Το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο στην Κηφισιά.
  • Το ισχυρό αποτύπωμα της Περιφέρειας σε εμβληματικά έργα Πολιτισμού, όπως η ανακαίνιση της Εθνικής Πινακοθήκης, η δημιουργία ψηφιακού μουσείου της Ακρόπολης, κλπ

Εμβληματικές αναπλάσεις

Στον κατάλογο των εμβληματικών αναπλάσεων που θα πραγματοποιηθούν από την Περιφέρεια είναι:

  • Η ανάπλαση του Φαληρικού Όρμου και η δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου, 
  • Η ανάπλαση του Μικρολίμανου, που άλλαξε ήδη την όψη του Πειραιά.
  • Η ανάδειξη της Αθηναϊκής Ριβιέρας που αφορά την κατασκευή ποδηλατοδρόμου, δικτύου πεζοδρόμων και χώρων αναψυχής, συνολικού μήκους 70 χιλιομέτρων, στο Νότιο Άξονα της Αθήνας.

Σε εξέλιξη βρίσκεται και η αντικατάσταση του δικτύου ηλεκτροφωτισμού των οδικών αξόνων αρμοδιότητας Περιφέρειας Αττικής, με νέα φωτιστικά σώματα χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης, η αντικατάσταση του στόλου των οχημάτων της Περιφέρειας, με νέα ηλεκτροκίνητα και η ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων που στεγάζονται υπηρεσίες της Περιφέρειας. 

Ενεργειακή αναβάθμιση κτηρίων 

Σε φάση υλοποίησης βρίσκονται μέσα από χρηματοδοτήσεις του ΠΕΠ Αττικής 2014- 2020, 45 έργα ενεργειακής αναβάθμισης δημοτικών κτιρίων, με δικαιούχους Δήμους του Λεκανοπεδίου και συνολικό προϋπολογισμό παρεμβάσεων: 33,2 εκ. €.  Σε διαδικασία αξιολόγησης επίσης βρίσκεται η πρόσκληση που έχει εκδοθεί με δικαιούχο τις «Κτιριακές Υποδομές ΑΕ»,  για την ενεργειακή αναβάθμιση εκπαιδευτικών κτιρίων (προϋπολογισμός 14 εκ. €). Για τη νέα προγραμματική περίοδο στο Περιφερειακό Πρόγραμμα Αττική 2021-2027, μεταξύ άλλων προβλέπονται:

  • 55 εκ. € για Ενεργειακές αναβαθμίσεις δημοσίων κτιρίων.
  • 31 εκ. € για Παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας στο δημόσιο χώρο.
  • 21 εκ. € για Υποστήριξη ανάπτυξης έργων ΑΠΕ σε δημοτικές υποδομές (ενεργειακές κοινότητες κλπ.)

Περιφέρεια αλληλεγγύης 

Η Περιφέρεια στηρίζει μέσα από τις 151 δομές παροχής βασικών αγαθών δεκάδες χιλιάδες πολίτες με  προϋπολογισμό 22,2 εκ. €. Το κοινωνικό αποτύπωμα του έργου είναι σημαντικό καθώς οι ωφελούμενοι των 300 δομών που χρηματοδοτεί η Περιφέρεια με την αξιοποίηση χρημάτων του ΕΣΠΑ, είναι πάνω 220 χιλιάδες πολίτες (προϋπολογισμός 160 εκατ. ευρώ). 

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, για την αντιμετώπιση των συνεπειών,  διατέθηκαν πάνω από 500 εκατομμύρια ευρώ. Ειδικότερα:  

  • Διατέθηκαν 100 εκατ. από το ΠΕΠ Αττικής 2014-2020, για την πρόσληψη επικουρικού προσωπικού, γιατρούς και νοσηλευτές, σε 73 φορείς Υγείας της Αττικής , για την αντιμετώπιση της πανδημίας
  • Δόθηκαν μέσω ΠΕΠ 64.000.000 ευρώ για αγορά ιατρικού εξοπλισμού που διατέθηκε στα Νοσοκομεία της Αττικής και τις Υγειονομικές Περιφέρειες. 
  • Οργανώθηκε η διανομή 1.000.000 δωρεάν γευμάτων σε ευπαθείς ομάδες συμπολιτών μας 
  • Ενισχύθηκαν μέσα από το πρόγραμμα ύψους 250 εκατομμυρίων ευρώ 9.800 μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις του Λεκανοπεδίου.

Υλοποιούμε το μεγαλύτερο πρόγραμμα διαχείρισης βιοαποβλήτων στην Ευρώπη

Ο Περιφερειάρχης χαρακτήρισε το 2021 ως μια  «χρονιά καμπή» για την Αττική σε ζητήματα διαχείρισης των στερεών αποβλήτων. Όπως επισήμανε στόχος του είναι, με τις ενέργειες που προγραμματίζονται και για το 2022, να καταστεί η Αττική πρωταγωνιστής στην υιοθέτηση των κανόνων της κυκλικής οικονομίας κάτι που στηρίζεται σε τέσσερις βασικούς άξονες. 

  1. Την ανακύκλωση και στην υποστήριξη των δήμων στο δύσκολο έργο της επίτευξης των εθνικών και ευρωπαϊκών στόχων.  
  2. Την Ανάπτυξη αποκεντρωμένου δικτύου διαχείρισης βιοαποβλήτων, 
  3. Τη δημιουργία «πράσινων υποδομών» διαχείρισης και επεξεργασίας στερεών αποβλήτων.
  4. Την ενεργό συμμετοχή των πολιτών. 

Ο Γ. Πατούλης τόνισε επίσης ότι προχωρά  η κατασκευή σύγχρονων «Πάρκων Κυκλικής Οικονομίας». Συγκεκριμένα δρομολογείται η υλοποίηση δύο Πάρκων (Κεντρικό Τομέα, Πειραιά μέσω ΣΔΙΤ) και ενός τρίτου δημόσιου έργου στο Γραμματικό. Σε εξέλιξη βρίσκεται και η διαδικασία μετατροπής του υφιστάμενου εργοστασίου στα Άνω Λιόσια σε «πράσινο» εργοστάσιο, ενώ δρομολογείται και η δημιουργία διαδημοτικών Μονάδων Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων, σε όλη την Αττική. Επίσης υπηρετώντας τη φιλοσοφία της μετάβασης στην κυκλική οικονομία, η Περιφέρεια Αττικής προχωρά μέσω του ΕΔΣΝΑ στην προμήθεια σύγχρονου εξοπλισμού για την ενίσχυση του έργου της ανακύκλωσης.  Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα έργα ανακύκλωσης που υλοποιείται σήμερα στην Ευρώπη. Ο εξοπλισμός εξασφαλίζεται μέσω ευρωπαϊκών πόρων με στόχο να μην υπάρξει επιβάρυνση των Δήμων και των δημοτών.  Με τη σωστή χρήση του εξοπλισμού εντός της επόμενης διετίας εκτιμάται ότι θα επιτευχθεί  διπλασιασμός των ποσοστών ανακύκλωσης και κάλυψη του στόχου του 50% ανακύκλωσης το 2025. Στο σχεδιασμό εντάσσεται και η ανάπτυξη των καφέ κάδων. Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η διανομή επιπλέον 100 «καφέ» απορριμματοφόρων και 10.000 καφέ κάδων. Πρόκειται για την υλοποίηση του  μεγαλύτερου προγράμματος διαχείρισης βιοαποβλήτων στην Ευρώπη, που θα εξοικονομήσει πάνω από 10 εκατομμύρια ευρώ από το κόστος διαχείρισης των απορριμμάτων. 

Αντιπλημμυρική θωράκιση και master plan

Η κλιματική κρίση και οι συνέπειες στο περιβάλλον αποτέλεσαν άλλο ένα βασικό άξονα αναφοράς του Περιφερειάρχη ο οποίος επισήμανε ότι είναι ανάγκη δημιουργίας αποτελεσματικότερης λειτουργία της πολιτικής προστασίας με ένα μοντέλο Περιφερειακής Διαχείρισης. Στο γενικότερο σχεδιασμό η Περιφέρεια προχωρά στον καθαρισμό όλων των ρεμάτων, ενώ έχει δημιουργήσει  Ηλεκτρονικό Παρατηρητήριο Ρεμάτων. Για την αποφυγή πλημμυρικών φαινομένων στις πυρόπληκτες περιοχές σε συνεργασία με το Αστεροσκοπείο Αθηνών και το ΕΚΠΑ, καταρτίστηκε ένα Γενικό Σχέδιο, με δράσεις που αφορούν στις πληγείσες περιοχές Αλεποχωρίου, Βαρυμπόμπης και των Βιλίων (Γεράνια Όρη, Πάρνηθα και Όρος Πατέρα). «Για μας αποτελεί προτεραιότητα η προστασία της ζωής και της περιουσίας των πολιτών. Η Αττική δικαιούται έργα και παρεμβάσεις που προστατεύουν τις ζωές και τις περιουσίες των κατοίκων της. Τα έργα αυτά θα τα διεκδικήσουμε, γιατί η Αττική αξίζει να παραμείνει πρώτη σε Η τοποθέτηση του Περιφερειάρχη Γ. Πατούλη

Ομιλία Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Πατούλη

Απολογισμός Περιφερειακό Συμβούλιο 2022

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής.

Η σημερινή συνεδρίαση του ΠΕΣΥ, είναι αφιερωμένη στον απολογισμό των πεπραγμένων της σημερινής Διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής.

Είναι μια δημοκρατική διαδικασία που προβλέπεται και την εφαρμόζουμε, 

αλλά ταυτόχρονα, αποτελεί για μας και μια ακόμη ευκαιρία για να παρουσιάσουμε όχι μόνον το έργο μας, αλλά και νααπαντήσουμε σε μια σειρά από ζητήματα που θέτουν οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης,στο πλαίσιο άσκησης του θεσμικού τους ρόλου, που για τη διοίκηση μας είναι απολύτως σεβαστός. 

Ως Περιφερειάρχης Αττικής θα παρουσιάσω το πολιτικό πλαίσιο του απολογισμού του έργου της Διοίκησης μας και στη συνέχεια 

οι αρμόδιοι αντιπεριφερειάρχες,θα παρουσιάσουν μέσα από τις τοποθετήσεις τους, το συνολικό ανά τομέα ευθύνης έργο μας. 

Με βάση τα παραπάνω, θέλω να πω εξαρχής με αυτοπεποίθηση και σιγουριά, πως είμαι περήφανος για το έργο που έχουμε να παρουσιάσουμε από την αρχή της θητείας μας ως σήμερα.

Είμαι περήφανος γιατί σήμερα η Αττική είναι ένα μεγάλο εργοτάξιο έργων, σε όλους τους δήμους.

Είμαι περήφανος, γιατί ως Διοίκηση έχουμε βάλει τις ισχυρές βάσεις για να εφαρμοστεί επιτέλους και στην Αττική ένα σύγχρονο σύστημα διαχείρισης των στερεών αποβλήτων, μετά από μια σχεδόν χαμένη 20ετία.

Είμαι περήφανος γιατί καταφέραμε στη διάρκεια της πανδημίας να κρατήσουμε με τις παρεμβάσεις μας όρθιο το δημόσιο σύστημα υγείας, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις , τις ευάλωτες ομάδες συμπολιτών μας.

Είμαι περήφανος γιατί παρά τα οικονομικά προβλήματα που κληρονομήσαμε , καταφέραμε να συνεχίσουμε και να ολοκληρώσουμε ή να ολοκληρώνουμε όλα τα έργα που παραλάβαμε , λειτουργώντας με συνέπεια και υπευθυνότητα και παρά τις εκατοντάδες εκκρεμότητες κι ελλείψεις που συνόδευαν τα έργα αυτά.

Είμαι περήφανος γιατί δεν υπήρξε ούτε μια μέρα που να μην διεκδικήσαμε για την Αττική χρήματα από κάθε δυνατή πηγή χρηματοδότησης, για να εξυπηρετήσουμε τις μεγάλες της Περιφέρειάς μας.

Είμαι περήφανος, γιατί πετύχαμε να ενώσουμε δυνάμεις μέσα σε αυτό το Περιφερειακό Συμβούλιο για να μπορέσουμε να ασκήσουμε Διοίκηση και να ξεπεράσουμε τα εμπόδια που σκόπιμα έβαλαν με τον Κλεισθένη και την απλή αναλογική οι άρρωστοι εμπνευστές του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, που μοναδικό σκοπό είχαν να οδηγήσουν τους Δήμους και τις Περιφέρειες της χώρας σε κατάσταση ακυβερνησίας.

Και τέλος, αισθάνομαι δικαιωμένος γιατί όλα αυτά τα καταφέραμε σε μια εξαιρετικά δυσμενή χρονική συγκυρία, σε μια περίοδο που δοκιμάστηκε όχι μόνον η Αττική, αλλά ο κόσμος όλος, από την πανδημία του covid.

Σε μια συγκυρία που η εκτίναξη του ενεργειακού κόστους ανατρέπει σχεδιασμούς και προγραμματισμούς ετών.

Σε μια συγκυρία που η Ευρώπη και ο κόσμος όλος βιώνει τις συνέπειες ενός πολέμου που απειλεί την ασφάλεια όλων μας κι επιβαρύνει κρίσιμες πτυχές της καθημερινότητάς μας. .

Ενός πολέμου που πραγματικά ελπίζω να τελειώσει σύντομα γιατί η ανθρωπότητα δεν αντέχει άλλο την αιματοχυσία και την απώλεια χιλιάδων ανθρώπινων ζωών.

Σε αυτήν την περιρέουσα ατμόσφαιρα διεξάγεται η σημερινή μας συζήτηση. 

Η ατμόσφαιρα αυτή, όσο κι αν μας επηρεάζει, 

σε καμία περίπτωση δεν μας απομακρύνει από τον κεντρικό μας στόχο.

Δεν αλλάζει το σχεδιασμό μας.

Δεν αλλοιώνει το όραμά μας 

να καταστήσουμε την Περιφέρεια Αττικής, Πρώτη .

Πρώτη Περιφέρεια της χώρας .

  • στην ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας
  • στα έργα που αναβαθμίζουν την καθημερινότητα όλων μας
  • στην ασφάλεια
  • στην αλληλεγγύη
  • στην κοινωνική προστασία
  • στην υγεία 
  • στην προστασία του περιβάλλοντος και την κυκλική οικονομία
  • στην ποιότητα ζωής των πολιτών της.

Θέλουμε την Αττική , 

Πρώτη ,

σε όλα.

Διαρκώς δίπλα στον πολίτη.

365 μέρες το χρόνο, 

24 ώρες το 24ωρο.

Και το στόχο αυτόν, τον έχουμε πετύχει.

Από την πρώτη μέρα της θητείας μας, 

δουλεύουμε καθημερινά , 

πολλές φορές κόντρα στις δυνάμεις 

που εκφράζουν την άρνηση και τη μιζέρια.

Διάβαζα χθες μια ανακοίνωση που εξέδωσε η παράταξη της κας Δούρου, η οποία ούτε λίγο , ούτε πολύ, κατηγορούσε τη σημερινή Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής ότι οδηγεί σε ναυάγιο το τεχνικό πρόγραμμα έργων και ότι τίθεται ζήτημα με τους δείκτες οικονομικής μας βιωσιμότητας.

Κι εύλογα αναρωτιέμαι.

Το δικό μας τεχνικό πρόγραμμα κινδυνεύει από έλλειψη πόρων;

Το τεχνικό πρόγραμμα της προηγούμενης διοίκησης ήταν μια χαρά;

Ποιον κοροιδεύουν; Εμείς είμαστε που υπερδεσμεύσαμε το Πρόγραμμα Ιδίων Πόρων της Περιφέρειας Αττικής με έργα που δεν άντεχε το πορτοφόλι μας ή που δεν ανήκαν στην ευθύνη της Περιφέρειας; 

Η ήταν η προηγούμενη Διοίκηση που σήμερα ανησυχεί και αναρωτιέται;

Η δική μας διοίκηση ήταν αυτή που χρησιμοποιούσε τα χρήματα της Περιφέρειας για να ικανοποιήσει ανάγκες της Κυβέρνησης; 

Η μήπως ήταν η προηγούμενη διοίκηση; 

Η δική μας διοίκηση δεν είναι αυτή που ξεμπλόκαρε εμβληματικά έργα που στερούνταν επαρκούς μελέτης και χρηματοδότησης ; 

Από τους δικούς μας χειρισμούς κινδυνεύει το έργο της ανάπλασης του Φαλήρου, που πλέον δεν κινδυνεύει αφού εξασφαλίσαμε την αναγκαία χρηματοδότηση, ή από τους χειρισμούς της προηγούμενης διοίκησης;

Αν έχουμε εμείς μια ευθύνη, αυτή η ευθύνη είναι συγκεκριμένη.

Είμαστε υπεύθυνοι που διασφαλίσαμε την ομαλή εκτέλεση έργων που είχαν υπογράψει οι προηγούμενοι, χωρίς να έχουν εξασφαλίσει τους απαραίτητους πόρους. 

Είμαστε υπεύθυνοι για τη συνέπεια που δείξαμε απέναντι σε υποχρεώσεις που είχαν αναληφθεί από άλλους. 

Και για την συνέπεια αυτή είμαι περήφανος.

Γιατί στη δική μας αντίληψη δεν υπάρχουν έργα της Δούρου, του Σγουρού ή του Πατούλη.

Υπάρχουν έργα που υπηρετούν το συμφέρον και τις ανάγκες των πολιτών της Αττικής.

Τους πολίτες της Αττικής υπηρετούμε και κανέναν άλλον.

Την ώρα που οι άλλοι ψάχνουν αντιπάλους, εμείς ψάχνουμε ευκαιρίες για να κάνουμε έργα χρήσιμα στις τοπικές μας κοινωνίες.

Εμείς μιλάμε και δουλεύουμε για την Αττική.

Απέναντι σε όσους προσπαθούν να μετατρέψουν

τα δικά τους παραταξιακά και κομματικά αδιέξοδα,

σε αδιέξοδα της κοινωνίας.

Εμείς Παράγουμε έργο 

που το βλέπουν καθημερινά 

εκατομμύρια πολίτες της Αττικής.

Βάλαμε σε τροχιά την ολοκλήρωση εμβληματικών έργων,

που είχαν κολλήσει 

όπως η ανάπλαση του Φαληρικού Όρμου, 

η λύση στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, 

η ενίσχυση των κοινωνικών δομών , 

η υλοποίηση έργων και η ανάληψη πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, 

η ενίσχυση της οδικής ασφάλειας , 

η αντιπλημμυρική θωράκιση της Αττικής.

Αναζητήσαμε πρόσθετους πόρους

για να εκτελέσουμε έργα που είχαν ήδη αποφασιστεί 

αλλά και νέα έργα , 

που περιλαμβάνονταν στο δικό μας πρόγραμμα.

Αν και το έχω ξαναπεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο, 

θέλω με την ευκαιρία του σημερινού απολογισμού

να το ξαναπώ

Όταν αναλάβαμε τα καθήκοντά μας, 

ως νέα Διοίκηση,

στο ταμείο μας βρήκαμε μόλις 300 εκατομμύρια . 

Και υποχρεώσεις που ξεπερνούσαν το 1,3 δις. 

Επιπλέον είχαμε ένα σχεδιασμό νέων έργων, 

που οι απαιτήσεις για να υλοποιηθούν ξεπερνούσαν τα δύο δις ευρώ.

Όμως δεν το βάλαμε κάτω, ούτε απογοητευθήκαμε.

Με ισχυρή διεκδίκηση 

και με τη βοήθεια των εργαζομένων της Περιφέρειας, 

τους οποίους θέλω ιδιαίτερα να ευχαριστήσω, 

αναζητήσαμε νέους πόρους.

Η κοινή μας προσπάθεια , απέδωσε.

Σήμερα, η Περιφέρεια Αττικής 

υλοποιεί πάνω από 1000 έργα,

προϋπολογισμού  άνω των 2,2 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ενώ πρωταγωνιστούμε στην αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ.

Το ποσοστό της απορρόφησης σε όρους κοινοτικής συνδρομής 

ανέρχεται ήδη στο 86,80%, 

κατατάσσοντας το ΠΕΠ Αττικής στη 2η καλύτερη θέση 

μεταξύ των 13 Περιφερειακών Προγραμμάτων 

και στην 3η θέση 

μεταξύ όλων των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων της Χώρας 

Πιο συγκεκριμένα,

έχουν μέχρι σήμερα ενταχθεί έργα 

συνολικής Δημόσιας Δαπάνης 1,75 δις ευρώ, 

ενώ έχουν υπογραφεί Συμβάσεις ύψους 1,5 δις ευρώ, 

εκ των οποίων έχουν ήδη πραγματοποιηθεί πληρωμές 

ύψους 923,5 εκ. ευρώ, 

ποσό που αντιστοιχεί σε 730 εκ. ευρώ εισπραχθείσα κοινοτική συνδρομή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέσα στο διάστημα των δυόμιση τελευταίων ετών, 

το ποσοστό της απορρόφησης αυξήθηκε κατά περίπου 60% 

για το επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Αττικής. 

Την 1η Σεπτεμβρίου του 2019 

η απορρόφηση του ΠΕΠ Αττικής ήταν στο 27%, 

Τα ενταγμένα έργα ήταν 550.

Και η δημόσια δαπάνη , που είχε αποδοθεί στους δικαιούχους, 

ανερχόταν μόλις στα 288 εκ. ευρώ 

ενώ τον Σεπτέμβριο του 2020 έφτασε στο 47%. 

Σήμερα με 86,80% απορρόφηση 

και με ποσοστό νομικών δεσμεύσεων έργων 

που υπερκαλύπτει τις απαιτήσεις του προγράμματος 

σε ποσοστό 140% περίπου, 

το ΠΕΠ Αττικής παρουσιάζει μια από τις καλύτερες επιδόσεις 

μεταξύ όλων των επιχειρησιακών προγραμμάτων της Ευρώπης.

Η Περιφέρεια Αττικής και η σημερινή της Διοίκηση,

με συστηματική δουλειά αξιοποιεί  και το τελευταίο ευρώ του ΕΣΠΑ, 

για να κερδίσει το στοίχημα της ανάπτυξης στην Αττική. 

Κι από την άλλη, προετοιμαζόμαστε και για την επόμενη μέρα 

Την επόμενη προγραμματική περίοδο , για την οποία πετύχαμε να κερδίσουμε ακόμη περισσότερα χρήματα για την Αττική.

Το νέο ΠΕΠ Αττικής της περιόδου 2021-2027 θα έχει αυξημένο κατά 54% προϋπολογισμό και θα ανέλθει στο 1,6 δις ευρώ.

Πίσω από όλα αυτά τα νούμερα, 

κρύβονται δεκάδες έργα και παρεμβάσεις, 

σε κάθε Δήμο της Αττικής.

Έργα που αναβαθμίζουν την καθημερινότητα των συμπολιτών μας .

Έργα που αφορούν την προστασία του Περιβάλλοντος, όπως 

  • η δημιουργία σύγχρονων υποδομών για τη διαχείριση των απορριμμάτων στα Κύθηρα 
  • H κατασκευή του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων Κορωπίου – Παιανίας  
  • Το νέο δίκτυο αποχέτευσης σε Δήμους της Ανατολικής Αττικής.
  • Η δημιουργία Παρατηρητηρίου Ρεμάτων. 
  • Η  υλοποίηση του έργου Συλλογή, Επεξεργασία και Διάθεση αστικών λυμάτων Δήμου Μαραθώνα 
  • Η προώθηση του έργου Συλλογή, Επεξεργασία αστικών λυμάτων και επαναχρησιμοποίηση, των Δήμων Ραφήνας-Πικερμίου και Σπάτων- Αρτέμιδος, συνολικού προϋπολογισμού 290 εκ. ευρώ. 
  • Το καινοτόμο πρόγραμμα εκτίμησης κινδύνων σε 30 Δήμους της Αττικής, σε συνεργασία με το ΕΚΠΑ και το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών 
  • Η διάθεση ακόμη περισσότερων πόρων για το Πρόγραμμα Εξοικονομώ- Αυτονομώ
  • Τα έργα ενεργειακής αναβάθμισης σχολικών και δημοτικών κτιρίων σε όλους τους Δήμους της Αττικής. 
  • Οι παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας στον οδοφωτισμό των οδικών αξόνων της Αττικής , ύψους 33 εκ. ευρώ , που περιλαμβάνει την αντικατάσταση 22.000 φωτιστικών σωμάτων με στόχο εξοικονόμηση ενέργειας άνω του 60%.
  • Η αναβάθμιση με πολλές σημαντικές παρεμβάσεις για την αύξηση της επισκεψιμότητας όλων των μεγάλων χώρων πρασίνου της Αττικής, κι αναφέρομαι στο Πεδίον του Άρεως, το Αττικό Άλσος και το Πάρκο Τρίτση.

Το προηγούμενο διάστημα χρηματοδοτήσαμε και ολοκληρώσαμε ένα σημαντικό έργο ύδρευσης, όπως ο αγωγός υδροδότησης της Αίγινας.

Το έργο μας αφορά επίσης νέες υποδομές για καλύτερη υγεία,  καθημερινότητα και ποιότητα ζωής , όπως  

  • Το Αστικό Κέντρο Υγείας Κερατσινίου. 
  • Η Υπογειοποίηση της Πατριάρχου Ιωακείμ στη Νέα Φιλαδέλφεια.
  • Η θεμελίωση του νέου Δημαρχιακού Μεγάρου στην Αγία Παρασκευή.
  • Η ενεργειακή αναβάθμιση του κολυμβητηρίου Μαραθώνα
  • Το νέο κλειστό Γυμναστήριο Νέας Σμύρνης.
  • Το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο στην Κηφισιά.
  • Το ισχυρό αποτύπωμα της Περιφέρειας σε εμβληματικά έργα Πολιτισμού, όπως η ανακαίνιση της Εθνικής Πινακοθήκης, η δημιουργία ψηφιακού μουσείου της Ακρόπολης, κλπ

Αφορά εμβληματικές αναπλάσεις , όπως 

  • η ανάπλαση του Φαληρικού Όρμου και η δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου, που αναδεικνύει το θαλάσσιο μέτωπο της Αττικής . Έργο που ολοκληρώνεται η πρώτη φάση και δημοπρατείται τις επόμενες μέρες η δεύτερη φάση του, αφού βρέθηκε τρόπος χρηματοδότησης.
  • Η ανάπλαση του Μικρολίμανου, που άλλαξε ήδη την όψη του Πειραιά.
  • Η ανάδειξη της Αθηναϊκής Ριβιέρας, αφού συμμετέχουμε στο μεγάλο έργο που αφορά την κατασκευή ποδηλατοδρόμου, δικτύου πεζοδρόμων και χώρων αναψυχής , συνολικού μήκους 70 χιλιομέτρων, στο Νότιο Άξονα της Αθήνας.

Θα ήθελα να κάνω μια ιδιαίτερη αναφορά στο ζήτημα της ενεργειακής κρίσης, οι  συνέπειες της οποίας όσον αφορά την Αττική, έχουν διπλή διάσταση. 

Η πρώτη διάσταση, αφορά τις επιπτώσεις που προκαλεί στο κόστος λειτουργίας των υπηρεσιών μας αλλά και στην αύξηση του κόστους εκτέλεσης μιας σειράς έργων που είτε βρίσκονται σε εξέλιξη, είτε πρόκειται να δημοπρατηθούν το επόμενο διάστημα. 

H δεύτερη διάσταση, αφορά τη διαχείριση του κόστους αυτού σε επίπεδο κοινωνίας, αφού το αυξημένο ενεργειακό κόστος συμπαρασύρει προς τα πάνω το κόστος ζωής κι οδηγεί μεγάλο αριθμό νοικοκυριών σε αδυναμία να καλύψουν βασικές ανάγκες της καθημερινότητάς τους.

Όσον αφορά το κόστος των υπηρεσιών μας, ως Περιφέρεια Αττικής διεκδικούμε από το Κεντρικό Κράτος, όπως άλλωστε κάνει το σύνολο της αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού , την κάλυψη του αυξημένου κόστους από τον προϋπολογισμό.

Αντιλαμβανόμαστε όμως ότι η λογική αυτή δεν μπορεί να έχει μεγάλη διάρκεια, λόγω της υφιστάμενης δημοσιονομικής κατάστασης.

Για το λόγο αυτό στρεφόμαστε σε λύσεις που αντιμετωπίζουν μακροπρόθεσμα το πρόβλημα. 

Στο σχεδιασμό μας αυτό περιλαμβάνεται :

  • H αντικατάσταση του δικτύου ηλεκτροφωτισμού των οδικών αξόνων αρμοδιότητας Περιφέρειας Αττικής , με νέα φωτιστικά σώματα χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης. Το έργο γίνεται με αυτοχρηματοδότηση και το όφελος σε όλο το διάστημα της σύμβασης είναι ύψους πολλών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.
  • Η αντικατάσταση του στόλου των οχημάτων της Περιφέρειας, με νέα ηλεκτροκίνητα.
  • Η ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων που στεγάζονται υπηρεσίες της Περιφέρειας. 
  • Η θέσπιση πράσινων κριτηρίων σε όλα τα έργα που υλοποιεί η Περιφέρεια, με χρήση έξυπνων τεχνολογιών , που θα επιτρέπουν τη μείωση των ενεργειακών αναγκών κατά τη διάρκεια χρήσης των έργων και παρεμβάσεων.

Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκονται μέσα από το ΠΕΠ Αττικής 2014- 2020 που χρηματοδοτούνται , 45 έργα ενεργειακής αναβάθμισης δημοτικών κτιρίων, με δικαιούχους Δήμους του Λεκανοπεδίου και συνολικό προϋπολογισμό παρεμβάσεων: 33,2 εκ. €. 

Σε διαδικασία αξιολόγησης επίσης βρίσκεται η πρόσκληση που έχουμε εκδώσει προς το δικαιούχο «Κτιριακές Υποδομές ΑΕ»,  με αντικείμενο την ενεργειακή αναβάθμιση εκπαιδευτικών κτιρίων αρμοδιότητας ΚΤΥΠ Α.Ε., με προϋπολογισμό πρόσκλησης ύψους 14 εκ. €.

Επιπρόσθετα στο πλαίσιο της νέας περιόδου 2021-2027 και συγκεκριμένα στο πλαίσιο του Περιφερειακού Προγράμματος Αττική 2021-2027, προβλέπονται:

  • 55 εκ. € για Ενεργειακές αναβαθμίσεις δημοσίων κτιρίων.
  • 31 εκ. € για Παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας στο δημόσιο χώρο.
  • 21 εκ. € για Υποστήριξη ανάπτυξης έργων ΑΠΕ σε δημοτικές υποδομές ( ενεργειακές κοινότητες κλπ)

Παράλληλα, στηρίζουμε μέσα από τις 151 δομές παροχής βασικών αγαθών δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες μας σε όλη την Αττική, με έναν κοινωνικό προϋπολογισμό ύψους 22,2 εκ. €.

Σε αυτή την ενεργειακή κρίση, σε κάθε δυσκολία, 

η Περιφέρεια Αττικής βρίσκεται καθημερινά στο πλευρό κάθε συμπολίτη μας, 

με πραγματική ανάγκη. 

Ο τρόπος που διαχειριζόμαστε το ζήτημα της αύξησης του ενεργειακού κόστους, συνδέεται κατά την άποψή μου με το πιο μεγάλο επίτευγμα της θητείας μας 

στα δύο αυτά πρώτα χρόνια, 

που θεωρώ πως είναι η πετυχημένη προσπάθειά μας 

να αναδείξουμε την Αττική, 

σε Περιφέρεια Ανθρωπιάς και Αλληλεγγύης.

Το κοινωνικό αποτύπωμα του έργου μας είναι πολύ σημαντικό. 

Σήμερα, πάνω από 220 χιλιάδες είναι οι ωφελούμενοι συνάνθρωποί μας,

μέσα από τη λειτουργία 300 δομών που χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Αττικής

σε έναν κοινωνικό προϋπολογισμό που αξιοποιεί χρήματα του ΕΣΠΑ 

κι ανέρχεται στα 160 εκατομμύρια ευρώ. 

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, 

διαθέσαμε πάνω από 500 εκατομμύρια ευρώ, 

για να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες της.

Κι επειδή πίσω από τους αριθμούς κρύβονται πάντοτε άνθρωποι, 

θέλω οι πολίτες να γνωρίζουν πως η σημερινή Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής μεταξύ άλλων

  • Είναι αυτή που διέθεσε 100.000.000 ευρώ από το ΠΕΠ Αττικής 2014-2020,για την πρόσληψη επικουρικού προσωπικού , γιατρούς και νοσηλευτές, σε 73 φορείς Υγείας της Αττικής , για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
  • Δώσαμε 64.000.000 ευρώ για αγορά ιατρικού εξοπλισμού , πάλι μέσα από το  ΠΕΠ Αττικής κι όχι από ίδιους πόρους, που διατέθηκε στα Νοσοκομεία της Αττικής και τις Υγειονομικές Περιφέρειες. 
  • Οργανώσαμε τη διανομή 1.000.000 δωρεάν γευμάτων σε ευπαθείς ομάδες συμπολιτών μας 
  • Τέλος, περίπου 9.800μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις του Λεκανοπεδίου έλαβαν δωρεάν και μη επιστρεπτέα επιχορήγηση, μέσα από ένα μεγάλο πρόγραμμα ύψους 250 εκατομμυρίων ευρώ. Είναι το μεγαλύτερο πρόγραμμα δωρεάν ενίσχυσης επιχειρήσεων που έχει οργανώσει ποτέ Περιφέρεια στη χώρα.

Θα κάνω μια ιδιαίτερη αναφορά στο τι έγινε όσον αφορά τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων. 

Το 2021 ήταν μια χρονιά καμπή για την Αττική.

Προτεραιότητα μας είναι να διευκολύνει τους Δήμους στην προσαρμογή τους στα νέα δεδομένα , ώστε να καταστεί η Αττική πρωταγωνιστής στην υιοθέτηση των κανόνων της κυκλικής οικονομίας. 

Θέλουμε να ενισχύσουμε κι όχι να υποκαταστήσουμε τους Δήμους στο δύσκολο έργο τους. 

Το σχέδιο μας  στηρίζεται σε τέσσερις βασικούς άξονες

  1. Δίνεται βάρος στην ανακύκλωση και στην υποστήριξη των δήμων στο δύσκολο έργο της επίτευξης των εθνικών και ευρωπαϊκών στόχων.  
  2. Προχωρά η  Ανάπτυξη αποκεντρωμένου δικτύου διαχείρισης βιοαποβλήτων , για να ελαφρυνθεί άμεσα ο ΧΥΤΑ Φυλής,  εκτρέποντας εκατοντάδες χιλιάδες τόνους αποβλήτων από την ταφή. 
  3. Δημιουργούνται οι απαραίτητες «πράσινες υποδομές» διαχείρισης κι επεξεργασίας στερεών αποβλήτων .
  4. Δίνεται βάρος στην ενεργό συμμετοχή των πολιτών, χωρίς την οποία καμία προσπάθεια δεν μπορεί να πετύχει. 

Στο πλαίσιο αυτό προχωρά  η κατασκευή σύγχρονων «Πάρκων Κυκλικής Οικονομίας», στα οποία θα γίνεται με σύγχρονο και φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο η διαχείριση των απορριμμάτων. 

Ήδη , τρία τέτοια Πάρκα δρομολογούνται για τον Κεντρικό Τομέα της Αθήνας και τον Πειραιά, με τη διαδικασία των ΣΔΙΤ.

 Ενώ το τρίτο, στο Γραμματικό εκτελείται ως δημόσιο έργο κι άμεσα θα προχωρήσει η διαδικασία ανακήρυξης αναδόχου του έργου. . 

Σε εξέλιξη βρίσκεται και η διαδικασία μετατροπής του υφιστάμενου εργοστασίου στα Ανω Λιόσια σε «πράσινο» εργοστάσιο, 

ενώ δρομολογείται και η δημιουργία διαδημοτικών Μονάδων Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων, σε όλη την Αττική.

Υπηρετώντας τη φιλοσοφία της μετάβασης στην κυκλική οικονομία, η Περιφέρεια Αττικής προχωρά μέσω του ΕΔΣΝΑ στην προμήθεια σύγχρονου εξοπλισμού για την ενίσχυση του έργου της ανακύκλωσης. 

Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα έργα ανακύκλωσης που υλοποιείται σήμερα στην Ευρώπη .

Ο εξοπλισμός αποκτείται με πόρους που αντλούνται από ευρωπαϊκά κυρίως προγράμματα, διασφαλίζοντας πως δεν θα υπάρξει καμία επιβάρυνση, ούτε των Δήμων, ούτε των δημοτών.  

Υπολογίζεταιότι με τη σωστή χρήση του εξοπλισμού από τους Δήμους, εντός της επόμενης διετίας θα πετύχουμε τουλάχιστον διπλασιασμό των ποσοστών ανακύκλωσης στην Αττική και κάλυψη του στόχου του 50% ανακύκλωσης το 2025. 

Με το δικό μας σχεδιασμό , ο καφές κάδος μπαίνει στη ζωή μας .

Εδώ και μερικές ημέρες βρίσκεται σε εξέλιξη η δωρεάν διανομή  των επιπλέον 100 «καφέ» απορριμματοφόρων , καθώς και 10.000 καφέ κάδων. 

Υλοποιούμε το μεγαλύτερο αυτή τη στιγμή πρόγραμμα διαχείρισης βιοαποβλήτων στην Ευρώπη, που θα εξοικονομήσει πάνω από 10 εκατομμύρια ευρώ από το κόστος διαχείρισης των απορριμμάτων, σε επίπεδο δήμων στην Αττική. 

Τέλος, το 2021, ήταν η χρονιά που βάλαμε τις ισχυρές βάσεις για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Αττικής και την προστασία της από την εκδήλωση ακραίων φυσικών φαινομένων.

Οι επιστήμονες μας προειδοποιούν ότι η Αττική 

θα είναι από τις περιοχές που θα πλήξει τα επόμενα χρόνια η κλιματική αλλαγή. 

Οφείλουμε λοιπόν ως Διοίκηση 

να μην αφήσουμε την επίλυση του προβλήματος στους επόμενους, 

όπως συνηθίζεται στην Ελλάδα, 

αλλά να αναλάβουμε από τώρα δράση. 

Αξιοποιώντας την εμπειρία που αποκτήθηκε στις πρόσφατες πυρκαγιές

αλλά και τα τελευταία πλημμυρικά φαινόμενα που έπνιξαν την Αττική, 

πιστεύουμε ότι αποτελεί προϋπόθεση για την αποτελεσματικότερη λειτουργία της πολιτικής προστασίας, το μοντέλο της Περιφερειακής Διαχείρισης, 

αφού κάθε περιοχή έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες, 

που της γνωρίζει καλύτερα το εκάστοτε τοπικό κέντρο.

Η Περιφέρεια Αττικής διαρκώς προχωρά στον καθαρισμό όλων των ρεμάτων , 

κι αυτό είχε ως αποτέλεσμα η Αττική να αντέξει , σε όλα τα πλημμυρικά φαινόμενα.

Δεν είχαμε πουθενά πλημμύρα από υπερ-χείλιση ρέματος.

Δεν κινδύνεψε ανθρώπινη ζωή 

και οι όποιες επιπτώσεις από ζημιές, ήταν αντιμετωπίσιμες.

Επισημαίνεται ότι η σημερινή Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής 

έχει δημιουργήσει Ηλεκτρονικό Παρατηρητήριο Ρεμάτων, 

αναρτημένο στην ιστοσελίδα της.

Είμαστε η μόνη Περιφέρεια της χώρας, 

όπου σε καθημερινή φάση καταγράφεται

με απόλυτη διαφάνεια , 

η κατάσταση των ρεμάτων της Αττικής 

Σε κάθε περίπτωση , 

με βάση τα νέα δεδομένα, 

κρίνουμε ότι χρειάζονται επειγόντως 

νέες μελέτες , νέα έργα , 

περισσότερα χρήματα για την αντιπλημμυρική θωράκιση

της μεγαλύτερης Περιφέρειας της χώρας.

Στο πλαίσιο αυτό και με στόχο 

την προστασία των ζωών και των περιουσιών των πολιτών,  

μελετητές της Περιφέρειας ,

σε συνεργασία με το Αστεροσκοπείο Αθηνών και το ΕΚΠΑ, 

συνέταξαν και εμείς έχουμε ήδη προωθήσει

προς τους αρμόδιους φορείς της Πολιτείας, 

ένα Γενικό Σχέδιο, 

με δράσεις για να αποτραπούν, 

πιθανές επιπτώσεις από πλημμυρικά φαινόμενα, 

λόγω των πυρκαγιών, που εκδηλώθηκαν στην Αττική 

το Καλοκαίρι του 2021.

Συγκεκριμένα το masterplan αφορά στις πληγείσες περιοχές Αλεποχωρίου, Βαρυμπόμπης και των Βιλίων (Γεράνια Όρη, Πάρνηθα και Όρος Πατέρα). 

για μας αποτελεί προτεραιότητα 

η προστασία της ζωής και της περιουσίας των πολιτών.

Η Αττική δικαιούται έργα και παρεμβάσεις 

που προστατεύουν τις ζωές και τις περιουσίες των κατοίκων της. 

Τα έργα αυτά θα τα διεκδικήσουμε, 

γιατί η Αττική αξίζει να παραμείνει 

πρώτη σε ασφάλεια Περιφέρεια της Ελλάδος.  

Κυρίες και κύριοι 

Από την αρχή της θητείας μας μέχρι σήμερα 

υλοποιούμε με συνέπεια το σχεδιασμό μας. 

Με τη συνεργασία της Αυτοδιοίκησης, της Περιφέρειας και των Δήμων με το Κεντρικό Κράτος, αλλάζουμε την Αττική.

Βελτιώνουμε την καθημερινότητα των συμπολιτών μας.

Στηρίζουμε τις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού. 

Βάζουμε περισσότερο πράσινο στη ζωή μας, 

Στόχος μας είναι ως το τέλος του 2023 ,

να έχει μπει το νερό στο αυλάκι.

Να έχουν δρομολογηθεί όλες οι μεγάλες παρεμβάσεις 

που προγραμματίζουμε. 

Το 2021 ήταν η δεύτερη χρονιά της προσπάθειας μας να βάλουμε τις ισχυρές βάσεις για να γίνει η Αττική Πρώτη Περιφέρεια στην Ελλάδα και από τις πρώτες στην Ευρώπη.

Συνεχίζουμε κι ελπίζουμε πραγματικά σε αυτή την προσπάθεια να είμαστε όλοι μαζί, πάνω από κόμματα και παρατάξεις γιατί η Αττική πρέπει να μας ενώνει κι όχι να μας διχάζει.