Τα 10 λεπτά … η διακοπή … και η ανοχή (ή μη) της προέδρου!

Photo by pixabay

Γράφει η Λένα Μαρκή

Από τα παραλειπόμενα της χθεσινής Ειδικής Δημόσιας Συνεδρίασης όπου έγινε απολογισμός πεπραγμένων 2021 της δημοτικής Αρχής Βασίλη Ζορμπά.

Προσέξαμε το εξής που μας προκάλεσε ποικιλοτρόπως το ενδιαφέρον:

Κατά τη συνεδρίαση λοιπόν είχε οριστεί χρόνος για όλους τους αντιδημάρχους στα 10 λεπτά της ώρας/έκαστος για να κάνουν τις παρουσιάσεις τους.

Είναι κοινώς παραδεκτό ότι ο Τομέας Καθαριότητας σε μια πόλη είναι από τους πολύ σημαντικούς και χρήζει της αμέριστης προσοχής. Ομοίως και στο δήμο Αγίας Παρασκευής μετά μάλιστα από όσα αντιμετώπισε τα τελευταία δύο χρόνια με τη «Μήδεια», την «Ελπίδα», τα κλαδιά στα πεζοδρόμια, τα σκουπίδια, την έλλειψη προσωπικού και εξοπλισμού,  κ.λπ. Εξυπακούεται ότι το υλικό που είχε να παρουσιάσει η αρμόδια Αντιδήμαρχος, κ. Ελένη Δάβαρη, ήταν πλούσιο αναφορικά με το παρελθόν και το μέλλον. Γι’ αυτό και η ίδια στην αρχή της ομιλίας της ενημέρωσε ότι πιθανά θα ξεπεράσει τον προβλεπόμενο χρόνο.

Όταν λοιπόν η κ. Δάβαρη είχε φτάσει σε χρόνο 13:46 λεπτά (14 κατά την πρόεδρο) διεκόπη από την πρόεδρο κ. Καψοκεφάλου σε αυστηρό τόνο  και με επίπληξη ότι πρέπει να σέβεται τη διαδικασία και να εκτιμάει το δύσκολο έργο της προέδρου (!) με αποτέλεσμα να κατέβει από το βήμα και να μην ολοκληρώσει την παρουσίασή της …

Εκ πρώτης θα πείτε ότι έτσι ήταν το σωστό γιατί ξεπέρασε το χρόνο. Βέβαια υπέρβαση χρόνου κατά 4 λεπτά δεν είναι και τόσο τραγικό.  

Όμως …

Από την άλλη η Αντιδημαρχία Παιδείας χρησιμοποίησε 18 λεπτά για να κάνει την παρουσίαση του έργου της χωρίς να διεκοπεί ουδόλως. Και το παράδοξο:

Μίλησαν και οι πρόεδροι των σχολικών επιτροπών, κάτι που έγινε για πρώτη φορά,  και καλά έκαναν.

Το λόγο τους τον έδωσε ο ίδιος ο Αντιδήμαρχος Παιδείας και όχι η πρόεδρος του Δ.Σ. ως όφειλε.

Να διευκρινίσω ότι δεν υπάρχει καμία πρόθεση να θιγεί η Αντιδημαρχία Παιδείας, ούτε οι σχολικές επιτροπές. Επίσης πρέπει να εξαίρουμε το έργο που πραγματοποιείται τόσο από τον κ. Διονύση Λέκκα, όσο και από τους δύο προέδρους κ.κ. Μπουρλιάσκο και Γουργούλη και καλώς έκαναν και ανέβηκαν στο βήμα του ομιλητή.

Συγκρίνουμε απλώς δύο γεγονότα.

Συγκρίναμε δε και την χροιά της διακοπής και την αυστηρότητα που όμοιά της δεν είδαμε απέναντι σε κανένα άλλο ομιλητή (γιατί και άλλοι ξεπέρασαν το χρονικό όριο) και δεν αναφέρομαι στην τήρηση του χρόνου. Αλλά στον τόνο της παρατήρησης, στην επισήμανση του «σεβασμού» και σχετικά με το ποιο είναι το «πρέπον». Παρατηρήσαμε μια συμπεριφορά που δεν δείχνει σε καμία φάση «ευπρέπεια», αλλά μάλλον χαρακτηρίζεται ως «απρέπεια» και εξάντληση της αυστηρότητας.

Η ουσία είναι ότι πρέπει να υπάρχει κριτική σκέψη και άποψη από αυτούς που έχουν την ευθύνη. Καλή η αυστηρή τήρηση της διαδικασίας στο έπακρο, όμως κάποιες φορές είναι αναγκαία και ωφέλιμη η παράκαμψή της.

Εξυπακούεται δε πως όταν κανείς προέρχεται και στηρίζεται από τη δημοτική Αρχή, δεν σαμποτάρει το έργο αυτής, αλλά αντιθέτως οφείλει να προσπαθεί να το αναδεικνύει!

(Σ.σ. Οι χρόνοι και όσα ελέχθησαν υπάρχουν στο βίντεο της συνεδρίασης που έχει στην κατοχή του το aparaskeviimages.gr).