Ενημέρωση των δημάρχων από τον Περιφερειάρχη Αττικής για τις τελευταίες εξελίξεις στην ανακύκλωση και το νέο ΠΕΣΔΑ

Με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη πραγματοποιήθηκε χθες σύσκεψη με την συμμετοχή του Προέδρου της ΠΕΔΑ και Δημάρχου Γαλατσίου  Γ. Μαρκόπουλου, των Δημάρχων της Αττικής, των Αντιπεριφερειαρχών, των Εντεταλμένων Περιφερειακών Συμβούλων, Αντιδημάρχων και στελεχών του ΕΔΣΝΑ, με κεντρικό  θέμα την ενημέρωση για την πορεία υλοποίησης των έργων ανακύκλωσης και του νέου εγκεκριμένου από το Υπουργείο Περιβάλλοντος Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων της Αττικής.  

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, η οποία πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά , έγινε ενημέρωση για τις νέες δυνατότητες χρήσης του εξοπλισμού ανακύκλωσης, μετά την πρόσφατη ένταξη των έργων σε χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά κονδύλια, ενώ παρουσιάστηκε η πορεία υλοποίησης  των μονάδων επεξεργασίας βιοαποβλήτων και των Πάρκων Κυκλικής Οικονομίας.

Τι περιλαμβάνει το Πρόγραμμα Χωριστής Συλλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών

Στο πλαίσιο της σύσκεψης έγινε ιδιαίτερη αναφορά στο Πρόγραμμα Χωριστής Συλλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών, συνολικού προϋπολογισμού  98.298.892€, η υλοποίηση του οποίου περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την τοποθέτηση:

  • 15.500 Κάδων για χωριστή συλλογή χαρτιού
  • 580 Υπόγειων σημείων Ανακύκλωσης διαφόρων τύπων
  • 130 σημείων –κέντρων ανακύκλωσης
  • 220 Έξυπνων Νησίδων, οικίσκων Ανακύκλωσης

Στην πλήρη ανάπτυξη του προγράμματος, με τη χρήση του παραπάνω εξοπλισμού αναμένεται να ανακυκλώνονται 77.500 τόνοι χαρτιού ετησίως και 129.000 τόνοι μικτών ανακυκλώσιμων υλικών.   

Περιφέρεια και Δήμοι προχωράμε μαζί, για να κάνουμε την Αττική «Πρώτη Πράσινη Περιφέρεια».

Ο Περιφερειάρχης Γ. Πατούλης κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του επισήμανε ότι η καθολική συμμετοχή των δημάρχων στη σύσκεψη δείχνει, το ενδιαφέρον και τη βαρύτητα που δίνουν σε ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που αφορούν στην ποιότητα ζωής, το περιβάλλον και το μέλλον της Αττικής.

Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στη συνέχεια στην έναρξη της καμπάνιας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών για την ανακύκλωση στην Αττική.

Η συμβολή των τοπικών κοινωνιών  είναι καθοριστική , προκειμένου να υλοποιηθεί ο στόχος της ανακύκλωσης και η μείωση των απορριμμάτων που καταλήγουν στο ΧΥΤΑ. 

«Δίνουμε αξία στα σκουπίδια μας. Με συμμάχους τους ενημερωμένους και ευαισθητοποιημένους πολίτες, η Περιφέρεια Αττικής, ο ΕΔΣΝΑ και οι Δήμοι της Αττικής, ερχόμαστε αντιμέτωποι με το τέρας των σκουπιδιών και γινόμαστε μέρος της λύσης του προβλήματος.

Με ένα ρεαλιστικό κι εφαρμόσιμο σχέδιο, αξιοποιώντας τα κατάλληλα εργαλεία και με την αξιοποίηση χρηματοδοτικών προγραμμάτων, συμβάλλουμε στη δραστική μείωση των απορριμμάτων και στη σωστή λύση του προβλήματος. Μετά από πολλές δεκαετίες αδράνειας ήρθε η ώρα να δράσουμε» τόνισε ο Περιφερειάρχης.      

Στο πλαίσιο τη συζήτησης διατυπώθηκε η βούληση των δημάρχων για πιο στενή συνεργασία με τον  ΕΔΣΝΑ αναγνωρίζοντας τη σημασία του προγράμματος. Επίσης εκφράστηκε η ανάγκη αναζήτησης τρόπων μείωσης του κόστους διαχείρισης των απορριμμάτων από πλευράς Δήμων, ώστε να μην επιβαρυνθούν οι πολίτες  και τονίστηκε ότι το πρώτο σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση αυτή είναι να δοθεί προτεραιότητα στην προώθηση της ανακύκλωσης, ώστε να μην επιβαρύνονται Δήμοι και πολίτες από το τέλος ταφής που έχει ξεκινήσει να επιβάλλεται από την 1-1-2022.σης.

 Παρουσίαση του Παρατηρητηρίου Ανακύκλωσης της Περιφέρειας Αττικής

Στο πλαίσιο του ολοκληρωμένου σχεδιασμού για την υιοθέτηση ενός σύγχρονου μοντέλου διαχείρισης των στερεών αποβλήτων στην Αττική,  την ερχόμενη

Πέμπτη 9 Ιουνίου 2022,  στις 11:30 π.μ. στο ξενοδοχείο King George,  θα παρουσιαστεί το «Παρατηρητήριο Ανακύκλωσης Αττικής», μια καινοτόμος πρωτοβουλία της Περιφέρειας Αττικής και του ΕΔΣΝΑ.

Το Παρατηρητήριο Ανακύκλωσης είναι ένα σύγχρονο εργαλείο που ενισχύει τη διαφάνεια και την αξιοπιστία των στοιχείων που αφορούν την καθημερινή διαχείριση των στερεών αποβλήτων της μεγαλύτερης Περιφέρειας της χώρας και δίνει στους πολίτες τη δυνατότητα από την οθόνη του υπολογιστή τους να έχουν πρόσβαση σε έγκυρα στοιχεία, όσον αφορά για το τι, που και πως ανακυκλώνεται στην Αττική καθώς  και για τις σχετικές επιδόσεις των δήμων. 

—–

Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφίες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  ή στο Twitter.

Απαγορεύεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο η χρήση ή η αναπαραγωγή των άρθρων και των φωτογραφιών της ιστοσελίδας aparaskevi-images.gr, σε οποιοδήποτε μέσο χωρίς να αναγράφεται η πηγή προέλευσης. Η χρήση και η αναπαραγωγή αυτών για εμπορικούς σκοπούς απαιτεί την έγγραφη άδεια του ιδιοκτήτη και κατόχου των αντιστοίχων δικαιωμάτων.