Σημαντικές προτάσεις από τον Γιώργο Οικονόμου σε θέματα πυροπροστασίας για τον Υμηττό και το Δήμο (VD)

Γράφει η Λένα Μαρκή

Η αντιπυρική περίοδος έχει προ πολλού ξεκινήσει, οι φωτιές έχουν κάνει μικρές μεν εμφανίσεις αλλά ικανές να προκαλέσουν ανησυχία στους πολίτες. Λογικό σε μια πόλη όπως η Αγία Παρασκευή που βρίσκεται μέσα στο πράσινο (Υμηττός, λόφος Τσακού), η ανησυχία να έχει φουντώσει και να επιδεινώνεται με την συνεχή εμφάνιση ξερών κλαδιών στα πεζοδρόμια.

Επόμενο ήταν οι κάτοικοι πλησίον του λόφου Τσακού να φέρουν στο δημοτικό συμβούλιο το θέμα του καθαρισμού του λόφου από όλα τα επικίνδυνα υλικά και της λήψης μέτρων πυρασφάλειάς του.

Από όσα συζητήθηκαν κατά τη συνεδρίαση θα μείνουμε στα όσα σημαντικά είπε και πρότεινε ο κ. Γιώργος Οικονόμου, ο επικεφαλής της «Νέας Αρχής για την Αγία Παρασκευή», ο οποίος πέραν της εμπειρίας του στις Ένοπλες Δυνάμεις είναι και μέλος στην Επιτροπή Πολιτικής Προστασίας της ΚΕΔΕ, όπου έχει κάνει και συγκεκριμένες προτάσεις.

Ο κ. Οικονόμου με την έναρξη της συζήτησης επισήμανε με ερωτήσεις προς το Δήμαρχο ότι όσον αφορά την Αγία Παρασκευή δεν υπάρχουν ακόμη επικυρωμένα σχέδια πολιτικής προστασίας, ότι ενώ εδώ και δύο μήνες έχει ξεκινήσει η διαδικασία για την πρόσληψη ατόμων για την στελέχωση της Πολιτικής Προστασίας, αυτά θα προσληφθούν ουσιαστικά στο τέλος Ιουνίου, αναφέρθηκε στην μη οργάνωση σώματος εθελοντών όπως θεσμοθετήθηκε με το νέο νόμο 4662/2020 όπως έχουν κάνει πάρα πολλοί δήμοι και επίσης αναφέρθηκε στον καθαρισμό των οικοπέδων από τα ξερά χόρτα.

Αναλυτικότερα η τοποθέτησή του αφορούσε ενημέρωση για την πολιτική προστασία σε κεντρικό κρατικό επίπεδο, αλλά και ειδικότερα σε επίπεδο Δήμου όπου και έκανε προτάσεις.

Τόνισε ότι η έκταση του Υμηττού είναι τέτοια που η πυροπροστασία του είναι ένα δύσκολο θέμα και είναι η πρώτη φορά που ο ΣΠΑΥ (Σύνδεσμος Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού) έκανε μια σημαντική προσπάθεια και εξασφάλισε σοβαρά κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης και το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης». Όταν αξιοποιηθούν αυτά τα χρήματα ο Υμηττός θα αποκτήσει ζώνες δασοπροστασίας, θωράκιση, θα έχει νέες δεξαμενές, πυροσβεστικά, υδροφόρες, οργανωμένες εθελοντικές ομάδες, κλπ. Αν ακολουθηθούν οι διαδικασίες, ήδη ξεκίνησαν κάποιες, του χρόνου θα έχουμε μια διαμορφωμένη κατάσταση για να δούμε αν ο Υμηττός μετά από δεκαετίες εγκατάλειψης και κινδύνου θα αποκτήσει μια στοιχειώδη δομή δασοπροστασίας, ανέφερε ο κ. Οικονόμου.

Εξειδικεύοντας στη συνέχεια είπε πως ο δικός μας Δήμος έχει εγκαταλείψει το τμήμα Πολιτικής Προστασίας. Αντί τις λίγες προσλήψεις που έχουμε να τις έχουμε έγκαιρα από τέλος Μαΐου όταν και ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες, θα τις έχουμε από 23 Ιουνίου.

Σχετικά με τον καθαρισμό των οικοπέδων και το οικόπεδο στην οδό Αιτωλίας που ανήκει στο υπουργείο Γεωργίας (υπάρχει διαφορετική διαδικασία όταν εμπλέκονται δημόσιοι φορείς) ο νόμος είναι πλέον πολύ γραφειοκρατικός και αυτό έγινε για να διασφαλιστούν νομικά οι υπηρεσίες οι οποίες παρενέβαιναν και χρειάζονταν πολλές φορές και παρέμβαση εισαγγελέα. Ο δήμος θα πρέπει να οργανωθεί, να έχει μια κατάσταση των ακαθάριστων οικοπέδων ώστε να μην τρέχει την τελευταία στιγμή και να εφαρμόσει τη διαδικασία που προβλέπει ο νόμος.

Για το θέμα της επιτήρησης που είναι πάρα πολύ σοβαρό, και σε επίπεδο θεσμικό και πολιτείας, καθυστερεί η πολιτεία είπε “γιατί έχει βγάλει στον αέρα 13 περιφερειακά συντονιστικά κέντρα, πέραν του κεντρικού στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, τα οποία δεν έχουν εξοπλιστεί ακόμα στο βαθμό που θα έπρεπε“. Η επιτήρηση γίνεται με τα ήδη γνωστά μέσα, ενώ κανονικά θα έπρεπε να γίνεται με drone, με πτητικά μέσα και η ενιαία επιχειρησιακή εικόνα να φτάνει σε επίπεδο περιφερειακό αλλά και δήμου και αντίστροφα. Ο Δήμος μας στο επίπεδό του δεν έκανε τίποτε παρά μόνο μια πρόταση στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» την οποία περιμένουμε πότε θα εγκριθεί και θα υλοποιηθεί. Μέχρι τότε θα έπρεπε να έχει βάλει δύο θερμικές κάμερες στον Υμηττό σε συγκεκριμένα σημεία και να έχει σε 24ωρη βάση δεδομένα και επιτήρηση πέραν της οπτικής επιτήρησης που κάνουν οι εθελοντές ή οι πυροσβέστες. Είναι ένα ζήτημα σοβαρό που σε επίπεδο δήμου δεν έχει επιλυθεί ακόμα και θα έπρεπε να έχει επιλυθεί από μια δημοτική Αρχή τόσων ετών.

Σε μια υποστελεχομένη Πολιτική Προστασία πρότεινε όλο το προσωπικό που έχει στο γραφείο του ο Δήμαρχος και στις εισόδους του Δημαρχείου, όπως είπε, να τοποθετηθεί στην Πολιτική Προστασία και οι προσλήψεις να γίνονται νωρίτερα κάθε χρόνο «για να μην τρέχουμε την τελευταία στιγμή και να γλιτώσουμε από όλα αυτά όταν κινδυνεύει και η χώρα μας αλλά και ο δικός μας χώρος που συζητάμε τώρα για τις γειτονιές του Δήμου και τον Υμηττό».

Ο επικεφαλής της «Νέας Αρχής» έχει εκφράσει πολλές φορές την ανησυχία του για την πόλη και ιδιαίτερα για τον Υμηττό. Μαζί με στελέχη της παράταξής του έχει επισκεφθεί πρόσφατα την Πολιτική Προστασία του Δήμου Αγίας Παρασκευής  όπου ενημερώθηκαν για τα προβλήματα, τα οποία τα έχει προωθήσει στην Επιτροπή Πολιτικής Προστασίας της ΚΕΔΕ. Όπως όμως τόνισε ο ίδιος ο κ. Οικονόμου «Ο κίνδυνος είναι μεγάλος και τα μέσα πενιχρά».

Το ενδιαφέρον του Γιώργου Οικονόμου είναι πολύπλευρο και εκτενές. Εκτός από την Πολιτική Προστασία, προτάσεις και σχόλια έχει κάνει για το περιβάλλον, για τον τουρισμό, για την ακρίβεια, για την αύξηση της τιμής των καυσίμων με ότι συνεπάγεται αυτό, για την δυνατότητα μείωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης, τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας και πολλά άλλα. Μάλιστα έχει κάνει δημόσια προτάσεις οι οποίες αναγνωρίστηκαν, αξιολογήθηκαν και αξιοποιήθηκαν από υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη.

Ιδιαίτερα όμως αγωνιά για την Αγία Παρασκευή που είναι και ο τόπος κατοικίας του και όπου παρεμβαίνει με προτάσεις και απόψεις για θέματα όπως  η καθαριότητα,  η διαχείριση των αποβλήτων, η στάθμευση,  η σχολική στέγη, οι παιδικοί σταθμοί, ο αθλητισμός, η εξυπηρέτηση του δημότη,  η ενεργειακή αναβάθμιση,  κλπ. Το ενδιαφέρον αυτό αναγνωρίζεται και από τους πολίτες οι οποίοι εξάλλου τον εμπιστεύτηκαν και τον έφεραν στην τρίτη θέση με 16% στις προηγούμενες αυτοδιοικητικές εκλογές ως παράταξη ανανέωσης και προοπτικής. Είναι ένα από τα σημαντικά του όπλα στην προεκλογική μάχη των εκλογών που όπως φαίνεται μόλις ξεκίνησε.

—–

Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφίες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  ή στο Twitter.

Απαγορεύεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο η χρήση ή η αναπαραγωγή των άρθρων και των φωτογραφιών της ιστοσελίδας aparaskevi-images.gr, σε οποιοδήποτε μέσο χωρίς να αναγράφεται η πηγή προέλευσης. Η χρήση και η αναπαραγωγή αυτών για εμπορικούς σκοπούς απαιτεί την έγγραφη άδεια του ιδιοκτήτη και κατόχου των αντιστοίχων δικαιωμάτων.