Τίτλοι τέλους για τον Μπόρις Τζόνσον, παραιτήθη

(Stefan Rousseau/PA via AP)

«Θα πρέπει να έχει φύγει, αμέσως, από σήμερα το βράδυ. Η παραμονή του στην πρωθυπουργία έως το φθινόπωρο θα ήταν πολύ μεγάλο ρίσκο». Με αυτά τα λόγια ανώτερος αξιωματούχος των Συντηρητικών και πρώην υπουργός ξεκαθάριζε το μεσημέρι της Πέμπτης πως ο Μπόρις Τζόνσον θα πρέπει να απομακρυνθεί από την Downing Street το συντομότερο δυνατόν. «Μπορούμε να τοποθετήσουμε υπηρεσιακό πρωθυπουργό», συνέχισε.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ένα άλλο ισχυρό στέλεχος των Τόρις εξηγούσε: «Η συμπεριφορά του τις τελευταίες ώρες έδειξε πως είναι πολύ επικίνδυνο να παραμείνει πρωθυπουργός έως το φθινόπωρο».

Ο ίδιος ο Μπόρις Τζόνσον πήρε τις τελικές του αποφάσεις γύρω στις 08:30 το πρωί της Πέμπτης – σχετικά νωρίς δηλαδή. Αργότερα τηλεφώνησε στη βασίλισσα για να την ενημερώσει. Αμέσως μετά, το πρωθυπουργικό γραφείο ανακοίνωσε πως θα υπάρξει διάγγελμα. Φαίνεται πως ο Μπόρις Τζόνσον είχε αναλωθεί σε διαπραγματεύσεις προκειμένου να παραμείνει πρωθυπουργός έως την εκλογή νέου αρχηγού των Συντηρητικών. Τον Οκτώβριο δηλαδή. Προφανώς, ακόμη και αυτή η «τελευταία του επιθυμία» δεν γίνεται αποδεκτή. Οι Συντηρητικοί θέλουν να τελειώνουν με τον Τζόνσον το νωρίτερο δυνατόν. Τα μαχαίρια έχουν βγει από το θηκάρι και οι προσωπικές φιλοδοξίες στο κυβερνών κόμμα εκφράζονται πλέον ελεύθερα στη δημόσια σφαίρα.

Η αντιπολίτευση μέχρι στιγμής διατηρεί μια στάση δυναμικής και αποφασιστικής αναμονής. «Αν δεν καταφέρουν (οι Συντηρητικοί) να τον ξεφορτωθούν σύντομα, τότε εμείς για το καλό του τόπου θα θέσουμε θέμα ψήφου εμπιστοσύνης στη Βουλή», εξηγούν τα στελέχη της αντίπερα όχθης. «Σε μια στιγμή που οξύνεται η κρίση της ακρίβειας, δεν μπορούμε να αφήσουμε τη χώρα στο χάος», επισημαίνουν βουλευτές των Εργατικών.

Γύρω στη 13:00 ώρα Ελλάδος έγινε γνωστό πως ο Μπόρις Τζόνσον θα προχωρούσε σε κυβερνητικό ανασχηματισμό, τοποθετώντας νέους υπουργούς στις κενές θέσεις, έτσι ώστε τη στιγμή της παραίτησής του να μην υπάρχει κυβερνητικό κενό ως προς τη λειτουργία μιας μεταβατικής κυβέρνησης, με ή χωρίς τον ίδιο επικεφαλής. Στις 14:30 ώρα Ελλάδος ο Μπόρις Τζόνσον εξήλθε από το γραφείο του στην Downing Street και, απευθυνόμενος προς τον βρετανικό λαό, δήλωσε τα εξής:

«Καλησπέρα. Η βούληση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος είναι ξεκάθαρη: Θα πρέπει να υπάρξει ένας νέος αρχηγός και άρα ένας νέος πρωθυπουργός. Το χρονοδιάγραμμα εκλογής ενός νέου αρχηγού θα ανακοινωθεί την επόμενη εβδομάδα. Σήμερα προχώρησα σε κυβερνητικό ανασχηματισμό, ο οποίος θα διαρκέσει έως την εκλογή νέου αρχηγού του κόμματος. Εξελέγην το 2019 με τη μεγαλύτερη πλειοψηφία στη Βουλή από το 1987, αλλά και με τον μεγαλύτερο αριθμό ψήφων από το 1979. Είμαι περήφανος για αυτά τα οποία έκανα, το Brexit, την καθοδήγηση της χώρας κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά και την προμήθεια στη βρετανική κοινωνία γρηγορότερα από οπουδήποτε αλλού του εμβολίου κατά του κορωνοϊού».

Ως προς τα κύρια σημεία της πρωθυπουργίας του, ο Μπόρις Τζόνσον κατέληξε στο ότι η Βρετανία ηγήθηκε του δυτικού κόσμου όσον αφορά την υποστήριξη της Ουκρανίας.

Πηγή: zougla.gr

——

Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφίες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  ή στο Twitter.

Απαγορεύεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο η χρήση ή η αναπαραγωγή των άρθρων και των φωτογραφιών της ιστοσελίδας aparaskevi-images.gr, σε οποιοδήποτε μέσο χωρίς να αναγράφεται η πηγή προέλευσης. Η χρήση και η αναπαραγωγή αυτών για εμπορικούς σκοπούς απαιτεί την έγγραφη άδεια του ιδιοκτήτη και κατόχου των αντιστοίχων δικαιωμάτων