Δραματικές ώρες στην Πεντέλη: Έφτασε στο Γέρακα η φωτιά, ξεκινούν να επιχειρούν τα εναέρια μέσα

Αυξάνονται οι περιοχές που εκκενώνονται με εντολή από το 112 από το απόγευμα της Τρίτης που ξεκίνησε η φωτια στο Νταού Πεντέλης μέχρι και τα ξημερώματα της Τετάρτης. Ξεκίνησαν με το πρώτο φως τα ενάρια μέσα.

Μέχρι και τα 11 μποφόρ έφτασαν οι ριπές του αέρα κατά τη διάρκεια της νύχτας στην Πεντέλη, όπου η πυρκαγιά λίγη ώρα πριν το πρώτο φως της ημέρας έκαιγε ανεξέλεγκτα έχοντας περάσει από αρκετές κατοικημένες περιοχές, με συνέπεια να υπάρξουν ζημιές σε σπίτια και άλλα να καούν ολοσχερώς.

Περίπου στη 01:00 έσπασε το δυτικό μέτωπο προς Πεντέλη. Άλλο μέτωπο κατέβηκε προς Ανθούσα – Αττική οδό, έφτασε έξω από το Praktiker Ανθούσας, ουσιαστικά μέχρι τη Λεωφόρο Μαραθώνος, την οποία -τουλάχιστον προς το παρόν – δεν έχει περάσει.

Συνολικά έχουν σταλεί από 112 ένα προειδοποιητικό μήνυμα στην αρχή και μηνύματα για εκκενώσεις σε Πεντέλη, Διώνη, Δαμασάρι, Ντράφι, Ανθούσα, Γέρακα, Πανόραμα Παλλήνης , Βούλα Πικερμιου, Νέα Παλληνη και Παλλήνη.

Επιπλέον, λίγο μετά τις 06:00 εστάλη μήνυμα από το 112 για αποφυγή μετακίνησης στη Λεωφόρο Μαραθώνος, από τον κόμβο Αττικης Οδού έως το Πικέρμι.

Σύμφωνα με νεότερη ανακοίνωση της Αττικής Οδού:

Ανοιχτό το ρεύμα προς Αεροδρόμιο. Κλειστές οι έξοδοι Ανθούσας και Μαραθώνος στο ρεύμα προς Αεροδρόμιο. Παραμένει κλειστό το ρεύμα προς Ελευσίνα από κόμβο Μαραθώνος έως τον κόμβο Πεντέλης. Από Αεροδρόμιο προς Ελευσίνα τελευταία έξοδος προς Περιφ. Υμηττού.

Με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν τα εναέρια μέσα – αν και οι θυελλώδεις άνεμοι στην περιοχή κάνουν τη δουλειά τους ακόμα πιο δύσκολη. Σε πρώτο κύκλο θα σηκωθούν 8 εναέρια μέσα 5 ελικόπτερα, το ένα συντονιστικό και 3 αεροσκάφη CL415 και σε δεύτερο χρόνο ακόμα 8.

Παράλληλα, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει κάτοικος της περιοχής, υπάρχει διαρροή φυσικού αερίου στην Παλλήνη (λόφος Έντισον) όπου δεν υπάρχει πυροσβεστικό στο σημείο, με τους κατοίκους να προσπαθούν να σώσουν μόνοι τους τις περιουσίες τους.

Στη φωτιά της Πεντέλης, το μέτωπο της οποίας εκτείνεται σε περίπου 9 χιλιόμετρα, επιχειρούν:

  • 75 οχήματα ΠΣ
  • 31 εθελοντικά οχήματα
  • 420 πυροσβέστες

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, μιλώντας στο Open, ανέφερε ότι η εικόνας είναι πολύ κακή στο ορεινό κομμάτι του Πικερμίου, ενώ η φωτιά προσπαθεί να μπει στη Διώνη και η Πυροσβεστική μεταφέρει δυνάμεις εκεί.  «Έχει αρκετές πευκόφυτες εκτάσεις, άλση, σπίτια που έχουν πράσινο οπότε υπάρχει μεγάλη επικινδυνότητα» ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Σύμφωνα με τη νεότερη ενημέρωση περίπου στις 06:30, έχουν ξεκινήσει να προσεγγίζουν την πυρκαγιά τα 3 Canadair 415, δυο ελικόπτερα Erickson, ένα Bell 214 και ένα BK 117 (για τον συντονισμό).

Λόγω της πυκνότητας του καπνού οι ρίψεις νερού δεν ακόμα εφικτές και θα ξεκινήσουν να γίνονται περιμετρικά κυρίως στην ανατολική πλευρά της πυρκαγιάς, στην πίσω πλευρά της Πεντέλης. Ακολουθεί και το 2ο κύμα πτητικών μέσων.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από το ΕΚΑΒ:

Κέντρα Κοινωνικής Φροντίδας εκκενώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας, μετά το ξέσπασμα της πυρκαγιάς στην Πεντέλη, πυροσβέστες και πολίτες με αναπνευστικά προβλήματα και μικροτραυματισμούς μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία της Αθήνας για παροχή βοήθειας, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΚΑΒ.

Ειδικότερα:

*Εκκένωση από Κατοικίες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης «Αρήτη» (Πεντέλης και Τυρνάβου, Γέρακας), φιλοξενούσε 46 άτομα. Μεταφορά 6 ατόμων με φορείο + 3 άτομα με καρέκλα. Τα 3 άτομα μεταφέρθηκαν στον οίκο ευγηρίας Θάλπη (Άγιος Στέφανος) και 6 άτομα διακομίσθηκαν στον Ερυθρό Σταυρό.

*Εκκένωση από Κέντρο Ειδικών Ατόμων η «Χαρά» (Πωγωνίου 2, Παλλήνη Αττικής), φιλοξενούσε 57 άτομα. Διακομιδή ενός (1) ατόμου προς το Ιπποκράτειο.

*Εκκένωση από Μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων «Εφέστια» (Εθ. Αντιστάσεως 80, Γέρακας), φιλοξενούσε 44 άτομα. Μεταφορά 10 ατόμων > 2 σε Ερυθρό Σταυρό + 2 σε Ιπποκράτειο και σε εξέλιξη τα υπόλοιπα 6 5 Ερυθρό Σταυρό, 4 Θάλπη

Διακομιδές ΕΚΑΒ, κατόπιν κλήσης στο 166 (μέχρι τις 05:45): 3 Πυροσβέστες με αναπνευστικά & τραυματισμούς διακομίσθηκαν στο 251 ΓΝΑ,5 πολίτες διακομίσθηκαν 1 στο Γεννηματάς με ελαφρύ έγκαυμα, 3 Ερυθρό Σταυρό και 1 Σωτηρία με αναπνευστικά προβλήματα

Την ίδια ώρα, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται από τις 05:30 στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Πηγή: .dikaiologitika.gr

—-

Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφίες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  ή στο Twitter.

Απαγορεύεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο η χρήση ή η αναπαραγωγή των άρθρων και των φωτογραφιών της ιστοσελίδας aparaskevi-images.gr, σε οποιοδήποτε μέσο χωρίς να αναγράφεται η πηγή προέλευσης. Η χρήση και η αναπαραγωγή αυτών για εμπορικούς σκοπούς απαιτεί την έγγραφη άδεια του ιδιοκτήτη και κατόχου των αντιστοίχων δικαιωμάτων.