Πρόταση Γιάννη Μυλωνάκη στο Δ.Σ. ώστε «οι κάτοικοι να γίνουν και δημότες»

Γράφει η Λένα Μαρκή

Στον απόηχο της Απογραφής Πληθυσμού-Κατοικιών 2021, τα αποτελέσματα της οποίας ήταν ευνοϊκά για το Δήμο Αγίας Παρασκευής, ήρθε η πρόταση του επικεφαλής των «Αλλάζουμε», κ. Γιάννη Μυλωνάκη. Η συγκεκριμένη απογραφή ανέδειξε ότι οι μόνιμοι κάτοικοι του Δήμου ανέρχονται στους 62.157, έναντι των 59.704 του 2011.

Κατά τη συνεδρίαση λοιπόν του δημοτικού συμβουλίου στις 27/7/2022  κ. Μυλωνάκης επισήμανε την αύξηση του πληθυσμού της πόλης κατά 2.000 και κάτι κατοίκους.

Όπως τόνισε όμως, συνηθίζουμε να λέμε ότι είμαστε μια πόλη των 100.000 κατοίκων, αλλά δεν είμαστε μια πόλη των 100.000 κατοίκων, είμαστε των 62.000 κατοίκων. Είναι σημαντικό ότι η απογραφή αυτή δεν είχε το φαινόμενο «πάμε στο χωριό να απογραφούμε» και επίσης έγινε και με πιο σύγχρονους τρόπους, άρα κατά την κρίση του κ. Μυλωνάκη είναι πιο κοντά στην πραγματικότητα.

Αυτό που οφείλουμε να κάνουμε, πρότεινε, είναι μια καμπάνια ώστε οι κάτοικοι να γίνουν και δημότες. Είμαστε λοιπόν στους 62.000 κατοίκους και στους 44.000 δημότες. Αυτό πρέπει να το επιληφθεί ο Δήμος.

Εξήγησε δε πως μιλώντας για καμπάνια δεν εννοεί να βγει απλά ένα δελτίο τύπου στο site του δήμου ή να δημοσιευθεί στα social media. Χρειάζεται ένας οργανωμένος τρόπος επικοινωνίας που πρέπει ο δήμος να βάλει το χέρι στην τσέπη, γιατί είναι προς όφελος του δήμου συνολικά.

Είναι γεγονός ότι η πρόταση του κ. Μυλωνάκη βρήκε σύμφωνο αρχικά τον Αντιδήμαρχο Διοίκησης κ. Αργυρό και στη συνέχεια το Δήμαρχο.

Ο κ. Αργυρός έδωσε απόλυτο δίκιο στον κ. Μυλωνάκη ότι πρέπει να γίνει μια τέτοια διαδικασία. Μια ανάλογη κίνηση έγινε για την απογραφή, μια πετυχημένη διαδικασία με θετικά αποτελέσματα, παρότι οι πολίτες ήταν διστακτικοί απέναντι στους απογραφείς με αποτέλεσμα να μην έχουν απογραφεί όλοι οι κάτοικοι.

Όσον αφορά τον Δήμαρχο κ. Ζορμπά απάντησε ότι το θέμα πρέπει να το δούμε σοβαρά και να ληφθούν μέτρα, αναφέροντας ο ίδιος δύο προτάσεις (νεκροταφείο, μειώσεις στο ρεύμα) και ζήτησε και προτάσεις από την αντιπολίτευση.

Είναι γεγονός ότι δεν γίνεται ο πληθυσμός μιας πόλης να είναι διπλάσιος σχεδόν σε αριθμό από τους πραγματικούς δημότες. Δεν έχει νόημα να κατοικεί κάποιος σε έναν δήμο και να ζητά οφέλη και απολαβές από αυτόν, αλλά να μην συμμετέχει ενεργά σε αυτόν, ακόμη και ψηφίζοντας τους αιρετούς που ρυθμίζουν την καθημερινότητά του. Σαφώς οι αυτόχθονες κάτοικοι-δημότες είναι σημαντικά λιγότεροι από αυτούς που ήρθαν στην πορεία των ετών και εγκαταστάθηκαν στην Αγία Παρασκευή. Τους μη αυτόχθονες λοιπόν πρέπει να προσεγγίσει ο Δήμος προσφέροντας όμως κίνητρα και λαμβάνοντας μέτρα.

——

Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφίες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  ή στο Twitter.

Απαγορεύεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο η χρήση ή η αναπαραγωγή των άρθρων και των φωτογραφιών της ιστοσελίδας aparaskevi-images.gr, σε οποιοδήποτε μέσο χωρίς να αναγράφεται η πηγή προέλευσης. Η χρήση και η αναπαραγωγή αυτών για εμπορικούς σκοπούς απαιτεί την έγγραφη άδεια του ιδιοκτήτη και κατόχου των αντιστοίχων δικαιωμάτων.