Βρεφονηπιακοί, παιδικοί σταθμοί: Σε ισχύ το πρόγραμμα επιδότησης για την περίοδο 2022-2023

Αναλυτικά τα κριτήρια υπαγωγής – Ποιοι έχουν διακίωμα συμμετοχής – «Κανένα παιδί εκτός βρεφονηπιακού σταθμού» 

Υπεγράφη την Παρασκευή 29 Ιουλίου η Κοινή Υπουργική Απόφαση με την οποία καθορίζονται τα κριτήρια υπαγωγής στο πρόγραμμα επιδότησης θέσεων στους βρεφονηπιακούς, παιδικούς σταθμούς για την περίοδο 2022-2023. Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων θα καθοριστεί άμεσα από την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης.

Το πρόγραμμα «Προώθηση και υποστήριξη παιδιών για την ένταξή τους στην προσχολική εκπαίδευση καθώς και για τη πρόσβασή παιδιών σχολικής ηλικίας, εφήβων και ατόμων με αναπηρία, σε υπηρεσίες δημιουργικής απασχόλησης» για την περίοδο 2022 – 2023 προκηρύσσεται με αυξημένο προϋπολογισμό συνολικού (εθνική και κοινοτική συμμετοχή) ύψους 331,2 εκατ. ευρώ.

Ο αυξημένος προϋπολογισμός θα επιτρέψει την υπαγωγή περισσότερων παιδιών στο πρόγραμμα αλλά και την αυξημένη – για πρώτη φορά μετά από δέκα χρόνια – αποζημίωση (voucher) προκειμένου να καλυφθεί η άνοδος του κόστους και να διασφαλιστεί η παροχή ποιοτικών υπηρεσιών. Επισημαίνεται ακόμη ότι για πρώτη φορά, το πρόγραμμα της επόμενης περιόδου (2022-2023):

-Είναι ενιαίο για εργαζόμενους γονείς τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο τομέα.

-Περιλαμβάνει μια νέα κατηγορία voucher για γονείς με υψηλότερα εισοδήματα που φθάνουν έως 42.000 ευρώ.

Η Δόμνα Μιχαηλίδου, Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, δήλωσε: «Κανένα παιδί εκτός βρεφονηπιακού σταθμού. Με ενεργητικές κοινωνικές πολιτικές καταπολεμούμε την φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό και ενισχύουμε όσες περισσότερες οικογένειες μπορούμε. Δεν αφήνουμε κανέναν πίσω.

Για πρώτη φορά με το νέο πρόγραμμα:

1. Τα ίδια τα παιδιά είναι οι ωφελούμενοι.

2. Δίνεται, ύστερα από μια δεκαετία, αύξηση κατά 10% σε κάθε voucher για την εξασφάλιση ποιοτικών υπηρεσιών.

3. Εντάσσονται στο ίδιο πρόγραμμα οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι οικογένειες με πιο υψηλά εισοδήματα διατηρώντας την αύξηση του αριθμού των παιδιών που ωφελούνται από το πρόγραμμα κατά 20%».

Οι δομές παροχής φροντίδας και οι κατηγορίες παιδιών που μπορούν να φιλοξενήσουν έχουν ως εξής:

domes1

Τα κριτήρια επιλογής είναι οικονομικά και κοινωνικά και έχουν ως εξής:

1. Οικονομικά κριτήρια

Α. Δικαίωμα συμμετοχής στο σύνολο των δομών με πλήρη αξία voucher έχουν τα παιδιά οικογενειών με ετήσιο εισόδημα του 2021:

– έως 27.000€ έως δύο παιδιά.

– έως 30.000€ για τρία παιδιά.

– έως 33.000€ για τέσσερα παιδιά, και τις

– έως 36.000€ από πέντε παιδιά και άνω.

Β. Για τις κατηγορίες δομών Α1, Α2, Β1 και Β2 προβλέπεται voucher εφόσον το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα του 2021 είναι:

– έως 33.000€ έως δύο παιδιά.

– έως 36.000€ για τρία παιδιά.

– έως 39.000€ για τέσσερα παιδιά, και τις

–έως 42.000€ από πέντε παιδιά και άνω.

Επισημαίνεται ότι δεν ισχύουν εισοδηματικά κριτήρια για παιδιά με σωματικές, πνευματικές, ψυχικές παθήσεις ή αναπηρίες ή άτομα με αναπηρία, που υποβάλουν αιτήσεις για Βρεφονηπιακούς Σταθμούς Ολοκληρωμένης Φροντίδας. Ομοίως δεν ισχύουν εισοδηματικά κριτήρια για γονείς- νόμιμους εκπροσώπους που ανήκουν στην κατηγορία ΑμεΑ (με ποσοστό αναπηρίας άνω του 67%), που αιτούνται για βρεφικούς, βρεφονηπιακούς ή και παιδικούς σταθμούς (Κατηγορία θέσης Α1, Α2, Β1, Β2).

2.Κοινωνικά κριτήρια. Πρόσθετη μοριοδότηση προβλέπεται για παιδιά σε μονογονεϊκές οικογένειες, πολύτεκνους, γονείς ή / και αδέλφια με αναπηρία.

Στον παρακάτω πίνακα καταγράφεται η αξία των vouchers ανάλογα με την κατηγορία δομής. Στην γραμμή Γ αναφέρεται η αξία του μειωμένου voucher για τις υψηλότερες εισοδηματικές κατηγορίες.

oria_dapanis

Η υποβολή των αιτήσεων στην ΕΕΤΑΑ θα γίνεται ηλεκτρονικά από τους γονείς ή εκπροσώπους των παιδιών με χρήση των κωδικών του taxisnet. Στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος που θα εκδώσει η ΕΕΤΑΑ, εκτός από την προθεσμία υποβολής των αιτήσεων θα καθοριστούν και τα δικαιολογητικά που θα πρέπει να υποβάλουν οι ενδιαφερόμενοι (επίσης ηλεκτρονικά) καθώς και ο τρόπος υποβολής ενστάσεων κ.α.

Δείτε ΕΔΩ την ΚΥΑ

Πηγή:protothema.gr