Da Vinci club – Μετά τη χλιδή, η ερήμωση και ένα κτίριο «φάντασμα» στο κέντρο της πόλης

Αποκλειστικές φωτογραφίες του aparaskevi-images.gr

Γράφει η Λένα Μαρκή

Η ιστορία εν συντομία

Ο  Αθανάσιος Σιστοβάρης του Ιωάννου, κάτοικος εν ζωή Αγίας Παρασκευής, απεβίωσε την 10-3-1975 και όπως προέκυψε από την 24-6-1967 ιδιόγραφη διαθήκη του άφησε ένα κληροδότημα στον Δήμο επί της οδού Αγίου Ιωάννου (το γνωστό κτήμα Σιστοβάρη), το οποίον θα περιήρχετο σε αυτόν, μετά την παρέλευση 50 ετών, δηλαδή το 2025, στην κατάσταση περίπου που βρισκόταν κατά τον χρόνο της επαγωγής προκειμένου να αξιοποιηθεί για κοινωφελείς σκοπούς. Έως τότε το ακίνητο θα διαχειρίζονται οι δύο ανιψιοί του, ο ένας εκ των οποίων αποποιήθηκε την κληροδοσία (υπ’ αριθ. 5865/1979  συμβολαιογραφική πράξη). Ο μοναδικός πλέον κληροδόχος Αθανάσιος Σιστοβάρης παραχώρησε όλα τα δικαιώματά του σε ιδιωτική εταιρεία και παρέδωσε σε αυτήν τη νομή και κατοχή του ως άνω κληροδοτηθέντος ακινήτου, η οποία προέβη σε οικοδομικές εργασίες μεταξύ των οποίων και την κατεδάφιση του παλαιού κτίσματος. Το 2007 με την υπ΄ αριθ. 351/2007 απόφαση της τότε Δημαρχιακής Επιτροπής, χορηγήθηκε άδεια λειτουργίας (προέγκριση) του καταστήματος επί της οδού Αγίου Ιωάννου αρ. 23 με δραστηριότητα «ΚΑΦΕΤΕΡΙΑ-ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ-ΑΝΑΨΥΚΤΗΡΙΟ & ΑΝΟΙΚΤΟ ΜΠΑΡ (OPEN BAR)». Έτσι δημιουργείται το “Da Vinci Bar Restaurant” με το γνωστό elegant εσωτερικό διάκοσμό του και την πισίνα στον κήπο του!

Το Da Vinci γνωρίζει άνθιση, παναττική αναγνώριση και υποδέχεται εκδηλώσεις με την παρουσία πολύ σημαντικών ανθρώπων όπως ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, πολιτικούς όπως τον νυν ΠΘ Κυριάκο Μητσοτάκη και διοργανώνει πολιτιστικά – μουσικά event και πάρτι που προσελκύουν κόσμο από όλη την Αττική. Ακόμη και δημοτικές και παραταξιακές εκδηλώσεις λαμβάνουν χώρα στις αίθουσες του Da Vinci.

Η τραγική ιστορία στο παρασκήνιο

Όμως το παρασκήνιο υπήρξε αρκετά μεγάλο και ταραχώδης από την πρώτη στιγμή. Η ιστορία του κτήματος Σιστοβάρη στην οδό Αγίου Ιωάννου, την κεντρικότερη της πόλης, φτάνει βαθιά μέσα στο παρελθόν της Αγίας Παρασκευής με δικαστικές διαμάχες μεταξύ Δήμου και επιχειρηματία και αψιμαχίες μεταξύ συμβούλων σε συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου.

Γιατί υπήρχαν εκείνοι που από την πρώτη στιγμή στάθηκαν απέναντι γιατί ήθελαν να εξασφαλίσουν ένα χώρο πρασίνου για την πόλη και οι άλλοι που αποδεχόμενοι το τετελεσμένο (κτίσιμο κτιρίου) αναζητούσαν τρόπους ώστε να ωφεληθεί ο Δήμος και οι πολίτες. Για παράδειγμα οι προτάσεις του Σωτήρη Ησαΐα από το 2014 για διάθεση της αίθουσας δωρεάν για τις εκδηλώσεις των συλλόγων και του Γιάννη Μυλωνάκη για δημιουργία μιας επιτροπής που θα έρθει σε διαπραγμάτευση με τους ιδιοκτήτες προκειμένου να κερδίσει ο Δήμος κάποια πράγματα.

Αποκλειστικές φωτογραφίες του aparaskevi-images.gr
Αποκλειστικές φωτογραφίες του aparaskevi-images.gr

Οι προσπάθειες για το κλείσιμο του καταστήματος από πλευρά δημοτικών παραγόντων και ενίοτε της δημοτικής Αρχής ήταν συστηματικές και έντονες με το θέμα της άρσης της άδειας λειτουργίας να πηγαινοέρχεται στο Δ.Σ. προς συζήτηση.

Υπέρ του καταστήματος όπως ήταν φυσικό στάθηκαν η ΕΝΕΒΑΠ και η ΓΣΕΒΕΕ.

Αναλυτικά όλα τα στοιχεία της πολύχρονης μάχης για το «Σιστοβάρη» με έγγραφα και βίντεο και αποκλειστικά στοιχεία του aparaskevi-images.gr, μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ και ΕΔΩ.

Αποκλειστικές φωτογραφίες του aparaskevi-images.gr

Εν τέλει στις 26 Ιανουαρίου 2017 με πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο αποφασίζει Ανάκληση της άδειας λειτουργίας του καταστήματος DA VINCI!  Η Διοίκηση του Δήμου αποφάσισε να βάλει λουκέτο σε μια από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις της πόλης, σε μια επιχείρηση με παναττική αναγνώριση, με την αιτιολογία ότι οι πράξεις που έχουν τελεστεί ξεφεύγουν της τακτικής διαχείρισης και ενεργοποιώντας τον όρο που τέθηκε κατά την έκδοση της άδειας λειτουργίας. Παρότι ο Δήμος σαφώς έχει τη διακριτική ευχέρεια κατά το νόμο να μην ανακαλέσει την άδεια, σύμφωνα με τη γνωμοδότηση του δικηγόρου κ. Μπάκα. Στη συνέχεια ο επιχειρηματίας δικαιώνεται από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, ακυρώνει την ανάκληση της άδειας λειτουργίας και το κατάστημα εξακολουθεί να υπάρχει. Όμως τα έξοδα για τις δικαστικές διαμάχες και η παγκόσμια οικονομική ύφεση που μάστιζε τον εμπορικό κόσμο της χώρας οδήγησε το Da Vinci στο κλείσιμο.

Τίτλοι τέλους, αν και η ανακοίνωση στην είσοδο έγραφε «Κλειστό λόγω εργασιών συντήρησης» από τις αρχές του 2018 και έπειτα το κατάστημα παραμένει κλειστό.

Ο μεγάλος χαμένος

Όμως ο μεγάλος χαμένος της υπόθεσης αποδεικνύεται ο Δήμος Αγίας Παρασκευής που απέκτησε πλέον ένα κτίριο φάντασμα στον πιο εμπορικό του δρόμο, μερικές ακόμα οικογένειες άνεργες, απορριπτικές αποφάσεις από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και την Επιτροπή του Άρθρου 152 και διαφυγόντα έσοδα αφού το κατάστημα πλήρωνε νομίμως τέλη και φόρους.

Αποκλειστικές φωτογραφίες του aparaskevi-images.gr

Ένα στοιχειωμένο κτίριο!

Το παρόν βρίσκει στην οδό Αγίου Ιωάννου ένα παρατημένο χορταριασμένο κτίριο, γεμάτο απορρίμματα και εύφλεκτα υλικά που δεν θυμίζει σε τίποτα τον παλιό ένδοξο καιρό. Άλλο ένα ακόμη στοιχειωμένο «έργο» ανθρώπων που δήθεν φρόντισαν για το «καλό της πόλης». Πολλάκις πριν φτάσουμε σε αυτό το σημείο, από το βήμα του aparaskeviimages.gr κρούαμε τον κώδωνα του κινδύνου, αλλά κανείς δεν έδινε σημασία και καταφέραμε να επιβεβαιωθούμε δυστυχώς ως μάντεις κακών ειδήσεων.

Αν η Ελλάδα «τρώει τα παιδιά της», η Αγία Παρασκευή την αντιγράφει επάξια …

Ποτέ κανείς δεν ρώτησε τους κατοίκους της πόλης τι πραγματικά ήθελαν!

Και προφανώς κανείς από τους υπεύθυνους δεν ενδιαφέρεται για το τι μέλλει γενέσθαι, ούτε ακόμη εκείνοι που κόπτονταν για έναν χώρο πρασίνου! Πιθανά να φουσκώνουν από δικαίωση που πέρασε το δικό τους και έκλεισαν την επιχείρηση, οπότε όλα τα υπόλοιπα είναι μικρές και ασήμαντες … λεπτομέρειες!

Αναρωτιέμαι, αν αρέσκονται στο να αντικρύζουν αυτό το τραγικό θέαμα κάθε φορά που περνούν από τον κεντρικό δρόμο της πόλης και αν προτιμούν την τωρινή άθλια εικόνα ερήμωσης, ως διαφήμιση της Αγίας Παρασκευής, σε σχέση με το πριν …

Αποκλειστικές φωτογραφίες του aparaskevi-images.gr
Αποκλειστικές φωτογραφίες του aparaskevi-images.gr

—–

Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφίες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  ή στο Twitter.

Απαγορεύεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο η χρήση ή η αναπαραγωγή των άρθρων και των φωτογραφιών της ιστοσελίδας aparaskevi-images.gr, σε οποιοδήποτε μέσο χωρίς να αναγράφεται η πηγή προέλευσης. Η χρήση και η αναπαραγωγή αυτών για εμπορικούς σκοπούς απαιτεί την έγγραφη άδεια του ιδιοκτήτη και κατόχου των αντιστοίχων δικαιωμάτων.