Στην Ακρόπολη αύριο οι ποδηλάτες που στηρίζουν την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα

Bring Them Back – Λονδίνο Αθήνα σε 2 ρόδες

Η Αγία Παρασκευή παρούσα με Βασίλη Κόρδα και Χρήστο Κορομηλά

Μια ομάδα ερασιτεχνών ποδηλατών, έχοντας μαζί την ελληνική σημαία και φέροντας το σύνθημα «Bring Them Back», πραγματοποίησαν μια μοναδική διαμαρτυρία για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, διανύοντας περίπου 3.000 χιλιόμετρα από το Βρετανικό Μουσείο μέχρι τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης.

Τέσσερις Έλληνες, η Βασιλική Βούτσαλη, ο Σταύρος Σούμας, ο Γιάννης Ευθυμίου, ο Βασίλης Κόρδας και ο φιλέλληνας Γερμανός Στέφεν Στρέιχ ξεκίνησαν το μεγάλο ταξίδι τους πάνω σε δύο ρόδες στις 14 Αυγούστου από το Βρετανικό Μουσείο ενώ αναμένεται να φτάσουν στον τερματισμό, αύριο, Κυριακή 28 Αυγούστου.

Ο Βασίλης Κόρδας που συμμετέχει στην ομάδα στο ρόλο του Αγωνιστή, είναι αθλητής της Santa Cycling Team του Αθλητικού Σωματείου Αγίας Παρασκευής.

Η κυρία Βούτσαλη (στο ρόλο της Επικεφαλής) μίλησε στο CNN Greece για το πώς ξεκίνησε η ιδέα για αυτή τη γενναία δράση και πώς κατάφερε η ομάδα να υλοποιήσει μια τέτοια διαδρομή με ποδήλατα.

Αρχικά, αναφέρει:

«Εμένα μου αρέσουν οι μακρινές αποστάσεις, έχω κάνει και άλλες φορές όπως την απόσταση Λονδίνο-Κωνσταντινούπολη. Πάντα σκεφτόμουν γιατί δεν γίνεται κάτι για την Ελλάδα. Μιλώντας με τον Βασίλη Κόρδα, πάνω στην πλάκα, επειδή αυτός εργάζεται και στην Αθήνα και στο Λονδίνο και ταξιδεύει συνεχώς με αεροπλάνο, του λέω ‘’γιατί όλο αεροπλάνο, πάρε το ποδήλατο που είναι και πιο οικονομικό’’. Μου λέει ‘’αν έρθεις παρέα πάμε’’. Αυτή ήταν η σπίθα. Μαζευτήκαμε μια ωραία παρέα που αποτελείται από πέντε άτομα, που άφησαν τα πάντα, για να ξεκινήσουμε. Η ιδέα να γίνει αυτή η δράση για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα μας ήρθε εφόσον θα ξεκινάγαμε από το Λονδίνο και θα τερματίζαμε στην Αθήνα. Γιατί αυτή είναι και η πορεία που πρέπει να πάρουν τα Γλυπτά προκειμένου να επιστρέψουν στο Μουσείο της Ακρόπολης».

Στη συνέχεια, όπως μας αφηγείται η κυρία Βούτσαλη, βρήκε έναν φίλο της ποδηλάτη, τον Κώστα Χατζηπαντελή, ο οποίος είναι γενικός γραμματέας του Ε.Ι.ΔΙ.Κ.ΚΑ του Ινστιτούτου Διαχείρισης Ανθρωπογενών και Φυσικών Καταστροφών, που ανήκει στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

«Του παρέδωσα τις ιδέες μου για την διαδρομή από το Λονδίνο στην Αθήνα. Το είπε στην πρόεδρο, την κυρία Ξένια Γεωργιάδου, η οποία την βρήκε πολύ ενδιαφέρουσα και πρωτότυπη και μας έδωσε την άδεια να χρησιμοποιήσουμε το λογότυπο και όλη αυτή η εκδήλωση να γίνει υπό την αιγίδα του Ινστιτούτου».

Το μεγάλο αυτό εγχείρημα υλοποιήθηκε κυρίως από ιδιώτες χορηγούς και το όνειρο αυτής της ομάδας έγινε πραγματικότητα.

Όπως συνεχίζει η κυρία Βούτσαλη, όσο βρίσκονταν στο Λονδίνο ήρθαν σε επαφή με την ελληνική κοινότητα, η οποία επίσης τους στήριξε, ενώ το ταξίδι τους παρακολουθούν και βρετανικά ΜΜΕ.

Η διαδρομή τους ήταν μοναδική, με πολύ κόσμο να τους συναντά και να κάνει πεταλιές μαζί τους στηρίζοντας την κινητοποίησή τους.

Πέρασαν από τη Μάγχη, διέσχισαν τη Γαλλία σε δύο μέρες, μπήκαν στη Βασιλεία περνώντας τα σύνορα της Ελβετίας, ενώ έφτασαν και στο υψηλότερο πέρασμα που μπορεί να ανέβει αυτοκίνητο στη Ευρώπη όπου σε έναν μεγάλο πίνακα άφησαν και το δικό τους αυτοκόλλητο με το σύνθημα «Bring Τhem Back». Έπειτα, πήγαν στην Ιταλία, την οποία και διέσχισαν, φτάνοντας την Αγκόνα όπου πήραν καράβι για να έρθουν στην Ηγουμενίτσα.

Όπως σημειώνει η κυρία Βούτσαλη:

«Έχουμε επιλέξει στην Ελλάδα να καλύψουμε αρκετό έδαφος προκειμένου να μπορέσουν όλοι να γίνουν αρωγοί σε αυτό το εγχείρημα. Δεν έχει σημασία πόσα χιλιόμετρα θα κάνει ο καθένας αλλά μόνο ότι στηρίζει αυτή την ιδέα. Φτάνοντας στην Ηγουμενίτσα, εμφανίστηκαν φίλοι με ποδήλατα, αυτοκίνητα, μηχανάκια που μας συνοδεύουν σε όλη την διαδρομή. Την πρώτη ημέρα φτάσαμε στην Καστοριά, την δεύτερη ημέρα στην Θεσσαλονίκη, την τρίτη ημέρα πήγαμε στην Λάρισα κάνοντας πολύ μακρινές διαδρομές, θέλοντας να φτάσουμε σε πολλά χωριά προκειμένου να έρθει όλο και περισσότερος κόσμος».

Την Παρασκευή, η ομάδα των ποδηλατών βρέθηκε στους Δελφούς, το Σάββατο στη Θήβα και το μεγάλο τους ταξίδι θα ολοκληρωθεί στην Αθήνα την Κυριακή.

Οι ποδηλάτες θα βρεθούν το απόγευμα στο ΟΑΚΑ όπου καλούν τον κόσμο, όλων των ηλικιών να έρθει για να πάνε μαζί με τα ποδήλατα προς την Ακρόπολη, όπου είναι και ο τερματισμός της διοργάνωσης.

Το ενδιαφέρον είναι πως μια τέτοια διαδρομή θα περίμενε κανείς να καταφέρουν να υλοποιήσουν επαγγελματίες ποδηλάτες, ωστόσο όλη η ομάδα ασχολείται μόνο ερασιτεχνικά με το ποδήλατο.

«Δεν ξέρουμε αν θα φέρει κάποιο αποτέλεσμα αλλά είναι μια επιτυχία που κινητοποιήθηκε τόσος κόσμος», επισημαίνει.

Αξιοσημείωτο είναι πως την ομάδα στην είσοδό της σε ελληνικό έδαφος συνοδεύει και ο αθλητής ΑμεΑ Χρήστος Κορομηλάς.

Η ομάδα έχει καταγράψει το ταξίδι αυτό και στη σελίδα Λονδίνο Αθήνα σε 2 ροδες (London-Athens on two wheels) στο Facebook, ενώ μεγάλος υποστηριστής της ομάδας είναι και το ΟΑΚΑ OLYMPIC ATHLETIC CENTER of Athens «Spiros Louis».