Κίνδυνος «λουκέτου» για δεκάδες δημοτικές πισίνες, «γονατίζει» τους δήμους το κόστος λειτουργίας

Τον κίνδυνο να μπει «λουκέτο» στις δημοτικές πισίνες, εξαιτίας του κόστους συντήρησης και λειτουργίας ο οποίος έχει διπλασιαστεί, τονίζουν οι εκπρόσωποι των δήμων.

Η ενεργειακή κρίση καθιστά αδύνατη την συντήρηση και κατ επέκταση τη λειτουργία των κολυμβητηρίων. Ενδεικτικά στο δήμο Παλλήνης το κόστος των δημοτικών πισινών φέτος ξεπερνά το μισό εκατομμύριο, με τους δημάρχους να ζητούν οικονομική ενίσχυση προκειμένου να μην οδηγηθούν σε αναγκαστικά «λουκέτα».

Ο δήμαρχος Παλλήνης, κ. Ζούτσος Αθανάσιος, δήλωσε ότι ο κίνδυνος που υπάρχει αυτή στιγμή για κλείσιμο των δημοτικών πισινών είναι μεγάλος. «Το φαινόμενο είναι γενικό, προσπαθούμε να μην τις κλείσουμε αλλά δεν ξέρουμε αν θα τα καταφέρουμε ειδικά αν συνεχιστεί η ακρίβεια», ανάφερε μεταξύ άλλων.

«Οι δήμοι πρέπει να ενισχυθούν ως προς το ενεργειακό κόστος είτε αφορά άλλου είδος αυξήσεις από καύσιμα κίνησης οχημάτων καθαριότητας ή αλλαγές δαπάνες που αφορούν τα καύσιμα, είδε το ενεργειακό κόστος που αφορά πισίνες που θερμαίνονται με πετρέλαιο ή με φυσικό αέριο. Το κόστος ήταν περίπου στις 250 -280,000 ευρώ το χρόνο από το πετρέλαιο τώρα υπερβαίνει το μισό εκατομμύριο. Αυτή η δαπάνη ούτε προβλεπόταν πουθενά, ούτε μπορεί να εισπραχθεί από κάπου. Δεν έχουμε εναλλακτικές πηγές εσόδων. Κατά συνέπεια δημιουργείται κίνδυνος και να κλείσουν. Το φαινόμενο είναι γενικό, προσπαθούμε να μην τις κλείσουμε αλλά δεν ξέρουμε αν θα τα καταφέρουμε ειδικά αν συνεχιστεί η ακρίβεια».

«Αντιμετωπίζουμε μεγάλο πρόβλημα», υποστηρίζει ο δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης, κ. Γιάννης Κωνσταντάτος, ενώ εκφράζει την ανάγκη για άμεση τιμολογιακή πολιτική για τις δημοτικές πισίνες, ειδικά για αυτές που έχουν εκπαιδευτικό και ιατρικό χαρακτήρα. «Ο κόσμος μπορεί να επωμισθεί τη διαφορά, αν χρειαστεί να την κλείσουμε θα την κλείσουμε», επισημάνει.

«Αγκομαχώντας κρατήσαμε την πισίνα ανοιχτή μέχρι το καλοκαίρι, με ένα χειμώνα όμως πολύ βαρύ και άλλον έναν που ακολουθεί ακόμα βαρύτερο. Πληρώναμε 35.000 και βρεθήκαμε να πληρώνουμε 70-80.000 ευρώ. Αν αυξηθούν κι άλλο οι τιμές του φυσικού αερίου σημαίνει ότι ο λογαριασμός θα ξεπεράσει τις 100.000 ευρώ το μήνα. Το κολυμβητήριο όμως δεν μπορεί να κατεβάσει τη θερμοκρασία του. Χρειάζεται άμεση τιμολογιακή πολιτική για τις δημοτικές πισίνες, ειδικά για αυτές που έχουν εκπαιδευτικό και ιατρικό χαρακτήρα. Έρχονται άτομα με ειδικές ανάγκες και άλλα άτομα για λόγους υγείας. Δεν υπάρχει χρηματοδότηση για τις πισίνες ούτε ο κόσμος μπορεί να επωμισθεί τη διαφορά, αν χρειαστεί να την κλείσουμε θα την κλείσουμε».

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου δήλωσε ότι το κόστος για τις δημοτικές πισίνες ανέρχεται γύρω στα 200.000 με 250.000 ευρώ τον χρόνο. Την ίδια στιγμή ο δήμος Τρικκαίων ετοιμάζει και δεύτερο δημοτικό κολυμβητήριο, το οποίο θα ανεβάσει το κόστος στο μισό εκατομμύριο, ενώ τα χρήματα που έχει προς διάθεση ο δήμος για τις ανάγκες του είναι μόλις 1,5 εκατ. ευρώ.

Πηγή: dikaiologitika.gr

—–

Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφίες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  ή στο Twitter.

Απαγορεύεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο η χρήση ή η αναπαραγωγή των άρθρων και των φωτογραφιών της ιστοσελίδας aparaskevi-images.gr, σε οποιοδήποτε μέσο χωρίς να αναγράφεται η πηγή προέλευσης. Η χρήση και η αναπαραγωγή αυτών για εμπορικούς σκοπούς απαιτεί την έγγραφη άδεια του ιδιοκτήτη και κατόχου των αντιστοίχων δικαιωμάτων.