Ο Γιώργος Οικονόμου και η “Νέα Αρχή για την Αγία Παρασκευή” βάζουν “πλάτη” για το Νέο Δημαρχείο

Με μία επικριτική ανακοίνωση για την δημοτική αρχή και τον δήμαρχο προσωπικά, ο Γιώργος Οικονόμου απευθύνεται στον Περιφερειάρχη Γιώργο Πατούλη και στον Αντιπεριφερειάρχη Βασίλη Γιαννακόπουλο και τους ζητά να αλλάξουν την στάση τους και να χρηματοδοτήσουν την 1η Συμπληρωματική Σύμβαση του έργου και να μην την φορτώσουν στον Δήμο Αγίας Παρασκευής. Επικαλούμενος τις διατάξεις της νομοθεσίας αποδομεί την νομιμότητα της σχετικής απόφασης της Περιφέρειας.

Είναι γνωστή η εμπειρία του Γιώργου Οικονόμου στα θέματα των υποδομών και έργων, και έχει αποδείξει ότι για τέτοια θέματα προτάσσει το συμφέρον του Δήμου. Μήπως ο δήμαρχος Βασίλης Ζορμπάς που έχει ένα δύσκολο θέμα να λύσει, έπρεπε να δημοσιοποιεί αντί να κρύβει τα προβλήματα και να ζητάει την γνώμη των ειδικών; Θα είχε κερδίσει η πόλη από μία τέτοια τακτική. Με ενδιαφέρον περιμένουμε και εμείς, όπως η ανακοίνωση ζητάει, την θέση των δημοτικών παρατάξεων.

******

Η ανακοίνωση της “Νέας Αρχής” με τίτλο: Ποιος θα πληρώσει το μάρμαρο για τα λάθη της μελέτης του νέου Δημαρχείου; Πάλι οι δημότες;

Η δημοτική αρχή μας έχει συνηθίσει σε πολλά θέματα να μας κρατάει στο σκοτάδι και να κρύβει τα προβλήματα κάτω απ το χαλί, πιστεύοντας ότι έτσι θα αποφύγει την κριτική για λάθη και παραλείψεις. Δεν προλαβαίνουμε να μετράμε χονδροειδείς χειρισμούς και γκάφες που δυστυχώς κοστίζουν στους δημότες.

Με την 1576/2022 απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Αττικής εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία ο 1ος ΑΠΕ και η 1η Συμπληρωματική Σύμβαση του έργου “ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΝΕΟΥ ΔΗΜΑΡΧΙΑΚΟΥ ΜΕΓΑΡΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ” . Με την απόφαση αυτή, πέραν των άλλων, επιχειρείται να μεταφερθεί η δαπάνη της 1ης Σ.Σ. ποσού 1.413.385,68 ευρώ στον Δήμο Αγίας Παρασκευής!!! σε εφαρμογή του άρθρου 6 παρ. Β της Απόφασης 360/2017 σύναψης Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Αττικής και του Δήμου Αγίας Παρασκευής  (Διοίκηση Σταθόπουλου).

 Ρωτάμε τον δήμαρχο:

 1. Αν πράγματι έδωσε προφορική δέσμευση χρηματοδότησης (όπως αναφέρεται στην απόφαση).

2. Αν το έκανε, ( και είναι έκθετος γι’ αυτό) γιατί δεν εισήγαγε το θέμα στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου η οποία είναι αρμόδια;

 3. Γιατί αποδέχθηκε την ευθύνη χρηματοδότησης του Δήμου Αγίας Παρασκευής για λάθη και παραλείψεις της μελέτης, οι οποίες σε καμία περίπτωση, κατά την γνώμη μας, δεν εμπίπτουν στην διατύπωση της Προγραμματικής Σύμβασης: “Τη χρηματοδότηση κάθε επιπλέον δαπάνης μελετών και εργασιών που δεν συμπεριλαμβάνονται στη θεωρημένη μελέτη και η ανάγκη τους προκύπτει από εγκρίσεις και αδειοδοτήσεις”.

4. Γιατί δεν ενημέρωσε τις δημοτικές παρατάξεις ένα χρόνο τώρα που υπάρχει για το όλο θέμα σχετική αλληλογραφία.

 5. Γιατί αποδέχθηκε ευθύνη του Δήμου, χωρίς να αναζητήσει ευθύνες από τον εξωτερικό μελετητή.

6. Η ύπαρξη του βραχώδους εδάφους, η εκσκαφή του οποίου αποτελεί την κύρια δαπάνη της Συμπληρωματικής Σύμβασης, δεν έγινε αντιληπτή με τις εδαφοτεχνικές μελέτες;

7. Γιατί δεν συμπεριλήφθησαν οι αντίστοιχες ποσότητες στον Π/Υ του έργου;

 Καλούμε τον Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη και τον συμπολίτη μας αντιπεριφερειάρχη Βασίλη Γιαννακόπουλο ( μέλος της Ο.Ε. της Περιφέρειας που ψήφισε την έγκριση) να αναθεωρήσουν την στάση τους. Είμαστε στην διάθεσή τους να τους  εξηγήσουμε με νομικά και τεχνικά επιχειρήματα ότι η απόφαση αυτή δεν είναι σωστή.

 Η κύρια δαπάνη της 1ης Σ Σ. η οποία κατά την γνώμη μας πάσχει νομιμότητας, δεν αποτελεί αντικείμενο απρόβλεπτης περίστασης, αλλά τακτοποίηση παραλείψεων και σφαλμάτων της προμέτρησης της μελέτης, που πρέπει κατά την ισχύουσα νομοθεσία να επιβαρύνει τις απρόβλεπτες δαπάνες του έργου. Είναι άδικο και αδιανόητο να ζητείται η χρηματοδότηση του Δήμου μας, όταν δεν έχουν εξαντληθεί οι δεσμευμένες από την Περιφέρεια δαπάνες του έργου.

 Επίσης ζητάμε ενημέρωση από την Περιφέρεια Αττικής για τις ενέργειες που έχει δρομολογήσει ώστε να επανεκκινήσει το έργο, που λόγω της παραπάνω εμπλοκής έχει σταματήσει. Επιπλέον, αν έχει ζητήσει την άποψη της Κοινής Επιτροπής Παρακολούθησης του έργου και τέλος αν έχει ληφθεί μέριμνα για τις αναθεωρήσεις του έργου ή θα ακολουθήσει την ίδια πρακτική μεταφοράς της ευθύνης χρηματοδότησης.

 ΚΑΛΟΥΜΕ επιτακτικά όλες τις δημοτικές παρατάξεις να πάρουν ξεκάθαρη θέση για την χρηματοδότηση του έργου και να μην περιμένουν παθητικά και αδιάφορα, άλλο ένα “στραπάτσο” της δημοτικής αρχής που θα το πληρώσουν τελικά οι δημότες.

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΑΡΧΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

—–

Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφίες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  ή στο Twitter.

Απαγορεύεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο η χρήση ή η αναπαραγωγή των άρθρων και των φωτογραφιών της ιστοσελίδας aparaskevi-images.gr, σε οποιοδήποτε μέσο χωρίς να αναγράφεται η πηγή προέλευσης. Η χρήση και η αναπαραγωγή αυτών για εμπορικούς σκοπούς απαιτεί την έγγραφη άδεια του ιδιοκτήτη και κατόχου των αντιστοίχων δικαιωμάτων.