Μικρές ανατιμήσεις και στα κυλικεία των σχολείων -Τι αναφέρει η απόφαση πόσο θα κοστίζουν τοστ, κουλούρι, νερό

Εκτός από τις ανατιμήσεις κατά περίπου 20% στα σχολικά είδη, ελαφρώς «τσιμπημένα» θα είναι και τα είδη σε διατίμηση που διατίθενται από τα κυλικεία των σχολείων. Κοινώς, το κολατσιό των μικρών μαθητών θα γίνει φέτος πιο «αλμυρό». 

Σύμφωνα με τη σχετική Απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης, οι ανώτατες τιμές στα εν λόγω είδη διαμορφώνονται ως εξής: 

Σάντουιτς ή τοστ από ψωμί ολικής άλεσης ή λευκό, με τυρί (με προσθήκη ή μη λαχανικών, τομάτας, ελαιολάδου και άλλων): 1,20 ευρώ (η περσινή ανώτατη τιμή ήταν 1,10 ευρώ) 
Σάντουιτς ή τοστ από ψωμί ολικής άλεσης ή λευκό με τυρί και γαλοπούλα (με προσθήκη ή μη λαχανικών, τομάτας ελαιολάδου και άλλων): 1,50 ευρώ (πέρσι ήταν 1,35 ευρώ) 
Απλό αρτοσκεύασμα -Κουλούρι σησαμένιο ολικής άλεσης πλούσιο σε φυτικές ίνες ή λευκό, σε ατομική συσκευασία τουλάχιστον 95 γραμμαρίων: 0,60 ευρώ (πέρσι ήταν 0,50 ευρώ) 
Τυρόπιτα -Πίτα λαχανικών σε ατομικές μερίδες των 140 γρ.: 1,30 ευρώ (πέρσι ήταν 1,20 ευρώ) 
Εμφιαλωμένο νερό των 500 ml, εγχώριο ή μη, εντός ή εκτός ψυγείου: 0,40 ευρώ (πέρσι ήταν 0,35 ευρώ)  
Από το φετινό κατάλογο των ειδών σε διατίμηση απουσιάζουν οι συσκευασμένοι φυσικοί χυμοί φρούτων και ομοειδών προϊόντων, χωρίς συντηρητικά και χωρίς προσθήκη ζάχαρης, που πέρσι πωλούνταν με ανώτατη τιμή 1 ευρώ, απελευθερώνοντας έτσι φέτος την τιμή πώλησης.  

Που οφείλονται οι αλλαγές στις ανώτατες τιμές
Σύμφωνα με το σκεπτικό της Απόφασης, οι αλλαγές στις ανώτατες τιμές έγιναν λαμβάνοντας υπόψιν δύο παραμέτρους. Κατ’ αρχάς, Την ανάγκη στήριξης της κοινωνίας και της επιχειρηματικότητας, καθώς και τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας της αγοράς. Κυρίως, όμως, το γεγονός ότι κατά το χρονικό διάστημα από τον Ιούλιο 2021 έως και τον Ιούλιο 2022 παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση του γενικού επιπέδου τιμών που επηρεάζει το κόστος παραγωγής και κτήσης των ειδών που προσφέρονται από τα κυλικεία με ρυθμισμένο ανώτατο όριο τιμής, σύμφωνα με τα δημοσιευμένα στοιχεία Ιουλίου 2022 της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας και ειδικότερα των κωδικών COICOP5: 01113 «Ψωμί», 01114 «Άλλα προϊόντα αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής», 01221 «Μεταλλικό – Ανθρακούχο νερό» και 01223 «Χυμοί φρούτων».  

Πηγή: iefimerida.gr

——

Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφίες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  ή στο Twitter.

Απαγορεύεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο η χρήση ή η αναπαραγωγή των άρθρων και των φωτογραφιών της ιστοσελίδας aparaskevi-images.gr, σε οποιοδήποτε μέσο χωρίς να αναγράφεται η πηγή προέλευσης. Η χρήση και η αναπαραγωγή αυτών για εμπορικούς σκοπούς απαιτεί την έγγραφη άδεια του ιδιοκτήτη και κατόχου των αντιστοίχων δικαιωμάτων.