Μητσοτάκης από ΔΕΘ: Αυτά είναι όλα τα μέτρα που ανακοινώθηκαν (Live η ομιλία)

Σειρά από μέτρα ανακοίνωσε από το βήμα της ΔΕΘ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Πρόκεται για 21 μέτρα, εκ των οποίων τα 8 θα έχουν άμεση εφαρμογή.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε μέτρα με άμεση εφαρμογή και άλλα τα οποία θα έχουν ορίζοντα από το 2023. Συγκεκριμένα όλες οι παρεμβάσεις που ανακοίνωσε είναι οι εξής:

-Ενίσχυση €250 σε 2.3 εκ. ευάλωτους συμπολίτες μας το Δεκέμβριο – συν μια μηνιαία δόση για δικαιούχους Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος

– Αύξηση στο φοιτητικό επίδομα στέγασης από €1000 στα €1500 – στα €2.000 ανά άτομο αν συγκατοικήσουν

-Αύξηση επιδόματος θέρμανσης στα €300 εκ. και διεύρυνση κριτηρίων για 1,3 εκ. νοικοκυριά.
– Ειδική παρέμβαση για μείωση κόστους πετρελαίου θέρμανσης στην αντλία

– Επιδότηση € 60 εκ. για λιπάσματα – € 80 εκ. για ζωοτροφές

-Αυξάνονται κατά 200.000 οι δικαιούχοι του «Ανακυκλώνω- Αλλάζω συσκευή» – επιπλέον €140 εκ.

– Χρηματοδοτούνται 250.000 μικρά φωτοβολταϊκά μεμονωμένων παραγωγών για δωρεάν ενέργεια

– Επιπλέον 200.000 δικαιούχοι στο «Τουρισμός για Όλους» – επέκταση τουριστικής περιόδου

– Άμεση διευθέτηση σε μισθολογικά αιτήματα Ενόπλων Δυνάμεων

– Απαλλαγή 40% ασφαλιστικών εισφορών σε επιχειρήσεις που μετατρέπουν σε μόνιμες τις συμβάσεις μερικής απασχόλησης

– Μόνιμη μείωση 3 μονάδες σε ασφαλιστικές εισφορές από Ιανουάριο – αυξάνεται το εισόδημα 2.2 εκ. εργαζομένων
– Καταργείται για πάντα η Εισφορά Αλληλεγγύης – ανακούφιση για 2,7 εκ. φορολογούμενους

– Καταργείται η Εισφορά υπέρ Ταμείου Πρόνοιας Υπαλλήλων – θεσπίζονται Κίνητρα Επίτευξης Στόχων στο Δημόσιο

– Αυξάνονται οι συντάξεις 1 εκ. συνταξιούχων – 6% για φέτος

– Αναμόρφωση Ειδικού Μισθολογίου 20.000 γιατρών ΕΣΥ με αύξηση μισθού και επιδομάτων Ευθύνης – μεσοσταθμικά 10%

– Αναμόρφωση μισθολογίου 600.000 Δημοσίων Υπαλλήλων με έμφαση σε χαμηλόμισθους και θέσεις ευθύνης

– Επέκταση επιδόματος μητρότητας σε ιδιωτικό τομέα από 6 σε 9 μήνες
-Επέκταση μειωμένου ΦΠΑ ως Ιούνιο 2023 – αναστολή ΦΠΑ 24% σε οικοδομές μέχρι τέλη 2024

-Αναμόρφωση πλαισίου λειτουργίας ελληνικής Κεφαλαιαγοράς με κίνητρα

– Αύξηση πόρων Τοπικής Αυτοδιοίκησης κατά €120 εκ. ετησίως

– Νέα αύξηση κατώτατου μισθού από 1η Μαΐου 2023

– Πρόγραμμα στέγασης € 1,8 δις για νέους και ζευγάρια – 150.000 ωφελούμενοι

– Ανέγερση 8.150 θέσεων σε 5 Φοιτητικές Εστίες σε Κρήτη, Θεσσαλία, Δυτ. Μακεδονία, Θράκη και Δυτ. Αττική.

– Στεγαστικά δάνεια €500 εκ. με σχεδόν μηδενικό επιτόκιο – για 25.000 νέους μέχρι 40 ετών

– Πρόγραμμα «Εξοικονομώ και Ανακαινίζω» για 20.000 νέους – μέχρι €30.000 η ενίσχυση

– Κίνητρο έως €10.000 για ανακαίνιση σε 10.000 ιδιοκτήτες κλειστών ακινήτων

– Θεσμοθετείται η «κοινωνική αντιπαροχή» για δημόσια ακίνητα – οι μισές για ενοίκιο με χαμηλά ποσά σε νέους μισθωτές

– Στα €500.000 η Golden Visa για να αυξηθούν τα διαθέσιμα ακίνητα για τους Έλληνες

– Πρόγραμμα «Εστία 2» – το Δημόσιο μισθώνει 1.000 ακίνητα και τα διαθέτει σε ευάλωτους

– Συνεκτικό πρόγραμμα φροντίδας και ανάπτυξης για όλα τα στρώματα και ηλικίες

Οι άξονες της ομιλίας του 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσιάζει στο συνεδριακό κέντρο «Ι.Βελλίδης» τους βασικούς άξονες της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, καθώς και τα μέτρα για την ενίσχυση νοικοκυριών και επιχειρήσεων απέναντι στην ενεργειακή κρίση.

Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε από τον Οκτώβριο νέα κίνητρα και αντικίνητρα και στα νοικοκυριά με σκοπό την εξοικονόμηση ενέργειας – στα πρότυπα των αντίστοιχων πρωτοβουλιών που ανακοινώθηκαν στο Δημόσιο – ενώ θα αφορούν όχι μόνο το ηλεκτρικό ρεύμα αλλά και το φυσικό αέριο.

«Το εθνικό στόιχημα είναι ένα: O τόπος να είναι ελεύθερος, κυρίαρχος και ανεξάρτητος», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκινώντας την ομιλία του με μια αναφορά στην Μικρασιατική Καταστροφή 100 χρόνια πριν.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη συνέχεια στις αλλεπάληλες κρίσεις που έχει κληθεί να διαχειριστεί η ελληνική κοινωνία, σημειώνοντας πως η Ελλάδα βγήκε από την εποπτεία, ενώ παράλληλα αντιμετώπισε αποτελεσματικά την πρόκληση των μεταναστευτικών εισροών.

Βρισκόμαστε σε δύσκολο σταυροδρόμι. Μετά από 12 χρόνια μνημονίων και επιτήρησης έχουμε ανακτήσει την αυτονομία από την ευρωπαϊκή εποπτεία, ενώ η Ελλάδα πρωταγωνιστεί στην ανάπτυξη, στη μείωση της ανεργίας, σε πλαίσιο δημοσιονομικής υπευθυνότητας για να μη ζήσουν οι επόμενες γενιές την ταπείνωση της εποπτείας.

Βρίσκομαι για τέταρτη χρονιά ως πρωθυπουργός στη ΔΕΘ και ξέρω ότι οι μήνες που θα ακολουθήσουν είναι προεκλογικοί. Ή συνεχίζουμε μπροστά ή γυρίζουμε πίσω. Ή δίνουμε δεύτερη ευκαιρία στην πρόοδο ή ρισκάρουμε δεύτερη φορά στη συμφορά.

Τίποτα από όσα πετύχαμε δεν είναι δεδομένα. Αλλά έτσι λειτουργεί η Δημοκρατία. Αναθέτουμε την απόφαση στο λαό και μόνο, υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Απολογισμός πεπραγμένων και «νίκες» της τετραετίας

«Θυμάμαι καλά την πρώτη μου παρουσία στη ΔΕΘ. Και πίσω από τα χαμόγελα της ελπίδας διέκρινα και την αμφιβολία όσων με άκουγαν. Τόσα και τόσα είχαν ακουστεί από το αυτό το βήμα. Η εύλογη αμφιβολία ήταν αποτυπωμένη στα βλέμματα. Ύστερα από τρια χρόνια σας απαντώ:

Όσα είπαμε έγιναν και γίνονται.

Οι πολίτες πληρώνουν μικρότερο φόρο εισοδήματος. Χαμηλότερο ΕΝΦΙΑ κατά 35%. Ο φόρος στις επιχειρήσεις μειώθηκε στο 22%. Οι ασφαλιστικές εισφορές κατά 4 μονάδες. Σχεδόν κανείς δεν επιβαρύνεται όταν μεταβιβάζει περιουσία στα παιδιά του.

«Την ίδια ανοδική πορεία έχει και ο τουρισμός. Οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων αυξήθηκαν. Δικαιώνουν τις επιλογές μας. Το είπαμε και το κάναμε. Αυτή την εικόνα συμπληρώνουν κι άλλα δεδομένα. Η δραστική μείωση των κόκκινων δανείων. Οι επενδύσεις δημόσιες και ιδιωτικές. Η Ελλάδα όπως είχα δεσμευθεί μετατρέπεται σε μεγάλο εργοτάξιο, κλείνοντας εκκρεμότητες από το παρελθόν.

Στη Θεσσαλονίκη εκτός από το αεροδρόμιο που είναι έτοιμο, το ΜΕΤΡΟ, έχει μπει σε τροχιά παράδοσης στο τέλος του 2023. Από ανέκδοτο γίνεται πραγματικότητα. Ταυτόχρονα προχωράει και η μελέτη για την επέκταση στα Δυτικά. Το καινούργιο Παίδων, το Ογκολογικό που έχει χωροθετηθεί. Τα σχέδιά μας για τη νέα ΔΕΘ, παρουσίασε ο κ. Τζήκας. Τα νέα γήπεδα ΠΑΟΚ και Άρη, το νέο Μουσείο Ολοκαυτώματος».

Η Ελλάδα έχει τη μεγαλύτερη μείωση ανεργίας στην Ευρώπη. Αν η έλλειψη εργασίας είναι η μέγιστη μορφή αδικίας, υπάρχουν και οι αδικίες μέσα στην εργασία. Σώσαμε θέσεις εργασίας τα χρόνια της πανδημίας. Αύξησε κατά 63 ευρώ το μήνα τον κατώτατο μισθό. Είναι μέτρα που συνδυαστικά με τις μικρότερες εισφορές και φοροελαφρύνσεις, ανακούφισαν το εισόδημα.

Αλλάζει το σκηνικό της παραγωγής: Χιλιάδες υπάλληλοι ελέγχουν τις υπερωρίες τους με την ψηφιακή κάρτα. Οι διακρίσεις είναι παρελθόν. Αντιμετωπίσαμε το άγος των εκκρεμών συντάξεων».

Η μάχη με τον Covid ήταν η αρχή της ανάταξης του ΕΣΥ. Οι ΜΕΘ υπερδιπλασιάστηκαν. Διορίστηκαν 18.000 γιατροί και υγειονομικοί. Τα προγράμματα των σχολείων εμπλουτίστηκαν με νέα μαθήματα. Σε όλη την Ελλάδα διπλασιάστηκαν τα Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία. Προσλήφθηκαν 24.700 μόνιμοι εκπαιδευτικοί.

«Ταυτόχρονα αναβαθμιζόταν και η επαγγελματική παιδεία. Και στα δύο απολύτως κρίσιμα μέτωπα για το κοινωνικό κράτος, η προσπάθειά μας πρέπει να είναι διαρκής. Παραμένει ανοιχτό το στοίχημα του Προσωπικού Γιατρού, με τη σειρά της η εκπαίδευση οφείλει να ενεργοποιήσει ταχύτερα τα νέα εργαλεία.

Τέταρτη προτεραιότητα, το ψηφιακό κράτος. Θα μπορούσα να σας το παρουσιάσω εύκολα με ένα κλικ στην οθόνη του κινητού σας. Ποιος από εσάς θα πίστευε ότι θα είχε ταυτότητα και δίπλωμα στο κινητό του».

Σαφές μήνυμα στο Ερντογάν

«Η επικράτεια είναι ασφαλής», σημείωσε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός – αναφερόμενος στις σύγχρονες προκλήσεις.

Απαντώντας, μάλιστα, στην τουρκική επιθετικότητα έστειλε ένα σαφές μήνυμα:

«Ας σταματήσουν οι γείτονες τα ανιστόρητα πυροτεχνήματα προς εσωτερική κατανάλωση. Ούτε μας φοβίζουν ούτε μας πτοούν. Στην άλλη πλευρά του Αιγαίου απαντά μια λέξη του έθνους μας “Όχι”, κύριε Ερντογάν. Τα νταηλίκια γιοκ με την Ελλάδα».

Η πατρίδα είναι μεγαλύτερη έχει επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στο Ιόνιο στα 12 μίλια, ανέφερε μεταξύ άλλων, υπογραμμίζοντας τις στρατηγικές αμυντικές συμφωνίες της χώρας, με πιο σημαντικές αυτές με τις ΗΠΑ και τη Γαλλια.

Η διπλωματική μας ασπίδα σημαδεύει και το δόρυ της αποτροπής. Από εδώ είχα εξαγγείλει την αγορά των γαλλικών Rafale, τα πρώτα από αυτά πετούν στους ελληνικούς ουρανούς.

Ναυπηγούνται οι φρεγάτες Belharra και θα είναι έτοιμες το 2025 – ανέφερε.

Παρακολουθήστε live την ομιλία του

Νωρίτερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον χαιρετισμό που απηύθυνε στη Ετήσια Γενική Συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, ανέφερε πως «έχουμε ήδη χτίσει ένα πλέγμα θωράκισης της ελληνικής κοινωνίας σε εθνικό επίπεδο και βεβαίως προσδοκούμε πάντα σε μία περαιτέρω ευρωπαϊκή υποστήριξη προκειμένου να μπορέσουμε με αυτό τον τρόπο να ανακουφίσουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις».

Θέλω επίσης να τονίσω, ότι σε αυτήν τη διαδικασία διαβούλευσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ελλάδα υπήρξε πρωτοπόρος και ο ελληνικός μηχανισμός ανάκτησης των υπερεσόδων από τους παραγωγούς ενέργειας είναι αυτή τη στιγμή το μοντέλο πάνω στο οποίο θα χτιστούν και οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προκειμένου να υιοθετηθούν από όλα τα κράτη-μέλη.

Πηγή: dikaiologitika.gr